Cemiloğlu, NATO'da temaslarda bulundu - - Son Dakika
Politika

Cemiloğlu, NATO'da temaslarda bulundu -

Cemiloğlu, NATO\'da temaslarda bulundu -

Kırım Türklerinin lideri ve Kırım Tatar Milli Meclisi'nin eski Başkanı Mustafa Cemil Kırımoğlu, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow, AB Dış Eylem Servisi Genel Sekreteri Pierre Vimont ve ittifak üyelerinin büyükelçileriyle görüştü.

14.03.2014 17:44

Kırım Türklerinin lideri ve Kırım Tatar Milli Meclisi'nin eski Başkanı Mustafa Cemil Kırımoğlu, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow, AB Dış Eylem Servisi Genel Sekreteri Pierre Vimont ve ittifak üyelerinin büyükelçileriyle görüştü.

Temaslarının ardından NATO Karargahı'nda AA'ya konuşan Kırımoğlu, 16 Mart'ta yapılacak Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasıyla ilgili referandumun gayrimeşru ve sonucunun önceden belli olduğunu söyledi.

Kırımoğlu, "Bir devletin bir parçasının referandumla başka ülkeye bağlanması Ukrayna kanunlarına aykırı ve mantıksız. Yoksa aynı mantıkla yarın bir köy, bir kasaba Japonya'ya, ABD'ye bağlanalım diye karar alabilir. Onun için biz bu referanduma katılmayacağız. Kırım Tatarlarına bu yönde çağrıda bulunduk. Yalnız Tatarlar değil Kırım'da yaşayan Ukraynalılar ve Rusların büyük bölümü de bunun mantıksız olduğunun farkındalar" dedi.

"Referandum sonucunun halkın oylamaya katılıp katılmayacağına ya da ne yönde oy kullanacaklarına bağlı olmadığını" belirten Kırımoğlu, "Şimdiden sonucu yüzde kaç gösterelim diye tartışıyorlar. Bir kısmı 'yüzde 75 gösterirsek doğru olur' diyor, başka bir grup "yok inanmazlar yüzde 60 olsun' diyor. Referandumun sonucu, bunu nasıl yazacakları önceden belli" ifadesini kullandı.

Kırımoğlu, referandumun sonucu beklendiği gibi Rusya'ya bağlanma şeklinde açıklanırsa tepkilerinin ne olacağı sorusuna, "Şimdiden B planımızı açıklamayacağım" cevabını verdi.

Kırım Türkleri olarak BM Güvenlik Konseyi kararıyla yarımadaya BM barış gücü gönderilmesini istediklerini fakat bunu Rusya'nın veto edebileceğinin farkında olduklarını belirten Kırımoğlu, bu durumda NATO'nun kendilerine daha fazla destek verebileceğini dile getirdi.

Kırımoğlu, Rusya'nın Rusça konuşanların haklarını koruma bahanesiyle Kırım'ı kontrol altına alma ve ilhak etme yaklaşımının ciddi Rus nüfus barındıran birçok ülke için tehdit oluşturduğunu ve bu ülkelerin ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefon görüşmesini de anlatan Kırımoğlu, kendisine "Mustafa Ağa" diye hitap eden ve övgüler düzen Putin'in "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyorsunuz ve Rus askerlerinin mevcudiyetine karşısınız. Biz sizden başka bir söz beklemiyorduk çünkü vatanperver olduğunuzu biliyoruz. Her vatanperver insan böyle cevap vermeli" ifadelerini kullandığını aktardı.

Mustafa Cemil Kırımoğlu, Putin'in kendisine ayrıca, "Sizi iyi tanıyoruz. İnsanlarınızın hakları için şimdiye dek büyük mücadeleler verdiniz. Sizin halkınız neler çekti. Tabi ki size ve halkınıza saygımız büyük" dediğini fakat referandum konusunda ısrarcı olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Cemiloğlu, NATO'da temaslarda bulundu - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement