Yeni Hayat Belgeseli Galasında Duygu Seli - Son Dakika
Güncel

Yeni Hayat Belgeseli Galasında Duygu Seli

Yeni Hayat Belgeseli Galasında Duygu Seli

Gazeteci yazar Tuluhan Tekelioğlu'nun gerçek kişilerin nakil öncesi, nakil anı ve sonrasındaki yaşamlarını konu alan 'Yeni Hayat' adlı belgeseli, 51'inci Altın Portakal Film Festivali'nde özel gösterimde izleyiciyle buluştu.

11.10.2014 22:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazeteci yazar Tuluhan Tekelioğlu'nun gerçek kişilerin nakil öncesi, nakil anı ve sonrasındaki yaşamlarını konu alan 'Yeni Hayat' adlı belgeseli, 51'inci Altın Portakal Film Festivali'nde özel gösterimde izleyiciyle buluştu.

Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu'nda düzenlenen galaya Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, eşi Ebru Türel, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ve Tanju Çolak gibi isimler katıldı.

Belgeselde hikayesi işlenen ve babaannesi Nazmiye Kocakuş'un verdiği böbrekle hayata dönen 3 yaşındaki Hasan Hüseyin Kocakuş da galaya annesi Kerime ve babası Yahya Karakuş ile birlikte geldi. Ameliyatı yapan Prof. Dr. Alper Demirbaş tarafından ilgiyle karşılanan minik Hüseyin, Menderes Türel'le de tanışarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Gala girişinde Menderes Türel, eşi Ebru Türel, Tanju Çolak ve Alper Demirbaş organ bağışına dikkat çekmek için bağış kartlarıyla poz verdi.

Daha önce '40'ında 40 Kadın' ve '50'sinde Erkek' adlı 2 belgeseli bulunan Tuluhan Tekelioğlu, 3'üncü belgeselinde organ naklini konu etti. Tekelioğlu, yeni belgeseli 'Yeni Hayat' ile organ nakliyle hayata tutunmayı başaran ve kendisini yaşama döndürecek kahramanını bekleyen hastaların hikayelerini gözler önüne serdi.

Sponsorluğunu Medical Park Hastaneler Grubu'nun üstlendiği film, 51'inci Altın Portakal Film Festivali'nde ilk kez izleyiciyle buluştu. Bağışlanan organların hangi hastaya verileceğine ilişkin karar anı ve nakil operasyonu gibi Türkiye'de ilk kez çekilen görüntülerle dikkat çeken yapım, seyirciler tarafından dikkatle izlendi. Kimi zaman duygusal anların yaşandığı belgesel sonunda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan stantlarda isteyen katılımcılar organlarını bağışladı.

ORGAN BAĞIŞI HALA TABU

Organ bağışının Türkiye'de hala bir tabu olduğunu, insanların organlarını bağışlamaktan çekindiğini anlatan Tekelioğlu, şöyle dedi: "Belgesel, bizi insanlığın başka bir yüzüyle karşı karşıya getiriyor. 15 gün, 12 saat boyunca, eş zamanlı olarak kameraya kaydettiğimiz görüntüler, bugüne kadar görmekten imtinayla kaçındığımız hayatın gerçekleri. Hiçbir kaygı duymadan büyük cesaretle organlarını sevdiklerine bağışlayan insanlar, hayatın kıyısındayken yaşama tutunabilen çocuklar, yetişkinler ve o insanların hayatta kalması için kendini adamış organ nakli hekimleri."

Bu belgeseli muhalif olduğu gerekçesiyle işsiz kaldığı dönemde yaptığını belirten Tuluhan Tekelioğlu, "Ben birçok meslektaşım gibi sadece görüşleri yüzünden işsiz bırakılan bir gazeteciyim. İşsizliğin bana bağışladığı zamanda Yeni Hayat'ı çektim. Gazeteciliğin kimsenin kimseye bağışlayamayağı bir meslek olduğu inancıyla işsiz bırakıldığımız bu yollarda gazeteciliğe inandım. Gazetecilik bir iş değil, bir yaşam biçimidir. Yeni Hayat'ta bizlere 'muhalif' diyenlerin ve işsiz bırakanların da katkısı vardır. Acısı onların, Yeni Hayat'ın onuru ise kendi hayatlarını başkalarına artıranlarla işsiz bırakılan gazetecilerin olsun."

O BİR KAHRAMAN

Belgesel galasının ardından düzenlenen söyleşide organ naklinin önemine bir kez daha dikkat çeken Tekelioğlu, sahneye Prof. Dr. Alper Demirbaş'ı davet etti. Organ nakli olmuş hastalarla bir araya gelen Prof. Dr. Demirbaş, Tekelioğlu tarafından 'Kahraman' olarak anons edildi. Alkışlar arasında sahneye çıkan Prof. Dr. Demirbaş, organ bağışının önemine değinerek, organ bağışına davet etti. Amacının Türkiye'de organ nakli bekleyen bir tek hasta kalmayıncaya kadar çalışmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Demirbaş, ayakta alkışlandı. Prof. Dr. Demirbaş ve Tekelioğlu gösterim sonrası vatandaşlarla sohbet etti, organ nakilleri hakkında merak edilen soruları yanıtladı. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yeni Hayat Belgeseli Galasında Duygu Seli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement