Aleviler'den 'Zorunlu Din Dersi' Eylemi - Son Dakika
Politika

Aleviler'den 'Zorunlu Din Dersi' Eylemi

Aleviler\'den \'Zorunlu Din Dersi\' Eylemi

Kamera: Tahsin GÜNER-Haber: Fevzi KIZILKOYUN/ANKARA, (DHA) PİR Sultan Abdal Kültür Derneği'nce Ankara'da zorunlu din dersinin kaldırılması istemiyle eylem düzenlendi.

09.10.2010 16:28

Kamera: Tahsin GÜNER-Haber: Fevzi KIZILKOYUN/ANKARA, (DHA)

PİR Sultan Abdal Kültür Derneği'nce Ankara'da zorunlu din dersinin kaldırılması istemiyle eylem düzenlendi. Kolej Meydanı'nda bir araya gelen Alevi dernekleri üyesi yaklaşık 3 bin kişilik grup, Sakarya Caddesi'ne yürüyerek burada 1 günlük oturma eylemi başlattı.

Aralarında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi-Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Alevi Kültür Dernekleri ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği temsilcilerinin de yer aldığı 3 bine yakın kişi Alevi Kolej Meydanı'nda bir araya gelerek, 'Zorunlu din dersi kaldırılsın, Diyanet kapatılsın', 'Cemevleri'ne yasal güvence verilsin', 'Madımak müze olsun' başlıklarındaki 4 taleplerinin yerine getirilmesi istemiyle yürüyüşe geçti. Siyasi partilerin de destek verdiği grup, Ziya Gökalp Caddesi'nde yürüyerek Sakarya Meydanı'na geldi. Çok sayıda polis eylem nedeniyle geniş önlem alırken, Ziya Gökalp Caddesi de tek taraflı trafiğe kapatıldı. Burada konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, zorunlu din dersi uygulamasının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Çocuklarımız bu uygulama nedeniyle adeta asimile ediliyor. Sonuç alana kadar eylemlerimize devam edeceğiz. Eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz" dedi.

Sakarya Caddesi'nde toplanan grup burada yapılan Semah gösterisini izledi. Semah gösterisi ardından söz alan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, federasyon üyeleri olarak yine meydanlara indiklerini kaydederek, şöyle dedi:

"Bu ülkede 20 milyon Alevi yaşıyor ve çocukları 30 yıldır zorunlu din dersi nedeniyle zulüm altında. Birçok hukuki karar olmasına; AHİM kararları olmasına rağmen son günlerde türban konusu yine gündeme getiriliyor. Yasalar çiğneniyor, yasalar değiştirilmek isteniyor. Ancak, din ve vicdan hürriyeti açısından Aleviler'in sorunlarına da kulak verilmiyor, bu sorunlar gözardı ediliyor. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olmaması için, Danıştay, İdare Mahkemeleri ve AİHM kararları var. Bu kararlar yok sayılıyor, hak bunun neresinde, adalet neresinde?"

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez de eşit yurttaş hakkının Anayasa girmediği sürece mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

Eyleme katılanların daha sonra 24 saat süreyle Sakarya Caddesi'ndeki meydanda yapacakları oturma eylemine başladrı. Eylemin yapıldığı meydanda bulunan bir dersaneden eylemcilere sözlü saldırı da bulunulduğu ve üzerlerine boya atıldığı ileri sürüldü.

Alevilere bir grup genç tarafından sözlü ve bazı cisimler fırlatılarak saldırıda bulunuldu. Polis ekipleri etrafta güvenlik önlemlerini artırırken, eylemcilere sözlü ve boyalı saldırıda bulundukları iddia edilen bir grup genç alandan uzaklaştırıldı. Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, oturma eyleminin yapıldığı esnada yapılan saldırıyı kınayarak, "İşte görün çocuklar nasıl kin ve düşmanlıkla yetiştiriliyor. Burada hak arama mücadelesi veren insanlara bile müsamaha gösteremiyorlar. Yazık bu çocukları bu hale getiren zihniyete" dedi. Polis meydanın çevresinde güvenlik önlemlerini artırırken, 1 günlük eylem ise sürüyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Aleviler'den 'Zorunlu Din Dersi' Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement