Zehir Kusan Termik Santralin Rehabilitasyon Maliyeti 1 Milyar Dolar - Son Dakika
Güncel

Zehir Kusan Termik Santralin Rehabilitasyon Maliyeti 1 Milyar Dolar

Zehir Kusan Termik Santralin Rehabilitasyon Maliyeti 1 Milyar Dolar

Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesi'nde çevreye yaydığı külle zehir saçan Afşin- Elbistan A Termik Santrali'nin rehabilitasyonu için 1 milyar dolara ihtiyaç olduğu bildirildi.

06.06.2011 17:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesi'nde çevreye yaydığı külle zehir saçan Afşin- Elbistan A Termik Santrali'nin rehabilitasyonu için 1 milyar dolara ihtiyaç olduğu bildirildi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mezunları Derneği Enerji Komisyonu tarafından Afşin'de düzenlenen bir panelde, Afşin- Elbistan yöresi masaya yatırılıp 'Bu büyük potansiyel nasıl değerlendirilmeli?' sorusuna cevap arandı. Panele konuşmacı olarak katılan Elektrik Üretim A. Ş. 'nin (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Genel Sekreteri Ömer Ünver, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi üyesi Muzaffer Başaran, ODTÜ Mezunları Derneği Enerji Komisyonu üyesi Orhan Baybars, Afşin- Elbistan Termik Santrali'nin potansiyeli, mevcut santrallerin durumu, en son kömür santrali teknolojileri, yatırım şartları ve bölgenin geleceğini ele aldı.

Türk Milli Komitesi Genel Sekreteri Ömer Ünver, Türkiye'nin linyit rezervinin 12 milyar ton civarında olduğunu ve bunun 4. 3 milyar tonunun Afşin- Elbistan bölgesinde olduğunu söyledi. Ünver, "Kömürün kalitesi düşük olması nedeniyle santral dışındaki amaçlar için kullanılması mantıklı değildir. Bölgedeki rezervin petrol olarak karşılığı 450 milyon ton civarındadır ve bunun mevcut piyasa koşullarındaki parasal karşılığı 365 milyar dolardır" dedi.

EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, EÜAŞ'ın bünyesinde bulunan santrallerin toplam kurulu gücün 24 bin 300 MW olduğunu kaydetti. 27 yıldır elektrik enerjisi üreten fakat enerji üretiminin yanında çevreye de zehir kusan A Termik Santrali'nin aradan geçen yıllar nedeniyle yıprandığını belirten Alış, "1984 yılında devreye giren bu santralde 4 ünitenin de aynı zamanda emre amade olmasına pek rastlamamışızdır. Şu anda da 3 ve 4 numaralı üniteler büyük arızalar nedeni ile servis harici durumdadırlar. 4 numaralı ünite ihale edilmiş ve 3 numaralı ünitenin de ihale çalışmaları devam etmektedir. A Termik Santrali'nin rehabilitasyona ihtiyacı vardır. Bu rehabilitasyonlar, baca gazı kükürt arıtma tesisi yapımı, elektro filtre rehabilitasyonu, kazan rehabilitasyonu ile türbin-jeneratör rehabilitasyonu işleridir. Bu rehabilitasyonların yaklaşık tutarı 1 milyar dolar civarındadır" diye konuştu.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin özel şirkete devredilip devredilmemesi noktasındaki belirsizliğe de değinen Alış şöyle dedi:

"Bu santralin İşletme Hakkı Devri İmtiyaz Sözleşmesi 1999'da yürürlüğe girmiş olup, halen işletme hakkı devri yapılamamıştır. Santral, mevcut hali ile sürdürülebilir, etkin ve verimli bir elektrik üretimi yapacak durumda değildir. Çevre nedeniyle açılan davalar çok büyük miktarda ek mali yük getirmektedir. Santralın çevre yatırımları yapılmamıştır. Devir yapıldığı takdirde maliyeti yaklaşık 1 milyar doları bulan santralin rehabilitasyonu, çevresel yatırımları ile yaklaşık maliyeti 2 milyar dolar olan 680 MW'lik ilave iki ünitesi santralı devralan şirket tarafından yapılacaktır. Afşin- Elbistan B Termik Santrali 2006 yılında işletmeye açılmıştır. 38 yıl yetecek miktarda ve 750 milyon ton kömürü vardır. 4 yaşında, yeni santraldir. Bütün üniteleri tam kapasite çalışmaktadır. Baca Gazı Kükürt Arıtma Tesisi vardır. Çevre mevzuatına uygun şekilde çalıştırılmaktadır. B Santralının faaliyeti, A Santralına çevre yatırımlarının yapılması şartına bağlanmıştır. Bu durum her an B Santralının kapatılmasına neden olabilir. " - Kahramanmaraş/ Afsin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zehir Kusan Termik Santralin Rehabilitasyon Maliyeti 1 Milyar Dolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement