Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi

Berlin’de oy verme işlemi devam ediyor Vatandaşlar randevu sisteminden kaynaklanan sorunlardan şikayetçi Mehmet Ekşi: ''Keşke randevu sistemi olmazsa ve vatandaşlar da oylarını kullansa ve gitseler'' Abdullah Özkan: ‘’Bugün oğlum kullandı, sistem randevuyu bugün ona vermiş, yarın da bana verdi.

02.08.2014 17:02

Almanya'nın başkenti Berlin'de cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemi devam ediyor.

Berlin Olimpyat Stadı'nda kurulan sandıklarda oylarını kullanmaya gelen vatandaşlar ilk kez oy kullanmanın heyecanını yaşarken, randevu sisteminden kaynaklanan sorunlardan şikayetçi oluyor.

Mehmet Ekşi isimli vatandaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışında oy kullanmanın sevindirici olduğunu ifade etti. Görüştüğü kişilerin seçimlere bugün düne göre daha fazla katılım olduğunu söylediklerini aktaran Ekşi, ancak kendisinin bunu gözlemlemediğini, bunun insanların tatilde olması veya seçim siteminde randevu alma konusundaki eksikliklerden kaynaklanabileceğini söyledi.

"Keşke randevu sistemi olmazsa ve vatandaşlar da oylarını kullansa ve gitseler" diyen Ekşi, vatandaşların sistemi bilmediği için bu konuda başarılı olunamadığını ifade etti.

Ekşi, bazı vatandaşların randevu imkanı olmadığı veya başka nedenlerden dolayı bu randevu tarihini geçirdiğini belirterek, gelecek yıllarda katılımın daha fazla olması için önlemlerin alınmasını ümit ettiğini kaydetti.

Yusuf Okur da ilk kez oy kullandığını belirterek, "Duyarlı vatandaş olarak oy kullanmaya severek geldim. Ben inanıyorum ki Avrupa'da yaşayan halkımız da duyarlıdır" dedi. Vatandaşların oy kullanma konusunda eksiklikler olduğunu ifade eden Okur, vatandaşların ulaşım sorunu çektiğini ve oylarını kullanma konusunda yeterince bilgilendirmediğini savundu.

Oy verme işleminin insanların oturduğu semtlerde yapılmasının daha iyi olacağını, burada belediyelerle konuşularak okullarda, camilerde veya kiliselerde sandıkların kurulabileceği görüşünü dile getiren Okur, böylelikle daha fazla kişinin katılımının sağlanacağını kaydetti.

Sivaslı Abdullah Özkan da randevu sisteminden şikayetçi olduğunu belirterek, "Bugün oğlum kullandı. Sistem, randevuyu bugün ona vermiş, yarın da bana verdi. Biz yakın oturuyoruz buraya ancak uzakta oturanlar da var. İkimize de aynı gün randevu verselerdi iyi olurdu" şeklinde konuştu.

İlk kez oy kullanacağını ifade eden Özkan, oy kullanma konusunda yurt dışında yaşayan Türk toplumu konusunda daha duyarlı olunabileceğini, Almanya'nın diğer bölgelerinde insanların oy vermek için 300 kilometre gittiklerine işaret etti.

Randevusu dün olduğu için oyunu kullanamayan Şahin Karaca da "Çalıştığım için gelemiyorum. Bugün evde olduğum için geleyim dedim. Böyle bir saçmalık görmedim. Benim oğlumun randevusu ayrı bir güne, benim ayrı bir güne, hanımın da ayrı bir güne verilmiş. Konsolosluk, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) gerçekten baktığı zaman adres aynı, isim-soy isim aynı, herkesi buraya ayrı ayrı çağırmanın ne anlamı var. Bunları bilinçli yapıyorlar, insanlar oy kullanmasın diye. Zaten insanlar zorluklar içinde burada yaşıyor" dedi.

Karaca, çalıştığı için dün iş yerinden izin alamadığını, eşinin de aynı şekilde oy kullanacağı gün izin alamadığını belirterek, "Buradaki vatandaşa eziyetten başka bir şey değil. Senelerden beri ilk kez oy kullanacağız. Onu da kullandırmamak için ellerinden geleni yapıyorlar" ifadesini kullandı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de Olimpiyat Stadı'nda kurulan 51 sandıkta 3 günden beri  oy verme işlemi devam ediyor. Oy verme işlemi yarın da devam edecek. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement