Yeni Dönemde Belediye-Medya İlişkileri" Paneli - Son Dakika
Güncel

Yeni Dönemde Belediye-Medya İlişkileri" Paneli

GENAR Araştırma Şirketi Genel Müdürü Şen: "Birçok belediye araştırma yapmıyor.

16.04.2014 17:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GENAR Araştırma Şirketi Genel Müdürü Mustafa Şen, "Birçok belediye araştırma yapmıyor. Yerel seçimlerde kaybettiğinde ise il başkanlarını ya da halkı suçluyor" dedi.

Marmara Belediyeler Birliği İletişim Platformu tarafından düzenlenen "Yeni Dönemde Belediye-Medya İlişkileri" Paneli, birliğin Eminönü'ndeki merkez binasında gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Recep Bozlağan'ın yaptığı panelde konuşan Şen, bilimsel bilginin önemli olduğunu belirterek, geçerli ve güvenilir bilginin en büyük güç olduğunu söyledi.

Şen, "Algılanıyorsanız varsınız, algılanmıyorsanız yoksunuz, yanlış algılanıyorsanız yanlışsınız, ters algılanıyorsanız tersiniz, eksik algılanıyorsunuz eksiksinizdir" ifadesini kullandı.

Çoğulcu modelin belediyeler için stratejik öneme sahip olduğunu dile getiren Şen, "Birçok belediye araştırma yapmıyor. Yerel seçimlerde kaybettiğinde ise il başkanlarını ya da halkı suçluyor. Belediye başkanı, eksik ve yanlış da algılanabilir. Çünkü duyu verilerini sen öyle aktarıyorsun. O da öyle alıyor. Senin sendeki gerçekliğine değil, onun kendisindeki algısal gerçekliğine göre belirliyor. Böyle durumlarda en çok bilimsel araştırmalar işe yarıyor, eğer kullanmayı bilirsek" diye konuştu.

"Yerel yönetimlerin herkesin önünü açtığını düşünüyorum"

Yazar Mahmut Övür, büyükşehir belediyesi sayısının 30'a yükselmesinin önemli olduğunu belirterek, nüfusun dörtte üçünün büyükşehir sınırları içerisinde yaşadığını söyledi.

Övür, 30 Mart yerel seçimlerini iyi okumak gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de yerel yönetim denildiğinde sadece belediyelerin akla geldiğini, bu konuda sivil toplum kuruluşlarının da devreye girmesinin önemine değinen Övür, 1994 yılının, Türkiye'de dindar kesimi de  devreye sokarak yerel yönetimlerden pay almayı sağlayan önemli bir başlangıç olduğunu anlattı.

Bunun aynı zamanda toplumda üretimden pay almayanların önünü açtığını belirten Övür, şöyle konuştu:

"Türkiye'de dışlanmışlıklar üzerine kurulu bir düzen vardı. Dindarlar, azınlıklar, farklı mezhepteki insanlar dışlanmıştı. Bu yüzden yerel yönetimlerin herkesin önünü açtığını düşünüyorum. Önemli bir merkezden dışlanan kesim de merkeze gelerek yeni bir sentezin devrimi yaşandı. Yani yerel yönetimlerin, sadece sokakları temizleyen ya da altyapı yapan değil de toplumun geleceğe yönelik düşüncelerini de hayata geçiren bir yer olduğunu düşünüyorum. Toplumun üretimden pay almaya doğru gittiğini düşünüyorum. Bence buraya doğru gidiyoruz. Ama katılımcı demokrasi açısından istenilen noktada değiliz. Ancak çok ciddi bir çaba var."

"Gazeteci kökenli basın danışmanı profilleri var"

Habertürk gazetesi Şikayet Hattı Koordinatörü Esra Boğazlıyan da son yıllarda yerel yönetimlerin iletişim konusunda çok ciddi adımlar attığını, bu aşamaya gelinmesinde basın danışmanlarının önemli rolünün olduğunu söyledi.

Belediyelerde, saatlerce ya da günlerce muhataba ulaşılamayan, cevap alınamayan dönemlerin aşıldığını kaydeden Boğazlıyan, "Şimdi gazeteci kökenli olduğu için neyin haber, neyin haber olmadığını bilen basın danışmanı profilleri var karşımızda" dedi.

İstanbul'daki vatandaşların, belediyelerden beklentisinin büyük olduğunu, ana hizmetin yanı sıra sosyal belediyecilik isteklerinin bulunduğuna işaret eden Boğazlıyan, sosyal belediyeciliğin çok verimli bir noktada olduğunu ifade etti.

Boğazlıyan, vatandaşın muhatap alınmak ve önemsenmek istediğini aktararak, şunları kaydetti:

"En çok bu yönde şikayet geliyor. Vatandaş kaldırım değiştirilmesinden kentsel dönüşüme kadar fikrinin önemsenmesini istiyor. Vatandaşla iletişime geçmek; kültürel etkinlik, kermes düzenlemek ya da esnaf ziyareti yapmak olarak görülüyor. Ancak asıl beklenti bu değil. Vatandaşın hayatını, yaşam kalitesini etkileyecek projelerde, 'bunu halka soruyor musun?', 'onların görüşlerini değerlendiriyor musun?', asıl kırılma noktası burada."

Boğazlıyan, gazetesinin şikayet hattına başvuranların hemen hemen hepsinin ilk önce ilçe belediyesine, daha sonra büyükşehir belediyesinin beyaz masasına başvurduğunu belirterek, insanların cevap alamadığı için daha sonra medyaya yöneldiğini sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yeni Dönemde Belediye-Medya İlişkileri' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement