Dostları Aşık Veysel’i Hatırladı - Son Dakika
Kültür Sanat

Dostları Aşık Veysel’i Hatırladı

Dostları Aşık Veysel’i Hatırladı

Kocaeli Büyükşehir, Aşık Veysel'i Ölümünün 38. Yılında Gebze'de Düzenlediği Törenle Andı.

22.03.2011 23:01  Güncelleme: 23:03

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun ölümünün 38. yılı nedeniyle bir tören düzenledi. "Ben giderim adım kalır. Dostlar beni hatırlasın" diyen Aşık Veysel'i dostları şiir ve türküleriyle andı.

PROGRAM GECE YARISINA KADAR SÜRDÜ

Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma törenine Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Konservatuar Şube Müdürü Mehmet Kesen'in yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. 19.30'da başlayan program ilgi nedeniyle gecenin geç saatlerine kadar sürdü. Gecede halk ozanları Hasan Papur, Nilüfer Avcı, Tahir Aslantaş, Aşık Rıza, Hüseyin Kandemir, Dolunay Nuru Şalıncan ve Ersin Yılmaz, Aşık Veysel'in şiirlerini seslendirdi.

DOSTLARI VEYSEL'İ HİÇ UNUTMAYACAK

Programın ardından bir konuşma yapan Kültür Sanat Konservatuar Şube Müdürü Mehmet Kesen, Aşık Veysel'in şiirleri ve türküleriyle Türk Halkının gönlünde taht kuran önemli bir ozan olduğunu söyledi. Veysel'in şiirlerinde her zaman birlik ve beraberliğe vurgu yaptığına dikkat çeken Kesen, "Aşık Veysel her zaman kalbimizde yaşacak. Dostları onu hep hatırlayacak" dedi. Kesen daha sonra Veysel'in şiirlerini seslendiren sanatçılara çiçek vererek teşekkür etti.

AŞIK VEYSEL KİMDİR?

1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesi Sivrialan köyünde doğan Aşık Veysel Şatıroğlu, yakalandığı çiçek hastalığı yüzünden 7 yaşında bir gözünü kaybetti. Şatıroğlu, çok geçmeden diğer gözünü de kaybedince babası Karaca Ahmet, oyalanması için bir saz aldı. Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin adlı saz ustalarından ders alan Aşık Veysel'in Cumhuriyet'in 10. yılı için 1933'de yazdığı destanın yayınlanması ve Sivas Aşıklar Bayramı'ndaki başarısı dikkat çekti. Şiirlerinde daha çok yurt sevgisi, kardeşlik, birlik, dünyanın geçiciliği, ölüm, sevgi gibi temaları işleyen ve çeşitli köy enstitülerinde saz öğretmenliği yapan Aşık Veysel, 2 kez evlendi. 2 erkek ve 4 kız babası olan ozan, 21 Mart 1973'de vefat etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Dostları Aşık Veysel’i Hatırladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement