FIFA'nın Kararı İtalya'yı Yaktı - Son Dakika
Spor

FIFA'nın Kararı İtalya'yı Yaktı

FIFA\'nın Kararı İtalya\'yı Yaktı

FIFA'nın yeni düzenlemesi sonrasında İtalya ve Hollanda, Dünya Kupası'nda seri başı olamadılar.

17.10.2013 13:59  Güncelleme: 14:21

YORUM

Carlo Garganese

6 Aralık'ta Bahia'da çekilecek 2014 Dünya Kupası grup kuraları için birinci torbada yer alacak seri başı ülkeler belli oldu. Ev sahibi Brezilya ve son şampiyon İspanya dışında Almanya, Arjantin, Kolombiya, Belçika, İsviçre ve play-off turunu geçmeleri durumunda Uruguay ilk torbada olacak. Uruguay elenirse de yerini Hollanda alacak.

Gök Maviler ve Portakallar, yeni düzenleme sonrasında birinci torbanın dışında kaldılar. Bu iki ülke Asya elemeleri dışında turnuvaya katılmayı garantileyen ilk takımlardı.

Kupayı dört kez kazanan İtalya, 40 maçtır Dünya Kupası ya da Avrupa Şampiyonası elemelerinde kaybetmiyor. En son yedi yıl önce Fransa'ya yenilmişlerdi. Yakın zamanda iki final oynayıp bir de kupa kazandılar. Benzer şekilde Hollanda da son 28 eleme maçının 26'sını kazandı. Bu istatistik İspanya'nın dominasyon döneminden bile daha iyi.

Bu iki durumu Belçika ile karşılaştırınca tablo daha net görülüyor. Belçika, 12 yıldır herhangi bir turnuvanın eleme aşamalarını geçememiş olmasına rağmen son dönemdeki formuylaseri başı oldu.

SERİ BAŞI ÜLKELER

Rank

Nation

11th

Brezilya (ev sahibi)

1st

İspanya (son şampiyon)

2nd

Almanya

3rd

Arjantin

4th

Kolombiya

5th

Belçika

6th

Uruguay (play-offu geçerse)

7th

İsviçre

1998 yılından bu yana finallere kalamayan İtalya'dan daha az şampiyonluğu bulunan Kolombiya ya da Euro 2012'ye katılamayan, 2010 Dünya Kupası'nda ve ev sahibi olduğu Euro 2008'de gruptan çıkamayan İsviçre'nin de seri başı olması büyük tartışma yarattı.

Eski sistemi değiştiren FIFA, takımların son dönem performanslarını baz alarak torbalar için Ekim ayı sıralamasını baz aldı.

Bu nedenle de turnuvaya doğrudan katılamayan Uruguay seri başı olurken İtalya ve Hollanda gibi ülkeler dışarıda kaldılar. Oscar Tabarez'in takımı, 16 eleme maçından 7'sini kazanıp elemeleri 0 gol averajı ile bitirmişti.

FIFA sıralamasının tamamına bakınca hem çok takımlı grupların hem de hazırlık maçlarının kaybedenleri ve cezalandırılanlarının İtalya ve Hollanda oldu. Cesare Prandelli'nin ekibi 17 hazırlık maçından 4'ünü kazanırken Hollanda ise son 14 hazırlık maçından 5'ini kazanabildi. Bu da toplam puanlarının düşmesine sebep oldı.

Uruguay ise son 10 hazırlık maçında 6 galibiyet ve bir beraberlik aldı. Kendisinden yüksek sıradaki takımları hazırlık maçlarında yenen Uruguay, böylece rakiplerine oranla çok daha fazla puan topladı.

Kolombiya da son 7 hazırlık maçında 6 galibiyet alırken İsviçre ve Belçika benzer istatistikler yakaladılar.

UEFA ise bu uygulayamaya benzer olarak UEFA Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi'nde takımları başarılı olan ülkelerin katsayılarını yükseltiyor.

Yeni sistemle birlikte, Aralık ayında yapılacak kura çekiminde en az iki ölüm grubu olacağı kesinleşti. İtalya, Hollanda, İngiltere ve katılırsa Portekiz gibi ülkeler Brezilya, İspanya ya da Almanya gibi favori ülkelerle aynı grupta yer alabilecek. İzleyici açısından turnuvanın daha keyifli olacağı kesin. Grup maçları nefesleri kesecek.

Kaynak: GoalCom

Son Dakika Spor FIFA'nın Kararı İtalya'yı Yaktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement