Bakan İpek Elektronik Takip Merkezi'ni Ziyaret Etti - Son Dakika
Politika

Bakan İpek Elektronik Takip Merkezi'ni Ziyaret Etti

Bakan İpek Elektronik Takip Merkezi\'ni Ziyaret Etti

Adalet Bakanı Kenan İpek, HSYK binasındaki Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Elektronik Takip Merkezi’ni ziyaret etti.

23.10.2015 16:10

Adalet Bakanı Kenan İpek, HSYK binasındaki Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Elektronik Takip Merkezi'ni ziyaret etti. Bakan İpek, "İlk defa denetimli serbestlik hizmetini Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir daire olarak Türkiye'de ilk defa kurduk. 129 ağır ceza merkezinde şube müdürlükleri olarak teşkilatlandı" dedi.

Adalet Bakanı İpek, basın mensuplarıyla HSYK binasındaki Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren "Elektronik Takip Merkezi"ni ziyaret etti. Burada yaptığı konuşmada İpek, "2005 yılında Türkiye'de ceza adalet sistemini adeta yeniden yazdık. Köklü olarak değiştirdik. Bunun bir bölümü Türkiye'de infaz sistemiyle ilgiliydi. İnfaz Kanunu'nu tümüyle değiştirdik. Bunun dışında ilk defa denetimli serbestlik hizmetini Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir daire olarak Türkiye'de ilk defa kurduk. 129 ağır ceza merkezinde şube müdürlükleri olarak teşkilatlandı. Yaklaşık 10 yıldır hizmet veriyor. Denetimli serbestlik hizmetlerinin bir kısmı elektronik izlemeyle ilgili" ifadelerini kullandı.

İpek'in ardından Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Esat Işık, Elektronik Takip Merkezi'nde yürütülen çalışmalarla ilgili bir sunum yaptı.

"ŞUAN HALİHAZIRDA ELEKTRONİK KELEPÇE TAKILI 2 BİN 360 KİŞİ VAR"

Ardından Bakan İpek, "Elektronik Takip Merkezi"ni gezerek, yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Esat Işık, "Bütün cihazlarda elektronik kelepçe uygulanıyor. Şuan hali hazırda elektronik kelepçe takılı 2 bin 360 kişi var. Bunlardan 10 tanesi mağdur ünitesi yani çiftli ünitelerimiz. 7 tanesi alkol ünitesi ve geri kalanı da uydu üzerinden ve ev hapsi şeklinde kelepçeyle takip ettiğimiz üniteler" dedi.

DENETİM VE TAKİBİ DEVAM ETMEKTE OLAN KİŞİ SAYISI 241 BİN 381

Öte yandan il ve büyük ilçe merkezleri olmak üzere 137 yerde denetimli serbestlik müdürlüğü bulunuyor. Bu müdürlüklerde toplam 4 bin 131 personel görev yapıyor. Mahkeme ve savcılıklardan denetimli serbestlik müdürlüklerine gelen dosya 2006 yılında 7 bin 185 iken, 2015 yılında bu sayı 420 bin 360. Halen denetim ve takibi devam etmekte olan kişi sayısı 241 bin 381.

Elektronik izleme sistemi ile konutu terk etmekten yasaklanma, cezanın konutta infazı, belirli yerlere gitmekten yasaklanma, belirli bir yerleşim bölgesini terk etmeme, mağdura yaklaşmama, evde alkol kullanımını yasaklama vb. denetimli serbestlik kararlarının denetim ve takibi yapılıyor. Sayılan yükümlüklerin denetim ve takibi; ev hapsi, GPS, mağdur ve Alkol İzleme Üniteleri ile gerçekleştiriliyor. Türkiye, Amerika ve İspanya ile birlikte dünyada bu dört elektronik izleme ünitesini de kullanan üç ülkeden birisi.

2013 yılından faaliyete geçen Elektronik İzleme Merkezi, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü hizmet binasında yer alıyor. Merkezde elektronik izleme alanında özel eğitim almış 53 elektronik izleme memuru görev yapıyor ve merkez 24 saat esası ile çalışıyor. Elektronik izleme sistemi ile bugüne kadar 10 bin 886 kişinin denetim ve takibi yapılırken, 2 bin 354 kişinin denetim ve takiplerine ise devam ediliyor. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan İpek Elektronik Takip Merkezi'ni Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement