İngiltere'de Yüksek Mahkeme, Ruanda'ya gönderme planını yasa dışı buldu - Son Dakika
Politika

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, Ruanda'ya gönderme planını yasa dışı buldu

İngiltere\'de Yüksek Mahkeme, Ruanda\'ya gönderme planını yasa dışı buldu

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, hükümetin ülkeye yasa dışı yollarla giren düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planının yasal olmadığına karar verdi. Mahkeme, sığınmacıların gerçek kötü muamele riskiyle karşı karşıya kalacakları gerekçesiyle Ruanda politikasını hukuka aykırı buldu. Bu karar, İngiliz hükümetinin 5 yıllık politikasını etkileyecek.

15.11.2023 13:45  Güncelleme: 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ruanda Hükümeti, İngiltere'de Yüksek Mahkemenin, İngiliz hükümetinin ülkeye yasa dışı yollarla giren düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planını "yasalara uygun olmadığı" ve Ruanda'nın "güvenli olmadığı" gerekçesiyle iptal etmesine tepki gösterdi.

Ruanda Hükümet Sözcüsü Yolande Makolo, İngiltere'de Yüksek Mahkemenin, Ruanda-İngiltere Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı hakkındaki kararının İngiltere yargı sistemi içinde olduğuna dikkati çekti.

Makolo, buna karşın mahkeme kararının, Ruanda'nın sığınmacılar için güvenli bir üçüncü ülke olmadığı yönündeki gerekçesinin doğru olmadığını belirtti.

Düzensiz göçmenler konusunda Ruanda ve İngiltere'nin ortak çalıştığının altını çizen Makolo, ülkesinin bu konuda uluslararası yükümlülükleri yerine getirdiğini kaydetti.

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, bugün, hükümetin ülkeye yasa dışı yollarla giren düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planının "yasalara uygun olmadığına" karar vermişti.

AİHM, ilk Ruanda uçağını durdurmuştu

İngiliz hükümeti, Nisan 2022'de hazırlanan "Ruanda Planı" kapsamında, düzensiz göçmenleri ve ülkeye yasa dışı yollarla girip sığınma talebinde bulunanları, Ruanda'ya gönderme hedefini açıklamıştı.

Ülkede muhalefet, insan hakları örgütleri ile Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun tepki gösterdiği karar, Yargıtay ve Yüksek Mahkeme tarafından da yasaya uygun bulunmuştu.

Söz konusu kararın ardından Haziran 2022'de Ruanda'ya 7 kişiyi taşıyan ilk uçuş ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla durdurulmuştu. Bunun üzerine, İçişleri Bakanlığı, Yüksek Mahkeme'de yeni bir dava açmış, mahkeme de 19 Aralık 2022'de Ruanda uçuşunun yasal olduğuna karar vermişti.

Mahkeme temyiz yolunu da açık tutmuş, bunun üzerine dönemin İçişleri Bakanı Suella Braverman, geçen martta yaptığı açıklamada, yazın uçakların Ruanda için havalanacağını öne sürmüştü.

Kararı Temyiz Mahkemesine götüren insan hakları savunucularının başvurusu sonucu, mahkeme 29 Haziran'da, hükümetin ülkeye yasa dışı yollarla giren düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planının yasalara uygun olmadığına karar vermişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İngiltere'de Yüksek Mahkeme, Ruanda'ya gönderme planını yasa dışı buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement