Aslan, "Mit'te Skandal Kaseti Kavgası" Haberlerini Yalanladı - Son Dakika
Politika

Aslan, "Mit'te Skandal Kaseti Kavgası" Haberlerini Yalanladı

Aslan, "Mit\'te Skandal Kaseti Kavgası" Haberlerini Yalanladı

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Zeyid Aslan, MİT'te skandal kaseti kavgası haberlerini yalanlayarak, "Aşırı derecede abartılmış bir konu."

16.03.2013 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Zeyid Aslan, MİT'te skandal kaseti kavgası haberlerini yalanlayarak, "Aşırı derecede abartılmış bir konu. Masa yumruklama ya da kavga söz konusu değil" dedi.

Tokat'ta bir dizi temasta bulunan TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, Tower Otel'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Aslan, rahatlıkla ulaşabilen dinleme ve kayıt yapan cihazların üretimini, satışını belli kurallara bağlayan yasal düzenlemeye ilişkin önerilerimiz olacaklarını ifade ederek, "Bir şekilde yasa dışı şekilde elde edilmiş ses ve görüntülerin değişik iletişim araçlarıyla kamuoyu ile paylaşılmasını engelleyecek ya da buna dair cezai müeyyideler ceza kanunumuz da var ama bu konuda yetersizliklerde var. Bu çalışmanın sonunda yasa dışı yollarla elde edilmiş bu ses ve görüntü kayıtlarının değişik iletişim araçları ile kamuoyu ile paylaşılmasını engelleyecek yeni idari ve cezai tedbirlerin alınması ile ilgili öneriler olacak. Ama şuan bunları paylaşmak için çok erken çünkü çalışmalar devam ediyor" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın dinlenmesiyle ilgili devam eden süreçle ilgili sorulara Aslan, "Komisyonumuz bir araştırma komisyonu soruşturma komisyonu değil. Sayın Başbakan'ın dinlenmesiyle ilgili konu cumhuriyet savcılığına intikal etmiş ve soruşturması yürütülen bir çalışma. Cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturulan bir konuda komisyonun bir çalışma yapması yetkisi dışında kalıyor. Bu nedenle komisyonun bu konuda şuanda herhangi bir çalışma programının içerisinde gözükmüyor" diye cevap verdi.

"MİT'TE SKANDAL KASETİ KAVGASI'

Meclis Telekulak Komisyonun MİT'te brifing aldığı toplantı sonrasında basına yansıya 'MİT'te skandal kaset kavgası' şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Aslan, "MİT'e yapılan ziyaretle ilgili basında yer alan ve gerçeği yansıtmayan bazı bilgilerin yer aldığını gördüm. Büyük ihtimalle komisyondaki üye arkadaşlarımızın basınla paylaşımlarının arasından alınmış cümleler olduğunu düşünüyorum. Ama basında özellikle 'MİT'te kavga', ya da tartışma şeklinde ortaya konulan bu söylemler doğru değil. Gerçekle bağdaşmayan konular. Komisyondaki arkadaşlarımız MİT'in daha önce yaptığı sunum sonrasında sordukları sorulara hazırlanmak üzere bir süre vermiştik. Bunu hem bu ziyaretimizde hem teknik cihazları incelemek hem de bu soruların cevaplarını almak üzere gittiğimizde, hem bur soruların cevapları esnasında hemde sorulara cevap verilirken yeni soruların ortaya çıkması süreci içerisinde milletvekili arkadaşlarımızdan sorulara cevaplarda tatmin olmadıklarını söyleyenler oldu. Ama altını çizdiğimiz bir konu var biz soruşturma değil araştırma komisyonuyuz. Dinlediğimiz kuruluşlar özellikle MİT gizlilik esası üzerine çalışan bilgi ve belgelerini kamuoyu ile paylaşımın suç oluşturan bir kurum. Bu anlamda bizim komisyon çalışmamızın içeriğinin dışında kalan sorulara oradaki arkadaşların cevap vermek yükümlülüğü yok. Ama bazı komisyon üyesi arkadaşlarımız komisyon çalışma yetki ve alanlarının dışında MİT yada diğer kurumların çalışma ve esaslarını belirleyen sorular sordular. Tabi ki bu konulara ilgili kurumların cevap vermesi mümkün değil. Çünkü böyle bir soruya cevap vermek istihbarat örgütlerinin gizlilik esası üzerindeki çalışma prensiplerini de bir deşifre etmek olurdu. Bu da bir suçtu. Doğal olarak böyle bir cevap verme imkanları yoktu. Ama kimi arkadaşlarımız kimi duygusal kimi arkadaşlarımız farklı siyasi gerekçelerle ısrarla bu sorulara cevap alma gayretleri olduğu için belki biraz yüksek sesle konuşulmuştur denebilir. Bağımsız İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu'nun bireysel bu tür işlemlerden mağdur olması hasebiyle komisyon üyesi olmamasına rağmen kendisine bireysel mağduriyetinden kaynaklanmış bir durumla karşılaşmış olduğu için komisyon çalışmalarına katılım noktasında biz kendisine hoş görü gösterdik.

Kendi sorunundan kaynaklanan ama kendi sorunu değil genel bir sorun olarak ifade etmeye çalıştığı bir konuda duygusallaşarak sesi biraz daha yüksek çıktığını söyleyebiliriz. Ama masa yumruklama ya da farklı bir hadise söz konusu değil. Aşırı derecede abartılmış bir konu. Masa yumruklama yada kavga söz konusu değil" diye konuştu.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın çağın ihtiyaçlarına uygun yeni bir yasa istediği yönündeki haberlere ise Aslan, "Bu bizim komisyonumuzun konusu değil. Kendisi nezaketen hoş geldiniz demek için salonumuza geldiler. O süreç içerisinde de MİT'le ilgili olarak mevcut yasanın eski bir yasa olduğunu yenilenmesi halinde daha verimli çalışmalar yapabileceklerini, bu konuda da TBMM'den destek istediklerini beklediklerini ifade ettiler" şeklinde cevap verdi. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Aslan, 'Mit'te Skandal Kaseti Kavgası' Haberlerini Yalanladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement