Yemen'de El Kaide Endişesi - Son Dakika
Güncel

Yemen'de El Kaide Endişesi

ANALİZ HABER - Yemen'de siyasi kriz ve Husilerin ilerleyişini durdurmak amacıyla Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan hava harekatının yol açtığı otorite boşluğunun, El Kaide'nin ülkede daha da güçlenmesine zemin hazırlamasından endişe ediliyor.

14.04.2015 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FUAD MESAD - ANALİZ HABER - Yemen'de siyasi kriz ve Husilerin ilerleyişini durdurmak amacıyla Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan hava harekatının yol açtığı otorite boşluğunun, El Kaide'nin ülkede daha da güçlenmesine zemin hazırlamasından endişe ediliyor. Uzmanlar, bu ayın başında Hadramevt'in merkezi Mukalla'yı ele geçiren El Kaide'nin, gerekli önlemlerin alınmaması halinde ülkede etkinliğini daha da arttıracağı uyarısında bulunuyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan siyaset uzmanı Abdullah Sumih, El Kaide militanlarının ülkedeki otorite boşluğundan istifade ederek çatışma alanlarını genişletmelerinden endişe edildiğini, son olarak Mukalla'yı ele geçirmelerinin de bu kaygıları güçlendirdiğini belirtti.

El Kaide'nin, bazı bölgelerde Husi saldırılarına karşı kendilerini "savunma gücü" olarak takdim ettiğine ve bu suretle destek almaya çalıştığına da dikkat çeken Sumih, "Kararlılık Fırtınası operasyonunu yönetenler, bu gelişmeleri dikkatle takip etmeleri halinde örgütün ilerleyişine engel olabilir" dedi.

Sumih, bu çerçevede El Kaide'nin yönelmek isteyeceği bölgelerde, otorite boşluğuna fırsat vermemek amacıyla başta Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetimini destekleyen Halk Komiteleri olmak üzere yerel güçlerin desteklenmesinin etkili bir strateji olacağını vurguladı.

-"Operasyon El Kaide'ye genişleme fırsatı vermiyor"

Sana Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Abdusselam Muhammed ise Yemen'e yönelik hava harekatının ülkede Husilerin ilerleyişini engellediği gibi El Kaide'nin genişlemesini de önleyeceğini savundu.

Hava harekatının, Husilerin yanı sıra merkezi otoriteye karşı çıkan diğer terör gruplarını da zaafa uğrattığını ifade eden Muhammed, "Kararlılık Fırtınası operasyonu El Kaide'ye genişleme fırsatı vermiyor. Operasyonla, yasa dışına çıkan gruplarla mücadele edilerek, devletin meşruiyeti güçlendiriliyor. Topraklarını kontrol altına alması için Yemen'e yardım etmek, bu silahlı grupların genişlemesini önlemek anlamına geliyor" diye konuştu.

-Yemen'deki El Kaide varlığı

Yemen'de 2011 yılında eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in devrilmesiyle son bulan protestoların ardından El Kaide, ülkedeki siyasi belirsizlik ve otorite boşluğundan faydalanarak gücünü arttırdı.

Bu süreçte El Kaide bağlantılı Ensaru'ş Şeria örgütü, ülkenin güneyindeki Ebyen ilinin tamamında kontrolü sağlayarak burada "İslam Emirliği" ilan etti.

Ebyen'in Mayıs 2011'in sonunda El Kaide'nin kontrolüne geçmesinin ardından El Kaide militanları ile ordu, polis güçleri ve "Halk Komitileri" olarak isimlendirilen hükümet yanlısı silahlı güçler arasında ABD'nin insansız hava araçlarıyla destek verdiği çatışmalar devam etti. El Kaide, bu çatışmalarda büyük kayıplar verdi ve Yemen ordusu ile müttefikleri birçok bölgeyi Haziran 2012'de "Altın Kılıçlar" adı verilen operasyonla örgütten geri almayı başardı.

Ebyen'de El Kaide'ye karşı kazanılan bu askeri zafere rağmen taraflar arasındaki çatışmalar bitmedi. El Kaide militanları yeni bölgelerde yeni cepheler açtı. Beyda vilayetine yönelen El Kaide, bölgenin güney kesimlerini kendisine merkez edindi ve buradan güvenlik güçlerine saldırlar düzenlemeye başladı. Bu saldırlar sırasında etkili olduğu bölgeleri de genişletti.

Yapılan operasyonların ardından El Kaide'ye bağlı grupların Şebve vilayetine çekilmesine rağmen özellikle dağlık bölgelerde ve geniş bir coğrafi alana sahip Hadramevt vilayetinin bazı bölgelerinde çatışmalar sürdü.

Aşiret güçlerinin de destek verdiği Yemen ordusu Nisan 2014'te Şebve ilindeki El Kaide varlığına karşı üç koldan operasyon başlattı ve örgütün bölgeden tamamen çıkarıldığını duyurdu. Bunun üzerine El Kaide, güvenlik güçlerine ve onlara destek veren gruplara karşı sık sık internette yayınlanan videolar ile tehditlerde bulundu.

Geçen yıl ekim ayında El Kaide ile Husiler arasında Beyda ilinde çatışmalar başladı ve El Kaide, çatışmaları Husilerin merkezi Sada'ya taşıma tehdidinde bulundu.

El Kaide halihazırda Yemen'in güney, doğu ve orta bölgelerindeki birçok ilde saldırılar düzenliyor. Husilerin yönetimi ele geçirmesi ve geniş bir alanda kontrolü ele geçirmeleri, akabinde başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonun, örgütün yeniden güçlenmesi için elverişli bir ortam oluşturduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemen'de El Kaide Endişesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement