Yağış Buğday Rekoltesini Düşürdü - Son Dakika
Güncel

Yağış Buğday Rekoltesini Düşürdü

Yağış Buğday Rekoltesini Düşürdü

Burdur'da kış döneminde etkili olan yoğun yağış, buğday üretiminde rekolteyi önemli oranda düşürdü.

09.08.2015 13:04

Burdur'da kış döneminde etkili olan yoğun yağış, buğday üretiminde rekolteyi önemli oranda düşürdü. Yüzde 35 oranında düşen rekolteye fiyatların da düşmesi eklenince üretici ve tüccar zor durumda kaldı.

Türkiye'nin 'makarnalık' olarak tabir edilen buğday üretiminin yüzde 30'unu karşılayan Burdur'da, mayıs ve haziran döneminde etkili olan şiddetli yağış, hasat edilmeyi bekleyen buğdayı olumsuz etkiledi. Henüz olgunlaşmadan yağışa maruz kalan buğdayda rekolte ciddi oranda düştü. Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, il genelinde 500 bin dekar alanda buğday üretimi yapıldığını belirtirken, hasat sezonunun sonuna yaklaşıldığını ve üreticinin istediği verimi alamadığını anlattı. Demir, aynı durumun arpada da görüldüğünü bildirdi.

BUĞDAYDA YÜZDE 35, ARPADA YÜZDE 60 DÜŞÜŞ

Buğdayda bu yıl 300 bin tona yakın rekolte beklerken yağış nedeniyle yüzde 35'lik düşüşle 190 bin ton üretim yapıldığını vurgulayan İbrahim Demir, 250 bin dekar alanda ekimi yapılan arpada ise 200 bin tona yakın verim beklerken yüzde 60'lık düşüşle 80 bin ton rekolte sağlandığını belirtti. Rekoltenin düşmesinin yanında fiyatların da düşüş gösterdiğini söyleyen İbrahim Demir, üreticinin geçen yıl kilosu 85- 90 kuruşa sattığı buğdayı, bu yıl 65- 75 kuruşa satabildiğine dikkati çekti.

"ÜRÜN KALİTESİ DE DÜŞTÜ"

Üreticilerden 42 yaşındaki Mustafa Uludağ, ürünün azlığı hem de fiyatların düşüklüğü nedeniyle zor durumda olduklarını belirtirken, "Bu sene yağış çok oldu, ürün kalitesi de düştü. Bu yüzden fiyatlar da geriledi. 65- 80 kuruşa buğday satıyoruz. Bu fiyat bizi tatmin etmiyor. Geçen yıl 1 dönümden 300- 400 kilo buğday alırken, bu yıl 250 kilo aldık" diye konuştu.

"ALDIĞIMIZ ÜRÜN MASRAFLARA YETMEYECEK"

Diğer üretici Hasan Kapkın da 250 dönüm araziye arpa ektiğini anlatırken, aldıkları ürün giderlerini ancak karşılayacabileceklerini söyledi. Kapkın, "Bankaya, tarım kredi kooperatifine olan borçlarımıza yetmeyecek. Devletin mazot ve gübrenin en az 2 yıl KDV ve ÖTV'sini almamasını istiyoruz. Geçen yıl arpayı 68 kuruşa sattım, bu yıl 57 kuruş. Çok yağış olunca arpa ve buğdayda verim düşüklüğü oldu" diye konuştu.

"'TÜCCAR DA MEMNUN DEĞİL"'

Komisyoncu Mustafa Gümüşsu ise rekoltenin düşmesinin yanında kalitenin de düştüğünü aktarırken, "Kaliteli buğday bulmakta zorlanıyoruz. Buğday 65- 75 kuruş arasında değişiyor. Geçen yıl 75'ten başlayıp 85'e kadar çıkmıştı. Çiftçi de memnun değil tüccar olarak biz de memnun değiliz" dedi. - Burdur

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yağış Buğday Rekoltesini Düşürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement