Bakan Işık, Ar-Ge Merkezlerinin Performansını Açıkladı - Son Dakika
Teknoloji

Bakan Işık, Ar-Ge Merkezlerinin Performansını Açıkladı

Bakan Işık, Ar-Ge Merkezlerinin Performansını Açıkladı

Bakan Işık: (2) "Eğer orta gelir tuzağını aşacaksak, 2023 hedeflerini yakalayacaksak ve Türkiye olarak sürdürebilir bir büyüme ve kalıcı bir refah artışı sağlayacaksak bugün itibariyle yapmamız gereken en önemli yatırım alanı Ar Ge ve inovasyondur" "Ar Ge merkezlerimizde çalışanlarımızın sigorta primlerini.

04.03.2014 15:06

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Eğer orta gelir tuzağını aşacaksak, 2023 hedeflerini yakalayacaksak ve Türkiye olarak sürdürebilir bir büyüme ve kalıcı bir refah artışı sağlayacaksak bugün itibariyle yapmamız gereken en önemli yatırım alanı Ar-Ge ve inovasyondur" dedi.

Bakan Işık, Kocaeli'de düzenlenen Ar-Ge Merkezleri Performans Değerlendirmesi ve Teknoloji Transfer Ofisleri ile İşbirliği Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, dünyada artık bütün rekabetin bilim ve teknolojide yaşandığını belirterek, bu alandaki üstünlüğün devletlerin de en temel üstünlük alanı olmaya başladığını söyledi.

Dünyada inanılmaz bir yarış ve rekabetin olduğunu ifade eden Işık, "Sürdürülebilir bir büyüme için de dünyanın üzerinde mutabık kaldığı kavram Ar-Ge ve inovasyondur"  diye konuştu.

Işık, Türkiye'de bu noktada önemli gelişmeler katedildiğini dile getirerek, "Biraz geç kalmışlığımız var ama dünyada Ar-Ge ve innovasyon ilk dillendirildiğinde bu sürecin gelişmeye başladığı dönemde bu konulara çok fazla ilgi duymadık. Ama bugün geldiğimiz noktada tam da 'orta gelir tuzağı' olarak ifade ettiğimiz seviyede artık Ar-Ge ve inovasyonun gerek şirketlerimiz gerekse ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Eğer orta gelir tuzağını aşacaksak, 2023 hedeflerini yakalayacaksak ve Türkiye olarak sürdürebilir bir büyüme ve kalıcı bir refah artışı sağlayacaksak bugün itibariyle yapmamız gereken en önemli yatırım alanı Ar-Ge ve inovasyondur. Çok şükür Türkiye'de bu anlamda bir bilinç oluşması çok önemli. Bu iktidar olarak işimizi kolaylaştırıyor. Bu adımları hızlı şekilde hazırlıyoruz" şeklinde konuştu.

Önemli bir müjdeyi katılımcılarla paylaşmak istediğini belirten ışık, şunları kaydetti:

"Daha önce Ar-Ge merkezlerinde çalışan personelin gelir vergisi stopajı 2023'e kadar uzatılmıştı. Ar-Ge merkezlerimizde çalışanlarımızın sigorta primlerini işveren payının yüzde 50'sini biz 5 yıl süreyle 2008'de çıkardığımız kanunla destekleme kararı almıştık. Bildiğimiz kadarıyla 16 firma bugün itibariyle bu 5 yıllık süreyi doldurdu ve bu yüzde 50'lilik dilimden faydalanmamaya başladı. Biz de bu sistemin güçlenmesini istiyoruz. Ar-Ge merkezlerinde çalışan personel sayımızın zaten kendi açısından oluşan sigorta priminin tamamı 2023'e kadar devlet olarak biz karşılıyoruz. İş veren payının yüzde 50'sini yaptığımız görüşmelerle 2023 yılına kadar devlet olarak biz karşılamaya devam edeceğiz"

"İktidar olarak hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz"

Bakan Işık, bunu önemsediklerini dile getirerek, Türkiye'nin geleceğine yönelik en önemli alanda iktidar olarak hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını söyledi.

Talebi değerlendirdiklerini ifade eden Işık, "Seçim sonrasında meclis mesaiye başladığında hemen bir düzenleme ile o süreyi 5 yıl olarak değil 2023'e kadar uzatmış olacağız. Daha fazla firmamızın Ar-Ge merkezi kurması için 50 kamu tabanında Ar-Ge personeli bulundurma şartı vardı. Bunu da kanunla 30'a indirme yetkisini Bakanlar Kurulu'na verdik. 30 rakamı teknokent Ar-Ge merkezi dengesi açısından kritik rakam, onun altına düşürürsek teknokentlerdeki performansı düşürebiliriz" diye konuştu.

Bakan Işık, Ar-Ge ekosisteminin aktörlerinin birlikte çalışmasını, sinerji oluşmasını ve işbirliği alanları geliştirmelerini beklediklerini vurgulayarak, Türkiye'nin yoğun olarak teknoloji transferinin, hatta hızlı teknoloji transferini bütün olarak gündemine alması gerektiğini anlattı.

Işık, teknoloji transferine yoğunlaşmak gerektiğini anlatarak, "Hatta belli alanlarda bu teknoloji transferinin daha da hızlı olmasını önemsemeliyiz. Bunu yapan firmalarımız var ve başarılı örnekler ortaya koyuyor. Avrupa'dan bir şirketi satın almış firmamız, önce 6.5 avroya kilogramını sattığı ürünün satış fiyatını 25 avroya çıkarmış. Biz de diyoruz ki, 'bunu biz de nasıl destekleriz. Bu alanlarda transfer yapacak, Türkiye'yi hızlı teknolojiyle buluşturacak kendi alanındaki şirketlere ilave destekler nasıl verebiliriz' bunun çalışmasını yürütüyoruz. Önümüzdeki süreçte bunu yapmak isteyenlere destekler oluşturacağız, bu konuda çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"69 firmanın Ar-Ge merkezi performans endeks puanını hesapladık"

Bakan Işık, 2012 yılını baz alarak en az 2 yıl faaliyet gösteren 69 firmanın Ar-Ge merkezi performans endeks puanını hesapladıklarını dile getirerek, bu hesapta birçok veriyi değerlendirdiklerini kaydetti.

Bu endeks sonuçlarına göre, Ar-Ge merkezlerinin kendilerini geliştireceklerini umut ettiklerini belirten Işık, "Hangi Ar-Ge merkezinin hangi sırada olmasını belirlemeyi arzu etmiyoruz. İyileri ödüllendirelim. En iyileri ortaya koyalım, onları ödüllendirelim, onların da bu başarı hikayelerini sizlerle paylaşalım. Bu merkezler arasında tatlı bir yarışı başlatalım. Bütün hedefimiz bu" ifadesini kullandı.

Bakan Işık, Ar-Ge merkezlerinin genel performansı açısından 3. sıradaki firmanın Roketsan Roket Sanayi ve Ticaret A.Ş, 2'incinin Kordsa Global Endüstriyel İplik ve Kord Bezi Sanayi ve Ticaret A.Ş, birinci firmanın da Aselsan A.Ş. olduğunu söyledi.

Bu firmaları tebrik eden Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Savunma sanayi' alanında en başarılı Ar-Ge merkezi, 1. sıradaki şirketimiz Aselsan A.Ş, 'tekstil' alanında alanında en başarılı Ar-Ge merkezi 2. sıradaki şirketimiz Kordsa Global Endüstriyel İplik ve Kord Bezi Sanayi ve Ticaret A.Ş, 'elektronik' alanında en iyi performans gösteren Ar-Ge merkezimiz Vestel Elektronik A.Ş, 'dayanıklı tüketim malları' en iyi performans gösteren Ar-Ge merkezimiz Arçelik A.Ş, 'otomotiv' alanında en iyi performans gösteren Ar-Ge merkezimiz Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş, 'havacılık' alanında en iyi performans gösteren Ar-Ge merkezimiz Tusaş Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş, 'makina ve teçhizat imalatı' alanında en iyi performans gösteren Ar-Ge merkezimiz Bosch Termo Teknik Sanayi ve Ticaret A.Ş, 'bilgisayar ve iletişim teknolojileri' alanında en iyi performans gösteren Ar-Ge merkezimiz Airties Kablosuz İletişim Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş, 'otomotiv yan sanayisi' alanında en iyi performans gösteren Ar-Ge merkezimiz Farplas Oto Yedek Parçaları İmalatı ve İthalatı A.Ş, 'kimya' alanında en iyi performans gösteren Ar-Ge merkezimiz Dyo Boya Fabrikaları Sanayi ve Ticaret A.Ş, 'ilaç' sanayisi alanında en iyi performans gösteren Ar-Ge merkezimiz Zentiva Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş, 'cam ve seramik' alanında en iyi performans gösteren Ar-Ge merkezimiz Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş, 'telekomünikasyon' alanında en iyi performans gösteren Ar-Ge merkezimiz Netaş Telekomünikasyon A.Ş, 'yazılım' alanında  en iyi performans gösteren Ar-Ge merkezimiz C/S Enformasyon Teknolojileri Ltd. Şti."

Bakan Işık, konuşmanın ardından firma yetkililerine plaket verdi.

- Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji Bakan Işık, Ar-Ge Merkezlerinin Performansını Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement