Yurdakul: Kız Çocukları Şiddete Maruz Kalıyor - Son Dakika
Güncel

Yurdakul: Kız Çocukları Şiddete Maruz Kalıyor

Yurdakul: Kız Çocukları Şiddete Maruz Kalıyor

Kırıkkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Aylin Yurdakul, "Kız çocukları ayrımcılığa, şiddete ve istismara maruz kalıyor" dedi.

12.10.2014 12:09  Güncelleme: 10:45

Kırıkkale Barosu Kadın Hakları ve Çocuk Hakları Komisyonları tarafından '11 Ekim Kız Çocukları Günü' nedeniyle kız çocuklarının maruz kaldığı şiddet ve tacizlerin ele alındığı toplantı yapıldı. Komisyon Başkanı Aylin Yurdakul, kız çocuklarının erken evlendirilmesi yerine eğitimlerine devam etmeleri gerektiğini söyledi. Yurdakul, şöyle dedi:

"Tüm dünyada kız çocuklarının ayrımcılık, şiddet ve istismara uğradığına dikkat çekmek ve toplumsal konumlarının güçlendirilmesi ve insan haklarının önemine vurgu yapılması amaçlanmıştır. Günümüzde kız çocuklarının durumu hiç de iç açıcı değildir. Kız çocukları dünyanın dört yanında ayrımcılığa, şiddet ve istismara maruz kalmakta, tecavüze uğramakta, meta haline getirilmektedir. Kız çocukları ücretsiz tarım işçiliğinden, mevsimlik işçiliğe, ev içi çalıştırılmaya kadar pek çok alanda emek sömürüsüne maruz kalmaktadır. Türkiye'de her 3 kadından 1'i 18 yaşın altında evlendirilmektedir. İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre son 3 yılda 18 yaş altında evlenenlerin toplam sayısı 134 bin 629. 18 yaşını doldurmadan evlenen erkek sayısı ise; 5 bin 763. Reşit olmadan evlendirilen kız çocuklarının sayısı erkek çocukların sayısından 20 kat daha fazla."

ERKEN EVLİLİĞE KARŞI EĞİTİME DEVAM EDİLMELİ

Kırıkkale Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Yeşim Oktar Varlı ise, küçük yaştaki bir çocuğun birini sevip evlenmesine, bunları normal ve kabul edilebilir gösteren her türlü diziye, reklama kesinlikle karşı olduğunu söyledi. Varlı, şöyle konuştu:

"Yaşı küçük çocuk 'Evleneceğim' diye hopluyor, ailesi de 'Kaçar gider başıma bela olur' diye rıza gösteriyor. Bu, şu anda rutin oldu. Özel sebep falan araştırılmıyor. Başvuran herkese evlenme izini veriliyor. Temel prensip şu; herkesin, her ailenin kendisine göre bir düzeni var. Bana doğru gelen, size doğru gelmeyebilir. Bu konuda eğitime devam edilmeli. Hem kız, hem de erkek çocuk için. Çünkü onu eğitim meşgul edecek ve kısmen başını beladan uzak tutacaktır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yurdakul: Kız Çocukları Şiddete Maruz Kalıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement