Bakan Eker'den Tümsiad'a Ziyaret - Son Dakika
Politika

Bakan Eker'den Tümsiad'a Ziyaret

Bakan Eker\'den Tümsiad\'a Ziyaret

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tüm Sanayi İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Diyarbakır şube yönetimini ziyaret etti.

14.07.2013 14:15

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tüm Sanayi İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Diyarbakır şube yönetimini ziyaret etti. Bakan Eker, "Terör sebebiyle yaylaların yasaklanması nedeniyle o yaylalardan yeterince istifade edilememesine neden oluyordu. Şartlar havyacılık açısından müsait olmayan bir hale gelmişti. O yaylalar temizleniyor ve tekrar hayvancılık faaliyetlerine açık hale geliyor" dedi.

Diyarbakır'da temaslarını sürdüren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TÜMSİAD Diyarbakır şube yönetimini ziyaret ederek, çözüm süreciyle birlikte yaşanan gelişmeleri anlattı. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ın da eşlik ettiği ziyarette konuşan Bakan Eker, çözüm sürecinin gelmesiyle bir dönem terör olayları nedeniyle kullanılamayan yaylaların açıldığını ve havancılık faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

"ÇÖZÜM SÜRECİ BAŞARIYA ULAŞIRSA BÖLGENİN KALKINMASI KOLAYLAŞIR"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, çözüm süreciyle birlikte bölgenin kalkınmasının da kolaylaşacağını söyledi. Bakan Eker, "Bizim bütün sorunlarımızın kaynağı esasen bir sorundur. Tüm sorunlar dönüp dolaşıyor bir sorunla birleşiyor. Çözüm süreciyle birlikte bu sorunumuzu, arzu ettiğimiz şekilde hedefe ulaştırabilirsek, başarıyla bunu hayata geçirirsek, bu bölgenin kalkınması çok kolay bir hale gelir. Terör örgütünün beslendiği sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik durumlar bölgeyi geriye götürüyor. Geçtiğimiz 30 yıl içerisinde bunu gördük. Yasa dışı faaliyetler arttı. Son 30 yılda yasadığı işlere zemin hazırlandı. Türkiye, Kürt meselesini çözdüğü andan itibaren, bizim uyguladığımız politikalarla özellikle bu bölgenin motor gücü olan tarım ve hayvancılıkta ciddi bir kalkınma yaşanacaktır. 10 binlerce yıldır bu bölgede tarım faaliyeti yapılıyor. Yer yüzünde ilk tarımın yapıldığı bölge burasıdır. Bu bölge bereketli hilalin tam uç kısmıdır. Bu nedenle binlerce yıllık bir birikim ve çeşitlilik var. Çözüm süreciyle birlikte bu daha da çok gelişecek" diye konuştu.

"YASAKLI YAYLALAR İLLEGAL İŞLER İÇİN KULLANILDI"

Bölgede terörden ötürü yasaklı yaylaların bir takım illegal işler için kullanıldığını anlatan Bakan Eker, yasaklı yaylaların artık hayvancılığın faydalanacağı alanlar olacağın söyledi. Bakan Eker, "30 yıl içerisinde hayvancılık aleyhine bir süreç yaşandı. Aldığımız tedbirlerle ve çözüm süreciyle birlikte, daha önce kullanılamayan yayların kullanılması söz konusu olacak. Terör sebebiyle yaylaların yasaklanması o yaylalardan yeterince istifade edilemiyordu. Şartlar havyacılık açısından müsait olmayan bir hale gelmişti. O yaylalar bir takım illegal işler için kullanıldı. Yaylalarda uyuşturucu ekiliyordu. Şuan bunlarla mücadele ediyoruz. Bunu yaparken birileri rahatsız oluyor. Diyarbakır'da son dönemlerde tarihin en büyük uyuşturucu operasyonu yapıldı. Bu gelişmeler çözüm sürecinin getirdiği bir şeydir. Çözüm süreciyle birlikte bu tür yaşananlarda ortaya çıkıyor. O yaylalar temizleniyor ve tekrar hayvancılık faaliyetlerine açık haline geliyor. Esas meselemiz olan terör meselesinin bitmesi, Kürt meselesinin barış içerisinde çözülmesi Türkiye'de huzur ve güven ortamının kalıcı ve daimi bir şekilde temin edilmesi, bu olursa diğer bütün sorunların çözümünü kolaylaştırır. Hükümetimiz bu konuyla ilgili bir çok proje ve politikalar gerçekleştirdi. Örneğin, bizim bölgeye uyguladığımız tarım destekleri tarihin hiçbir döneminde görülmemiş bir şekilde desteklemeler sağlandı" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Eker'den Tümsiad'a Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement