İlham Perisi heykeli sergilenmeye hazır - Son Dakika
Kültür Sanat

İlham Perisi heykeli sergilenmeye hazır

Muğla Yatağan Stratonikeia antik kentinde bulunan Philiskos'un dans eden Mousa heykelinin orijinali sergilenmeye hazır. Heykelin bakım ve onarım çalışmaları tamamlandıktan sonra Muğla Müzesi'nde sergilenecek.

09.12.2023 10:04  Güncelleme: 10:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlham Perisi heykeli sergilenmeye hazır

MUĞLA - Helenistik dönemde milattan önce 2. yüzyılın meşhur heykeltraşlarından Philiskos'un, mitolojide bilinen 9 ilham perisi heykellerinden birisinin orijinali Muğla Yatağan Stratonikeia antik kentinde bulunmuştu. Heykelin sergileme öncesi bakım çalışmaları tamamlanıyor.

Heykelin Roma dönem kopyaları Perge, Rodos ve Delos adasında bulunmuştu. Heykellerin Karia Bölgesi'ndeki kentlerden birisinde yapılmış olduğunu, ancak hangi kent olduğu bilinmiyordu. Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de önemini sürdüren ve dünyanın en büyük mermer kenti olarak bilinen Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kentinde 12 ay devam eden kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarında önemli eserlere ulaşılıyor.

Stratonikeia'daki Roma Hamamının Frigidarium (Soğuk Su Havuzlu) bölümünde yapılan kazılarda, Philiskos'un dans eden Mousa heykelinin orijinali ele geçti. Böylece dünyanın farklı yerlerinde sadece Roma Dönemi kopyaları bulunan, Milattan önce 2. yüzyılın ortalarına ait orijinal dans eden Philiskos tipi Mousa heykeli Stratonikeia'da bulundu ve Muğla Müzesi'nde sergilenecek.

Stratonikeia ve Lagia antik kenti kazı başkanı Prof. Dr. Bilal SÖgüt, "2023 yılında ağırlık verdiğimiz çalışmaların birisini de Roka hamamı oluşturuyor. Özellikli Roma hamamının Frigidarium (Soğuk Su Havuzlu) bölümünde yaptığımız çalışmalarda bir heykel bulduk. Bu dans eden Mousa heykeli. Bu heykelin daha önce Anadolu'da ve Yunanistan'da farklı yerlerde Roma kopyaları vardı. Biz burada ilk defa bu kopyaların Helenistik döneme ait orijinal bir eserini bulduk. Milattan önce 2. yüzyılda ünlü heykeltıraş Philiskos'un Mousa'ların heykellerini yaptığını biliyorduk. Bununla ilgili bir yerde çalıştığı da tahmin ediliyordu. Ama bu eserlerden orijinal bir eseri Stratonikeia'da bulmuş olduk. Böylelikle biz Philiskos'un dans eden Mousa tipinde bir orijinal heykele sahip durumdayız. Şimdi heykelin bakım ve onarım çalışmaları devam ediyor. Bakım ve onarım çalışmaları tamamlandıktan sonra Muğla müzemizde sergilenmeye devam edecek" dedi.

İlham Perisi heykeli sergilenmeye hazır
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat İlham Perisi heykeli sergilenmeye hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement