Sadece Kara Kuvvetleri Komutanlığı Krizi Değil Genelkurmay Başkanlığı Konusunda Mutabakat Yokmuş - Son Dakika
Politika

Sadece Kara Kuvvetleri Komutanlığı Krizi Değil Genelkurmay Başkanlığı Konusunda Mutabakat Yokmuş

Sadece Kara Kuvvetleri Komutanlığı Krizi Değil Genelkurmay Başkanlığı Konusunda Mutabakat Yokmuş

Başbakan Erdoğan, Ankara'dan Eskişehir'e Giderken Yaş Krizinin Sadece Kkk Krizi Değil, Genelkurmay Başkanlığı Konusunda Mutabakat Olmadığını Açıkladı.

06.08.2010 19:27

Erdoğan, Yüksek Askeri Şura Toplantısı'nda Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un tekliflerde bulunduğunu belirterek, "Bu yılki toplantıda Milli Savunma Bakanı ve benim de uygun bulmadığım bazı teklifler oldu. Bunun dışında diğer tayin ve terfi işlemleri imzalandı. Cumhurbaşkanımız da onadı. Genelkurmay Başkanlığı konusunda... 30 Ağustos'a kadar görevi var. 30 Ağustos'ta emekliliği söz konusu. Ondan sonraki orgeneral... Yasalara göre kuvvet

komutanı olabilir. Genelkurmay Başkanı, Bakanlar Kurulu kararıyla atanır. Şu anda görüşmelerimiz devam ediyor. İsim üzerinde mutabakat sağlanırsa kararname bir gün içerisinde çıkar. Bu önemli bir mesele değil. Kara Kuvvetleri Komutanlığı olayı var. Bu konuda da Genelkurmay Başkanımızın teklifi oldu. Bu teklif inha edilmemiştir. Burada farklı bir ismi Genelkurmay Başkanı bana teklif edebilir. Ama henüz bir teklif bana gelmedi, bunu bekliyoruz. Böyle bir teklif gelirse değerlendirir, adımımızı atarız." dedi.

Atamalarla ilgili ay sonuna kadar atılabilecek adımların söz konusu olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu konuda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. TSK kurum olarak oturmuştur. Kurum olarak çalışmasını devam ettirebilir" dedi. Bir gazetecinin "Orgeneral Başbuğ'un görev süresinin uzatılması konusunda teklifte bulunulup bulunulmadığının" sorulması üzerine de Erdoğan, "Hayır öyle bir şey söz konusu değil" yanıtı verdi.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığına önerilip önerilmediğinin sorulması üzerine Erdoğan, "Önerilmedi.Kendisinin emeklilik talebi söz konusu. Emeklilik talebinin anında işleme konulması da söz konusu değil. Emeklilik talepleri ay sonuna kadar değerlendirilir, devam edebilir. Ama Milli Savunma Bakanımızın imzaladığı anda kabul edilmiş sayılır" karşılığını verdi.

Erdoğan'ın sözleri şöyle:

"Kara Kuvvetleri Komutanlığı için bana henüz isim önerilmedi, isim bekliyorum. Genelkurmay Başkanı'nın atanması konusunda görüşmeler sürüyor, mutabakat yok. Ay sonuna kadar atabileceğimiz adımlar söz konusudur. TSK kurum olarak oturmuştur. Kurum olarak çalışmasını devam ettirebilir. Emeklilik talebinin anında işleme konulması da söz konusu değil. Emeklilik talepleri ay sonuna kadar değerlendirilir. Ama Milli Savunma Bakanımızın imzaladığı anda kabul edilmiş sayılır. Genelkurmay Başkanı ile bu akşam görüşeceğim. Görüşme talebi Genelkurmay Başkanı'ndan geldi. Görüşme konusunu bilmiyorum."

Genelkurmay Başkanı'nın 30 Ağustos'ta görev süresinin dolacağını hatırlatan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genelkurmay Başkanımızın 30 Ağustos'a kadar görevi var. 30 Ağustos'ta emekliliği söz konusu. Ondan sonraki orgeneral yasalara göre kuvvet komutanı olabilir. Genelkurmay Başkanı, Bakanlar Kurulu kararıyla atanır. Şu anda görüşmelerimiz devam ediyor. İsim üzerinde mutabakat sağlanırsa kararname bir gün içerisinde çıkar. Bu önemli bir mesele değil. Kara Kuvvetleri Komutanlığı olayı var. Bu konuda da Genelkurmay Başkanımızın teklifi oldu. Bu teklif inha edilmemiştir. Burada farklı bir ismi Genelkurmay Başkanı bana teklif edebilir. Ama henüz bir teklif bana gelmedi, bunu bekliyoruz. Böyle bir teklif gelirse değerlendirir, adımımızı atarız."

Ümit KOZAN- ESKİŞEHİR- DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Sadece Kara Kuvvetleri Komutanlığı Krizi Değil Genelkurmay Başkanlığı Konusunda Mutabakat Yokmuş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement