Yalova'da Fırtına Kivi Verimini Olumsuz Etkiledi - Son Dakika
Yerel

Yalova'da Fırtına Kivi Verimini Olumsuz Etkiledi

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Yalova'da geçtiğimiz perşembe günü meydana gelen fırtına ve yağış nedeniyle kivide yüzde 40 zarar meydana geldiğini bildirdi.

12.05.2015 14:47

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Yalova'da geçtiğimiz perşembe günü meydana gelen fırtına ve yağış nedeniyle kivide yüzde 40 zarar meydana geldiğini bildirdi.

Beşli, oda binasında gazetecilere yaptığı açıklamada küresel ısınmaya bağlı olarak mevsimlerin normalin dışında hareket ettiğini ve bununda meyve ve sebze üretimine olumsuz etki verdiğini söyledi.

Yalova çiftçisinin don, fırtına ve yağmurdan dolayı ürünlerinin zarar gördüğünü belirten Beşli, "Yalova'da geçtiğimiz perşembe günü meydana gelen fırtına ve yağış nedeniyle kivide yüzde 40 zarar meydana geldi. İlimizde geçen yıl 25 bin ton kivi üretimi  yapıldı ve bunun yüzde 40'a yakının zarar görmesi demek bu yıl kivi üretiminde düşüş demektir. Şuanda bölgede Altınova İlçe Tarım müdürlüğü hasar tespit çalışması yapıyor. Biz yetkililerden çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Yalova çiftçisinin don, fırtına ve yağmurdan dolayı ürünlerinin zarar görmesine rağmen diğer illere göre devletten yardım alamadığını ifade eden Beşli şöyle konuştu:

"Bu yıl meydana gelen mevsimsel zararlardan dolayı Bilecik çiftçisi 6 milyon, Isparta çiftçisi ise 30 milyon devletten yardım alırken biz 2 milyon destek istedik ama alamadık. Burada Yalova İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe tarım müdürlükleri ne yazık ki hasar tespitinde gerekli hassasiyeti gösteremiyor. Buda yüzde 40'ların üzerinde zarar gören çiftçimizin mağdur olmasına neden oluyor."

Çiftlikköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hayrullah Sarıhan da, Şubat ayında meydana gelen lodosta Yalova'da bulunan 3 bin sebze ve 3 bin kesme çiçek serasının zarar gördüğünü hatırlattı.

Toplamda 5 bin seranın zarar görmesine rağmen çiftçinin destek alamadığını belirten Sarıhan, "Çiftçimizin serası ve ürünü zarar gördü. Çoğu çiftçimizin serasında yüzde 40'ın üzerinde hasar meydana geldi. Ama hasar tespitinde yüzde 40'ın üzerinde gösterilmediği için çiftçimiz destek alamıyor. Yetkililerden gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yalova'da Fırtına Kivi Verimini Olumsuz Etkiledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement