Tasarımın Gücü: Filistin Direnişi - Son Dakika
Kültür Sanat

Tasarımın Gücü: Filistin Direnişi

Tasarımın Gücü: Filistin Direnişi

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına karşı dünya genelinde gerçekleştirilen protesto ve boykot kampanyalarındaki görsel unsurların önemi, 'Tasarımın Gücü: Filistin Direnişi' etkinliğinde ele alındı. Etkinlikte, Filistin direnişinin simgesi haline gelen 'kefiye' örtüsündeki desenlerin anlamı ve tasarımın direnişin yayılmasındaki etkisi üzerine konuşmalar yapıldı.

29.11.2023 17:27  Güncelleme: 19:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına karşı dünya genelinde gerçekleştirilen protesto ve boykot kampanyalarındaki görsel unsurların önemi, "Tasarımın Gücü: Filistin Direnişi" etkinliğinde ele alındı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü tarafından düzenlenen etkinlik, Ayasofya Yerleşkesinde gerçekleştirildi.

AA'da grafik tasarımcısı olarak görev yapan Omar Zaghloul etkinlikte, küresel Filistin direnişinin başladığı 1970'li yıllarda yapılan en tanınmış tasarımlardan örnekler sundu.

Filistin direnişinin simgesi haline gelen "kefiye" örtüsündeki desenlerin ne anlama geldiğini de açıklayan Zaghloul, tasarım ve görselliğin bu direnişin yayılmasında büyük etkisi olduğunu aktararak, "Basit bir tasarım deyip geçmemek lazım. Güzelce yapılmış ve anlam taşıyan bir tasarım, kısa zamanda tüm insanların kalbine dokunup bir milletin direnişinin sesi olabilir." dedi.

"Tasarımcı, tasasını anlatmak için tasarlar"

FSMVÜ Dr. Öğr. Üyesi Amine Refika ise İsrail'in geçen ay Gazze'ye yönelik başlattığı saldırıların ardından dünya genelinde illüstratörlerin yaptığı ve birçok ülkede protestoların simgesi haline gelen tasarımlardan bahsetti.

"Formesdesluttes.org" ve "justseeds.org" sitelerinde dünya genelinde Filistin yanlısı tasarımların büyük çoğunluğunun toplandığını söyleyen Refika, "Tüm dünyadaki protestolar ve boykot kampanyalarında kullanılabilsin diye bu sitelerdeki tasarımlara bedava erişilebiliyor." diye konuştu.

Refika, Filistin'e destek amaçlı yapılmış tasarımları toplayan ve Türk kamuoyuna tanıtan bir Instagram hesabı açtığını kaydederek, şu bilgileri verdi:

"Amacım dünya genelindeki tasarımları tanıtmak ve bu direnişe az da olsa bir katkı sağlamak. Şimdiye kadar 100 bin kişi hesabıma erişim sağladı. Türkiye'den sonra en çok ABD, Fransa ve Almanya'dan erişim var. Görüldüğü gibi tasarım güçtür, tasarımcı kendi başına bir güçtür. Tasarımcının bir derdi, tasası vardır ve tasasını anlatmak için tasarlar."

"Tasarım benim için direniş aracı"

İllüstratör Cemile Ağaç Yıldırım da Gazze'de İsrail saldırılarının başlamasından bu yana yaptığı tasarımlardan söz ederek, tasarımın gücüne değindi.

İllüstrasyonun bir konuşma gücü olduğunun altını çizen Yıldırım, "İllüstrasyon bezeme, süsleme ve parlatma anlamına geliyor. Benim en benimsediğim anlam, parlatma. Bir düşünceyi veya mesajı sanatın evrensel dili olan resimleme yoluyla izleyiciye aktarıyor, parlatıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, tasarımın kendisi için bir direniş aracı olduğuna da vurgu yaparak, "Ben sokakta çıkıp haykırabilen bir insan değilim ama bunu çizgilerimle yapabilirim. Bu sanat, resmetmenin ötesinde mesajlar vermek, uzun hikayeler anlatmak demektir. Bir illüstrasyondan sayfalarca metin çıkartılabilir." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından haber sitesi GZT'de boykot tasarımları yapan illüstratörler, tasarımlarını katılımcılarla paylaştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Tasarımın Gücü: Filistin Direnişi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement