Ankara'da Opera ve Bale Sezonu Açılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Ankara'da Opera ve Bale Sezonu Açılıyor

Ankara\'da Opera ve Bale Sezonu Açılıyor

Ankara Devlet Opera ve Balesi, 2013-2014 sezonunda 7'den 70'e her kesime hitap edecek eserlerle perde açmaya hazırlanıyor.

12.09.2013 11:20  Güncelleme: 12:19

ŞENAY ÜNAL - Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB), 2013-2014 sezonunda 7'den 70'e her kesime hitap edecek eserlerle perde açmaya hazırlanıyor.

ADOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Aykut Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29 Eylül'de ATO Congresium'daki konserle sezonu açacaklarını ve ardından 2 Ekim'de "Rigoletto" operasıyla ilk temsili gerçekleştireceklerini söyledi.

Bu yıl tüm repertuvarı, ekibiyle birlikte hazırladıklarını belirten Çınar, Ankara seyircisinin her aradağını bulacağı bir sezona imza atacaklarını bildirdi.

ADOB'un repertuvarının dünyanın en büyük operalarıyla yarışabilecek düzeyde olması gerektiğini ifade eden Çınar, "Bizim repertuvarımızda Rigoletto, Tosca, Macbeth ve Don Giovanni gibi dünya operalarında baş eser olabilecek yapım var. Söz konusu eserlerle bizim klasik seyircimiz opera seyretmeye doyacak bu yıl" dedi.

-"Kont Drakula" dünya prömiyeri yapacak

Ayrıca geçen yıl ki eserlerin bir çoğunun yoğun ilgi nedeniyle bu yıl da sahneleneceğini dile getiren Çınar, şunları söyledi:

"Gençlik müzikali 'Fantastik', kapalı gişe oynayan 'Seslerle Anadolu', 'Bir Tenor Aranıyor' ve bu yıl bestelenişinin 100. yılı nedeniyle 'Arşın Mal Alan' ile dünyanın en önemli opereti 'Yarasa'yı sahneleyeceğiz. Balede ise hem klasik bale alanında hem modern bale hem de birim dans tiyatrosunda seçkin eserler izleyiciyle buluşacak. Geçen sezon bale sanatına yeni bir eser hediye ettik. Muammer Sun'un 'Sevginin Bedeli' adlı eserinin dünya prömiyerini yaptık. Bu bizi çok heyecanlandırdı. Bu sene de yine yerli diyebileceğimiz 'Kont Drakula' adlı bale eseri dünya prömiyeri yapacak.

Öte yandan klasik bale eserlerinden 'Copellia' balesini sanetseverlerin karşısına çıkaracağız. Baharla birlikte cıvıl cıvıl olacak şehrimizde sahneye koyacağımız 'Akdeniz Esintisi' adıyla içinde tango, bale, bolero ve latin esintileri olacak karışık bir eser hazırlıyoruz. Toplamda 30'a yakın eser sahneleyeceğiz. Bunlar sadece planlı eserlerimiz ancak özel gün ve resmi bayramlarda da çok sayıda etkinlik olacak."

- "Nasrettin Hoca" çocuklarla buluşacak

Çocuklara yapılan yatırıma da çok önem verdiklerini kaydeden Çınar, "Geçen yıl Bremen Mızıkacıları ve A'dan Z'yeyi küçük seyirciler için sergiledik. Bu eserlerin yanına yeni sezonumuzda iki eser daha ekleyeceğiz. Mustafa Erdoğan'ın sahneye koyacağı  'Nasrettin Hoca' çocuk operası prömiyer yapacak" diye konuştu.

Çocuklar için sahnelenen eserleri karar vermeden önce mutlaka pedagoglara ve eğitimcilere de danıştıklarına işaret eden Çınar, sezonda küçük sanatseverler için bir eser daha yer alacağını ifade etti.

Bu yıl Cer Modern'de de resital ve oda konserlerini gerçekleştireceklerini de bildiren Çınar,böylece haftanın 7 günü Başkentlilerle buluşacaklarını söyledi.

Geçen sezon opera ve bale izleyici sayısında yaklaşık 14 bin artış yakaladıklarını hatırlatan Çınar, şunları söyledi:

"Burası bir devlet kurumu. Devlet, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının emrine böyle bir kurumu bahşetmiş ve bizlerin görevi, bulunduğumuz şehirlerdeki herkesi bu kurumlarla bir kere temas ettirebilmek. Bunu sağlayabilirsek iyi idareciler oluruz yoksa yalnızca operaya, baleye gelmeyi alışkanlık haline getiren seyirciye göre repertuvar hazırlarız, hiç seyirci sorunumuz ve riskimiz olmaz. Biz memnun, onlar memnun fakat Türkiye Cumhuriyeti var oldukça bu kurumlar var olacaksa biz yalnızca yaşadığımız şehirlerde değil, bu ülkenin sınırları içindeki her vatandaşa, bu kurumun varlığını hissettirmek zorundayız.

Herkes beğenecek diye bir şey yok ama varlığımızı hissettirmek zorundayız. Dünyada gelişmiş ülkelerde herkes operaya gitmez ama bizim sanat seçenekleri arasına her düzeyden opera eserini koymamız ve kararı halkımıza bırakmamız gerekir. Üstelik toplumumuzda acıda da mutlulukta da insan sesi mevcut. Dolayısıyla operayla sorun olmaz yeterki doğru eserleri doğru biçimde sergileyin."

2013-2014 sanat sezonunda seyirciyle buluşacak eserler şöyle:

Prömiyer eserleri:

"Arşın Mal Alan" ve "Yarasa" operetleri, "Carmen", "Attila", "Verdi", "Coppelia" ve "Kont Drakula" baleleri, "Nasreddin Hoca" çocuk oyunu,

Röpriz eserler:

"Rigoletto", "Macbeth", "Don Giovanni", "Eczacı", "Saraydan Kız Kaçırma" ve "Tosca" operaları, "Seslerle Anadolu" müzikli oyunu, "Fantastik" müzikali, "Bir Tenor Aranıyor" müzikal komedisi, "A'dan Z'ye ile "Bremen Mızıkacıları" çocuk müzikalleri, "Harem", "Zorba", "Amazonlar" ile "Sevginin Bedeli" baleleri, modern dans eserleri "Bir Yaz Gecesi Rüyası", "Gündüz ve Gece" ile "Arda Boyları". - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Ankara'da Opera ve Bale Sezonu Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement