11. Uluslararası Protez Ortez Kongresi'nde Ampute Kalmış Kişilere Uygulanan Cerrahi Yöntemler Tartışıldı - Son Dakika
Sağlık

11. Uluslararası Protez Ortez Kongresi'nde Ampute Kalmış Kişilere Uygulanan Cerrahi Yöntemler Tartışıldı

11. Uluslararası Protez Ortez Kongresi\'nde Ampute Kalmış Kişilere Uygulanan Cerrahi Yöntemler Tartışıldı

Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği tarafından düzenlenen kongrede, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ampute kalan kişilere uygulanan cerrahi yöntemler, rehabilitasyon ve psikososyal destek süreçleri ele alındı. Kongrede protez, ortez ve rehabilitasyon alanındaki gelişmeler hakkında bilgi verildi.

21.10.2023 19:53  Güncelleme: 20:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneğince düzenlenen 11. Uluslararası Protez Ortez Kongresi'nde, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ampute kalan kişilere uygulanan cerrahi yöntemler, rehabilitasyon ve psikososyal destek süreçleri tartışıldı.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongrede farklı ülkelerden konuşmacı ve katılımcılar da yer aldı.

28 oturumun gerçekleştirildiği, 3 gün süren, Cumhuriyet'in 100. yılı kapsamında şekillendirilen kongrede, protez, ortez ve rehabilitasyonu alanındaki gelişmeler hakkında bilgi verildi.

Deprem sonrası amputasyon

Kongrede, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından amputasyon deneyimlerinin cerrahisi, rehabilitasyonu ve psikososyal yönleri de konuşuldu.

Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Erbahçeci, AA muhabirine, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaklaşık 1000 kişinin ampute kaldığını söyledi.

Bu kişilere protezlerin ücretsiz hazırlandığını ve ulaştırıldığını anlatan Erbahçeci, "Bazen kişide sadece amputasyon olmadığı için süre uzayabiliyor. Mesela bir böbrek yetmezliği veya bazı bölgelerde çok komplike yaraların olması nedeniyle tedavi süreci uzayabiliyor." bilgisini paylaştı.

Ampute kalan depremzedelerin bütüncül anlayışla tedavi edildiğini belirten Erbahçeci, Türkiye'de mikro işlemcili protezlerin kullanıldığını ifade etti.

Erbahçeçi, yapay zeka çalışmalarının protezler için de yoğun şekilde devam ettiğine değinerek bir sonraki kongrenin 2026 yılında düzenleneceğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık 11. Uluslararası Protez Ortez Kongresi'nde Ampute Kalmış Kişilere Uygulanan Cerrahi Yöntemler Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement