Yeni Eğitim-öğretim Yılı Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Yeni Eğitim-öğretim Yılı Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençlere seslenerek, "Bu ülke atalarımızın, dedelerimizin bilhassa da aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin bize emanetidir.

28.09.2015 14:17

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençlere seslenerek, "Bu ülke atalarımızın, dedelerimizin bilhassa da aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin bize emanetidir. Ülkenize sahip çıkın. Bayrağımıza sahip çıkın. Mensubu olduğumuz millete sahip çıkın. Bu milletin dostunu, düşmanını çok iyi tanıyın" dedi.

Erdoğan, Kadıköy Ahmet Sani Gezici Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi hizmet binası ve yeni eğitim-öğretim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, anne ve babaların çocuklarına, büyükanne ve büyükbabaların da torunlarına, eski Türkiye'de yaşanan sıkıntıları bugünün kıymetinin anlaşılması için anlatmalarını istedi.

"Saatlerce çamurda, karda, yağmurda yürüyerek okula ulaşılan, odunla kömürle tezekle ısıtılmaya çalışılan sobalı sınıflarda titreye titreye ders işlenen o günleri, çocuklarımıza tasvir etmeye çalışalım. Biz öyle okullarda okuduk. Şimdi burayı görünce iftihar etmemek mümkün mü?" diyen Erdoğan, hizmete açılan okulun modern derslikleri, spor salonuyla örnek olduğunu ifade etti.

"Milletin dostunu, düşmanını çok iyi tanıyın"

Kendi okul hayatından da örnek veren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bizim spor salonumuz yoktu, biliyor musunuz... Biz beden eğitimi dersini adeta normal sınıfta yapardık. Olur mu öyle bir şey? Şimdi burada, 10 metre tavan yüksekliği olan bir kapalı spor salonu göreceksiniz. Kızlarımızın böyle bir hakkı yok muydu? Vardı. Bunları göreceksiniz. Laboratuvarlarıyla dil sınıfıyla konferans salonuyla kütüphanesiyle gerçekten örnek bir eğitim kurumu. Bizler böyle bir okulun varlığını dahi hayal edemeyecek kadar zor şartlarda eğitim görerek hayata atıldık. Onun için ben, mimarımız Erol Bey'e de huzurlarınızda çok çok teşekkür ediyorum. Gerçekten Selçuklu mimarisiyle modernliği bütünleştirmek suretiyle buraya böyle bir okul kazandırdı. Çünkü bu mimari anlayış, bizim de tarihimizden bugüne ve geleceğimize taşınmamızı sağlıyor. Bu bakımdan önemli. Bu imkanlar sizin içindir. Sizin daha iyi eğitim alabilmeniz içindir. Daha fazlasına, daha güzeline layık olduğunuzdan şüphe duymuyorum. Bunu sağlamak için de tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz ama bunun karşılığında bizim de sizden beklentilerimiz var. Sizlerin kendinize, ailenize, ülkenize ve milletimize hayırlı bir insan olarak yetişmenizi istiyoruz. Sizden bunu talep ediyoruz. Bu ülke atalarımızın, dedelerimizin bilhassa da aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin bize emanetidir. Ülkenize sahip çıkın. Bayrağımıza sahip çıkın. Mensubu olduğumuz millete sahip çıkın. Bu milletin dostunu, düşmanını çok iyi tanıyın."

"Sevgi emek ister"

Gençlerden tarihlerini, kültürlerini ve medeniyetlerini doymak bilmez bir şekilde araştırmalarını ve dersler çıkarmalarını isteyen Erdoğan, gençlere şu sözlerle seslendi:

"Aile, toplumun temel direği, nesiller arası devamlılığın kilididir. Anne ve babanıza saygınızdan en küçük bir taviz vermeyin. Onlara 'öf' bile dedirtmeyin. Aynı şekilde tüm aile büyüklerinizle, tüm yakınlarınızla ilişkinizi, sıkı ve sağlam tutun. Bilgisayar çağındayız, internet devrindeyiz, az önce söyledim, sanal dünyalarda geziniyoruz. Hepsine eyvallah ama unutmayın ki aslolan insandır. Aslolan insani dokunuştur, temastır, sevgidir, saygıdır. Sanal dünyada bunu kuramazsınız. Onun için doğal dünyada bunu kurmaya devam edin. Bunun için arkadaşlarınızı asla ihmal etmeyin. Unutmayın, 'Sevgi emek ister' sözü sadece bir film repliği, bir şarkı sözü, bir şiir dizesi değildir. Bu söz, insanlığa dair kadim bir hakikatin ifadesidir. Evet, sevdiğiniz her şey için emek verin, ailenize emek verin, arkadaşlarınıza emek verin, eğitiminiz için emek verin, geleceğiniz için emek verin, inanın bana bu emeklerin hiçbirinin de karşılıksız kalmadığını yaşayarak göreceksiniz. İyi bir doktor olmaktan, mühendis olmaktan, bilimadamı, sanatçı, sporcu olmaktan, iyi bir kariyer sahibi olmaktan çok daha önemlisi emeğinizle elde ettiğiniz iyi bir insan olmanızdır."

Erdoğan, konuşmasında "İnsanların hayırlısı, insanlara faydalı olandır" şeklinde tercüme edilen "Hayrun nas men yenfeun nas" şeklindeki hadise, Arapça olarak yer verdi. İmam hatip öğrencilerine "Tercüme etmeme gerek yok herhalde değil mi siz bunları biliyorsunuz" şeklinde espri yaparak sözlerine devam eden Erdoğan, "İyi bir insan olamazsanız, diğer iyilerin hiçbir anlamı yoktur. Cenazelerde mevta için ne sorulur? 'Merhumu nasıl bilirdiniz' diye sorulur değil mi? İşte asıl olan orada sizin için 'iyi biliriz' diyenlerin bunu tüm kalpleriyle ifade etmelerini sağlamaktır. Eğer soru işareti doğarsa bu olmaz. İyilik, yüzlerinizi doğuya veya batıya çevirmeniz değil, doğruya yönelmenizdir. Sizlerin iyinin ne olduğunu, doğrunun ne olduğunu öğrenecek ve bunları hayata geçirecek inanca ve iradeye sahip olduğunuza, kararlılığa sahip olduğunuza yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"Yerlilikten, millilikten taviz vermeden kararlılıkla ilerleyin"

Ecdadın ve bugün görevleri başında bulunan kahramanların bu toprakları ilelebet vatan olarak bırakmak için canlarını feda etmekten kaçınmadıklarını, bugün de kaçınmayacaklarını dile getiren Erdoğan, "Yarın o bayrağı sizler devralacaksınız. Her biriniz kendi alanınızda kendi hayatınızda bu kutsal mücadeleyi sürdürecek ve emaneti sonraki nesillere aktaracaksınız. Her biriniz Sultan Alparslan'dan Osmangazi'ye, Fatih'ten Yavuz'a, Sultan Abdülhamit'ten Gazi Mustafa Kemal'e kadar tarih yapan tarih yazan kahramanların torunları olduğunuzu asla unutmayın. Aynı şekilde Yunus Emre'den Mehmet Akif'e kadar uzanan bir irfan nehrinin bugünkü mirasçıları olduğunuzu da asla aklınızdan çıkarmayın" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, alim ve alime olmakla arif ve arife olmanın çok farklı olduğunu kaydederek, "Biz sizden hem alim olmanızı, hem de arif olmanızı istiyoruz. Bu olgunluğu da yakalayacaksınız. Sizi işte bu muhteşem mirastan uzaklaştırmak, geçmişinize ve özünüze yabancılaştırmak isteyenlere kesinlikle itibar etmeyin. Yerlilikten, millilikten taviz vermeden, maziden atiye giden bu yolda kararlılıkla ilerleyin. Türkiye'nin son 12 yılı inandığınızda, çalıştığınızda, sağlam durduğunuzda neleri başarabileceğiniz konusunda sizin için en somut örnektir. Unutmayın, bizim için 78 milyonun hepsi de kardeştir. eşittir, birinci sınıf vatandaşımızdır. Kim ki bu milleti kökenine, bölgesine meşrebine herhangi bir farklılığına bakarak bölmeye çalışıyorsa bilin ki o sizin geleceğinize kastediyordur. Geleceğinize sahip çıkın. Ben size güveniyorum" diye konuştu.

Konuşmasında "Süper ay tutulması" olayına da değinen Erdoğan, "Bu gece, aslında süper hilal vardı. Biz de göreceğiz dedik, kalktık ama bulutlar üzerini örtmüştü. Göremedik. İnşallah süper hilallerle, geleceği hep beraber kucaklarız" dedi.

"Rabia"nın da unutulmamasını isteyen Erdoğan, "Rabiamız çok önemli. Biz tek millet olacağız. Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Gürcü'süyle Abaza'sıyla, Roman'ıyla, Boşnak'ıyla 78 milyon tek millet olacağız. Tek bayrağımız var. Bir başka bayrak tanımıyoruz. 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır'. 780 bin kilometrekareyle tek vatanımız var. Asla operasyona müsaade etmeyiz, ettirmeyiz. Dördüncüsü de tek devlet. Devlet içinde devlet asla... Buna da müsaade edemeyiz. İnşallah bu şekilde geleceğe yürüyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasını Kadıköy Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine ve öğretmenlerine başarılar dileyerek tamamladı.

Notlar

Kadıköy Ahmet Sani Gezici Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi hizmet binası ve yeni eğitim-öğretim yılı açılış törenine katılmak üzere alana gelen Erdoğan, öğrencilerin ve vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılandı.

Okulun duvarlarının, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Erdoğan'ın büyük boy posterlerinin yanı sıra, bayraklarla donatıldığı görüldü.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu tören, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından başladı.

Törende, liselere giriş sınavından 490 puan alan Fatma Zehra Acuner bir konuşma yaparken, okulun öğrencilerinden Beyzanur Hadcı da şair Arif Nihat Asya'nın "Dua" şiirini okudu.

Erdoğan'ın kürsüye çıkmasının ardından, öğrenciler bir süre "Recep Tayyip Erdoğan" şeklinde tezahürat yaptı.

Konuşmaların ardından, Erdoğan, inşaat firması adına Abdülkadir Kart'a, hayırseveler Ahmet Sani Gezici'nin oğlu Rıdvan Gezici ile Başar Arıoğlu'na, günün anısına hat yazılı tablo hediye etti.

İmam hatip gönüllüsü Memiş Ekşi de veliler adına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir tablo takdiminde bulundu.

Erdoğan, daha sonra beraberindekilerle okulu gezdi.

Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine, kızları Sümeyye Erdoğan ile Esra Albayrak, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ile bazı milletvekilleri katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yeni Eğitim-öğretim Yılı Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement