Yazarlar Bursaspor - Fenerbahçe Maçını Yorumladı - Son Dakika
Spor

Yazarlar Bursaspor - Fenerbahçe Maçını Yorumladı

Yazarlar Bursaspor - Fenerbahçe Maçını Yorumladı

Spor Toto Süper Lig Süleyman Seba Sezonu'nun 10. hafta son maçında Bursaspor ile Fenerbahçe 1-1 berabere kaldı.

25.11.2014 08:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gürcan Bilgiç: Caner Erkin'e kim kızsın?

Haftanın finalinde Fenerbahçe adına şampiyonluk hedefinin ön vizesi vardı. Bursa deplasmanını galip bitirmek, deplasman sendromunu bitireceği gibi, önemli bir fikstür avantajını da ceplerine koymaları demekti. Ama planların içinde, "en iyi" oldukları bölgelerin, iki bek bindirmesinin, maçın en verimsiz bölümü olması yoktu. İlk yarıda sağ kanattaki top kayıplarına, Caner'in kafasının üstüne atılan toplar sonrasında gelen Bursa atakları eklendi. İlki gol oldu, ikincisinde yararlanamadı Volkan Şen. İsmail Kartal'ın kemendine sinirlendi Caner Erkin. Lehine düzelen karar sonrasında itirazlarını sürdürüp, sarı kart görmesine kim sinirlensin? Sürekli arkasına adam kaçırıp, ikinci sarı sınırlarında gezerken, İsmail Kartal'ın refleksi yanlış değil. Bu dengesizlik içinde, işini şansa bırakmadı.

Maçın genel görüntüsünde skoru korumak için direnen ve bunu plan içinde de başaran Bursaspor vardı. Ama bir not da hafta içinde yaptığı açıklamalar ile Volkan Demirel'i adeta taraftarına hedef gösteren Şenol Güneş'e düşülmeli. "Benim takımımda olsa bir daha çağırmam" dediği Volkan Demirel için "vatan haini" tezahüratları geldi. O Şenol Güneş, geçen sene Trabzonspor'da tribünlerden gelen tepkiler üzerine sahayı ağlayarak terk eden Volkan Şen'in sırtına binmiş durumda. Madem prensipleri böyle, hadi oynatmasın bakalım Volkan Şen'i...

Bu şartlarda Fenerbahçe'nin takım olarak üretmek adına gösterdiği çaba, inatçı tavır önemli. Oyun disiplinin uzaklaşmadan her denemeyi yaptılar. Milli maç arasından sonra gelen tempo düşüklüğü veya form azalmasına rağmen oyun bütünlüğünü sağladılar.

Son bölümde Bursaspor'un kaçırdığı, değerlendiremediği pozisyonlara baktığımızda, Fenerbahçe'nin bir puanı da kurtardığını söylemeliyiz. Bu dirençli oyun içinde son beş dakikada Emre Belözoğlu'nu oyuna almanın mantığı da anlaşılamaz. Sonuçta; Emenike'den sonra yeni bir krizi oldu Fenerbahçe'nin. Kayseri'de Ersun Yanal'ın attığı kancaya "gık" diyemeyen yıldız oyuncunun, aşırı tepkisi, bunu "anlık" olmaktan çıkarması, umarım yönetilecek bir kriz halinde tutulur.

Ömer Üründül: Kartal en doğru hamleyi yaptı!

Bursa'da tempolu, sert ikili mücadelelere sahne olan, atmosferi yüksek zevkli bir 90 dakika izledik. Fenerbahçe kritik bir deplasman maçında yememesi gereken çok eren bir gol yedi. Caner'in öncelikle asli görevini yerine getirmesi gerekirdi. Üstelik de karşısında çok tehlikeli ve formda bir Volkan Şen varken... Bu golün ardından Fenerbahçe alışılmış pas trafiğiyle kontrolü ele alıp oyunu sürekli devre sonuna kadar karşı alana yıktı. Ancak takım halinde topun arkasına geçen hırslı, agresif ve iyi yerleşimli bir alan daraltan savunma kurgusu uygulayan rakibi karışında, yoğun baskıyı pozisyona dönüştüremedi. Bu devrenin öne çıkan bir olayı da İsmail Kartal'ın, çok yerinde bir kararla Caner- Hasan Ali değişikliğine gitmesiydi. Skor dezavantajından hemen sonra zorla sarı kart gören Caner, her an kırmızıya yakındı. Üstelik Volkan Şen'i ihmal edip, bir kere daha kaçırarak takımını mutlak bir ikinci golle karşı karşıya bıraktı.

İkinci yarıya Bursa'nın kaçırdığı net pozisyonla başlandı. Ardından Fenerbahçe'nin ilk yarıdaki temposunun ve topa sahip olma oranının düştüğü görüldü. Bursaspor ise ilk yarının aksine çok tehlikeli ofansif çıkışlar yapıyordu. Fenerbahçe maçtaki en net pozisyonunu Meireles ile kullanamadı. Ama hiç beklenmedik bir pozisyonda da skora denge getirdi. Kuyt'ın çok uzaklardan, yaptığı kavisli ortada, Bursasporlu Harun 'Kaleci rakibe değil topa bakar' prensibini ihlal edince, beraberlik geldi. Bundan sonra Bursaspor'un arka arkaya çok net hücum girişimlerine şahit olduk.

İnanılmaz goller kaçtı. Kaleci Volkan, Kadlec, Hasan Ali ve Kuyt, mükemmel bir direnç gösterdiler. Özellikle Kadlec ve Hasan Ali, zor pozisyonlarda birer de kale çizgisinden goller çıkardılar. Sonuçta F.Bahçe çok iyi oynayan rakibi karşısında çok çok önemli bir puan kazandı. İsmail Kartal'ın Caner'i çıkarması bu önemli 1 puandaki başlıca roldür. Bursaspor ise oynadığı oyunun karşılığını alamadı.

Maçın hakemi Fırat Aydınus genel yönetimiyle çok başarılıydı. Ama Kadlec ve Emenike'ye gösterdiği sarı kartlar hatalıydı.

Rıdvan Dilmen: Fikstür avantajını eline aldı

Önce Caner'le başlayalım... Kenara alındığını görünce, Caner'den böyle bir tepki bekliyordum. Hocayla inişleri, çıkışları var Caner'in. İki hafta önce oynamayıp kenarda başlamıştı. O da bir reaksiyon gösterdi. Fikrim oyundan alınması için devreye kadar beklenebilirdi. Caner'in oyundan çıkarılması normal ama oyuncunun psikolojisini düşünüp 10 dakika daha bekleyebilirdi İsmail Hoca.

Fenerbahçe, Bursaspor maçıyla birlikte Türkiye'de en zor deplasmanlarını bitirmiş oluyor... Trabzon, Bursa, İstanbul deplasmanları çok zordur. Puan puana olduğu Beşiktaş'ın, Galatasaray ve Trabzonspor maçları var. Tabii içeride rakiplerini yeneceğinin garantisi yok ama Bursa'da kaybetmeyerek fikstür avantajı elde etti. 6 maçta 4 iç saha maçı var Fenerbahçe'nin. Bu anlamda Bursa'da demoralize olmadan döndükleri için Fenerbahçeli futbolcular mutludur. Bursa taraftarı da mutludur. Yerel televizyonları izlemeye çalışıyorum, antrenörlerinden ve oynadıkları oyundan memnunlar. Bursaspor kazansa 17'ye, 19 olacaktı.

Oyunun son döneminde Ozan ve Bekir değişikliğiyle bir vites düşen Bursa yine yukarı çıktı. Fenerbahçe değişiklikleri erken yapma dezavantajıyla düşük kaldı. Bekleri oyuna hiç sokamadılar. İkinci yarı Gökhan Gönül hemen hemen hiç çıkmadı, Hasan Ali Kaldırım da basit oynadı. İleride top tutamayan forvetler olmasıyla oyunu git-gele döndürdü ve Bursaspor'la bu şekilde oynanan oyunda 1 puan çok iyi.

Birkaç tane kontratak yakaladı Fenerbahçe... Kiminle? Kaleci Volkan'la... İyi degajlar yaptı, orada top tutulabilse takım da çıkacaktı. Volkan iyiydi. Bakambu'nun sağ taraftaki etkinliği solda yok. Sezon başına göre geriye gitmiş gibi gözüküyor. 2010'daki Ozan İpek bu formayı alır ama ne durumda bilemiyoruz. Bursa'da özellikle Şener atletik, sıfıra kadar inebilen, orta kesen bir oyuncu... Geçen yıl Nisan ayından bu yana Volkan Şen'de müthiş bir ilerleme var. Volkan'a baktı, uzağa bakıp yakın direğe vurdu. Hakikaten al-verlerini geliştirdiğini gördük. Bursaspor 5-6 pozisyon bularak, darbe almadan, Emenike gibi silahlara rağmen az pozisyon vererek maçı tamamladı. Emenike maç sonu "Galibiyeti hak eden taraftık" dedi ama herhalde tercüme hatasıdır!

AYDINUS RESİTAL YAPTI

Futbol Federasyonu belki kural olarak Avrupa'da maç yönetmeyebilir ama dün dünya çapında bir hakem izledik. İyi yönetti Fırat Aydınus. İyi yönettiğinin de farkındaydı. Oyuncularla diyaloğuyla, yumuşak diliyle şov yaptı. Üzülüyorum da onun adına. Fırat Aydınus'a bir daha koşma imkanı versek olmaz mı? Sahada bir hakem var, doğru kararlarla otorite sağladı.

Ahmet Çakar: Fenerbahçe ucuz kurtuldu

Gerçekten 90 dakikası heyecan dolu, pozisyon dolu bir maç izledik...

Karşılaşmaya damgasını vuracak çok şey var. Bunların başında Fenerbahçeli futbolcu Caner Erkin'in ilk yarıda oyundan alındığında Teknik Direktör İsmail Kartal ile yaşadığı diyalog gelir.

Diğeri ise Fenerbahçe gibi şampiyonluğa oynayan bir takımın rakibine verdiği sayısız pozisyon.

Şimdiye kadar Kadıköy'de ve deplasmanlarda Fenerbahçe hep bol pas yapmış, ileride topu tutabilmiş, kanat beklerini de mümkün olduğu kadar oyuna sokabilmişti. Ama dün gece Fenerbahçe maçı kaybetmediyse önce Kadlec'e sonra da Bursasporlu son vuruş yapan oyunculara dua etmeli.

Maça Bursaspor golle başladı. Son günlerde futbolunu çok geliştiren Volkan Şen defansın arkasına sarktı, çok düzgün bir vuruşla da golü yaptı. O dakikadan sonra Fenerbahçe oyunu tutmaya ve organize olmaya çalışsa da Bursaspor yakaladığı her topta inanılmaz kontralar yakaladı.

İkinci yarıya da bakıyoruz, hemen başında Fenerbahçe oyunda dengeyi yakaladı ve bu dakikalarda belki de şampiyonluk yarışında çok önemli olan Kuyt'ın golü geldi. Kuyt'ın golünde kaleci Harun hatalı. Kalecinin temel görevi topu takip etmektir, ama Harun kısmen de olsa forveti takip edince Kuyt'ın 30 metrelik orta-şut karışımı vuruşu gol oldu.

İşte bu dakikadan sonra Fenerbahçe son yıllarda yaşamadığı kabus dakikalarını yaşadı. Sağdan Şener, Volkan, soldan Ozan bir basketbol maçında oynuyormuşçasına hızlı hücumlarla geldiler. Neredeyse her atak pozisyon oldu. Volkan Şen kaçırdı, Ozan kaçırdı, Bakambu kaçırdı ve en son vuruşta da Hasan Ali direkle beraber Fenerbahçe'yi ipten aldı. Bir puana Fenerbahçe asla üzülmemeli ama ortaya koyduğu takım savunmaları ve bireysel hatalar çok gerçekten düşündürücü.

AYDINUS BAŞARILIYDI

Hakem Fırat Aydınus, bazı ufak tefek hatalar yaptı. Ama yanlış iki düdükte cehenneme dönebilecek maçta oyunun kontrolünü hiç kaybetmedi. Oyunculara rahat ve kibar yaklaştı. Başarılıydı.

Sabah

Kaynak: EuroSport.com

Son Dakika Spor Yazarlar Bursaspor - Fenerbahçe Maçını Yorumladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement