Hasan Kaçan: Edepsiz Sanat da Mizah da Olmaz - Son Dakika
Magazin

Hasan Kaçan: Edepsiz Sanat da Mizah da Olmaz

Hasan Kaçan: Edepsiz Sanat da Mizah da Olmaz

Film Arası dergisine konuşan karikatürist, senarist ve oyuncu Hasan Kaçan, mizahın da sanatın da edepsiz olamayacağını söyledi.

11.02.2014 15:41

Film Arası dergisine konuşan karikatürist, senarist ve oyuncu Hasan Kaçan, mizahın da sanatın da edepsiz olamayacağını söyledi. Gezi olaylarında kendisine kızan gençlerin onu bir gün anlayacaklarını belirten Kaçan, Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan'ı eleştirenlere de, "Hadi oradan" dedi.

Film Arası sinema dergisi, yeni yayın dönemine girdiği şubat sayısında ünlü karikatürist, senarist ve oyuncu Hasan Kaçan'ı ağırladı. Yazdığı senaryo ve rol aldığı dizilerle büyük beğeni toplayan ünlü oyuncu, Suat Köçer'in sorularını yanıtladı.

28 Şubat'ta vizyona girecek "Sürgün İnek" filminde başrol oynayan Hasan Kaçan, birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Mizahın da sanatın da edepsiz olamayacağını ifade eden Kaçan, Gezi olaylarında yaptığı açıklamalardan dolayı kendisine kızan gençlerin onu bir gün anlayacaklarını söyledi. Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan'ı siyasi eleştiriler yapamamakla suçlayanlara, 'Hadi oradan' diyerek tepki gösteren ünlü oyuncu, 28 Şubat süreci için, "Yıllar sonra geriye dönüp baktığımızda yaşadıklarımıza inanamayacağız" dedi.

Mizah'ın birleştirici olması gerektiğini söyleyen Kaçan, "Mesafeli gibi görünen insanlar mizahla çok daha çabuk anlaşabiliyorlar ama hangi mizahla? Latif olan mizahla, o yumuşak olan mizahla, alay edici olmayan ama alttan alta dalgasını geçen, içinde çok yüksek derecede zeka barındıran mizah olduğu zaman, insanlar dalga geçilmeyi de seviyorlar. Ama işin içerisinde ciddi bir zeka sezecek dalga geçilen kişi ve 'Helal olsun be' diyecek. 'Helal olsun' dedirtmediğiniz zaman muhatabımızla ya alay etmişiz ya aşağılamışsınızdır" diye konuştu.

"Edepsizce sanat olmaz" diyen Kaçan, şunları söyledi:

"Edepsizliği şirretlik, cinsellik anlamında söylemiyorum, genel olarak bir duruşunun olması lazım. Ayağın bir yerde sabit olmalı ki sen ona göre mizah yapacaksın. Bütün bunlar senin durduğun yeri gösterir. Eğer kaypak bir zemindeysen her şeyi yapabilirsin. O yüzden diyorum, insanın bir duruşu olmalı. Tabii ki mizahın da sınırı olmalı. Birincisi yaşadığın bir toplum var, bu toplumun kendine ait birtakım değerleri var. Eğer ki sen bir şeyi arz ediyorsan. Arz etmiyorsan hiç sorun yok. Evinde en kral karikatürü çiz, istediğin mizahı yap ama arz ediyorsan üstelik bunu bir de parayla satıyorsan, piyasa koşullarına göre bu işi yapıyorsan, piyasanın belli koşulları var ve sen bunları gözetmek durumundaysan, kapitalizmin kendine göre birtakım kurallarını harfiyen uyguluyorsan, bu toplumun da kendine göre birtakım kuralları var, onları uygularsın. Uygulamazsan ne olur? Bir şey olmaz ama insanlarla buluşma noktasında zorluk yaşarsın. Gırgır gibi bir dergi 1 milyona varan o dönemde her şeyin az olduğu az satıldığı bir dönemde eğer bu kadar çok insanı yakalamışsa ama günümüzdeki mizah dergileri topladığında onun onda biri etmiyorsa burada bir problem var demektir."

Hasan Kaçan, Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan'ı eleştirenlere de yanıt vererek, "Yılmaz Erdoğan ve Cem Yılmaz'a siyasi esprilere cesaret edemiyorlar diyenlere, 'Hadi oradan' demek lazım. Öyle şey olur mu? Yılmaz Erdoğan'ın yaptığı Vizontele'de çok ağır eleştiri vardı. İlle hedefi mi küçültmek zorunda? Daha geniş bir eleştiri vardı. Bence belki bilerek belki de bilmeyerek ama Ata Demirer'in yaptığında da eleştiri var. Eleştiri olmazsa olmuyor zaten. Cem Yılmaz'ın bütün gösterilerinde var. İnceden inceye dalga geçtiği bir hayat biçimi var. Dalga geçtiği hayat biçimi aslında bir taraftan bizim nefret ettiğimiz, bir taraftan hiç hoşlanmadığımız, hani toplumun çivisini çıkardığımız hallerimiz, hareketlerimiz ve tavırlarımız. Bize ayna tutuyor. Cem Yılmaz bize onları gösteriyor, biz de o halimize gülüyoruz. Orada da var. Toplumsal espri yoktur kişisel espri vardır ama neticede hepsinde var eleştiri. Gündelik siyasi espri bekliyorlar" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Magazin Hasan Kaçan: Edepsiz Sanat da Mizah da Olmaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement