Htc One A9 - Son Dakika
Teknoloji

Htc One A9

Htc One A9

HTC'nin yeni yıldızı neler sunuyor?

28.10.2015 22:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Hasan Uğur Nayır - -

HTC One A9 farklı tasarımı ve üst segmente göre düşük özellikleriyle aslında HTC'nin amiral gemisi serisinin daha ucuz bir alternatifi olarak sayılabilir. İlk olarak tasarıma bakalım. Hatırlarsanız One M7'nin arkasında anten çizgilerinin olduğu tasarım kullanılmıştı. iPhone 6'da da benzer bir tasarım yer alıyor. HTC, A9'da ise arka kısmı düz hale getirilmiş, M9'un arkasındaki gibi kavis yok. Bu şekilde cihaz iPhone 6'dan esinlenmiş gibi. A9, M9'a göre ince bir cihaz. Gözleriniz BoomSound hoparlörleri aramasın, artık yoklar.



Yüksek çözünürlüklü video için buraya tıklayın.


Hoparlörlerin kaldırılmasıyla birlikte HTC'nin ön taraftaki tasarım çizgileri yok olmuş. Hoparlör iPhone 6'daki gibi cihazın alt kısmına konumlandırılmış. Burası iPhone 6'ya benzeyen başka bir nokta. Ön kısımda One M9+'ta da olan parmak izi okuyucu ve okuyucunun üstünde ise bir türlü kaldırılmayan HTC yazısı var. Şirket neden kendi ismini kaldırıp, çerçeveyi biraz daha genişletmedi, anlamadım doğrusu. Bundan sonraki modellerde de HTC yazısı olacaktır. Cihazın kenar kısımlar kavisli, böylece telefon ele tam oturuyor. Tasarımdaki bu değişiklikler iPhone 6'yı hatırlatan benzerlikler.


Cihazın sağ tarafında yine metalden olan tek parça ses düğmesi ve üstü tırtıklı olan güç düğmesi var. Düğmelerin konumlandırılması gayet iyi olmuş. Kullanımda sorun çıkartmadılar. Sol tarafta sim ve microSD kart çekmeceleri bulunuyor. Test telefonunda microSD kart yuvası kolayca açılmasına rağmen, sim kart yuvası biraz zorladı. Alt tarafta demin de bahsettiğim gibi hoparlör var, ayrıca kulaklık girişi ve USB girişi bulunuyor. Üst kısımda bir şey yok. Gelelim kameralara. Ana kamera çıkıntılı ve eskiden hap şeklinde olan çift tonlu LED flaş iPhone 6'daki gibi dairesel tasarımda. Ön kısımda kamera yine sağ tarafta bulunuyor, ama önceki nesil amiral gemilerinden alıştığımız büyük kamera yok. Biraz daha ufalmış.


#Sayfa#


Ekran görünümü


Telefon, 5 inç'lik AMOLED ekrana sahip. Fotoğrafları görmek, bir şeyler okumak, oyun oynamak için yeterince büyük bir ekran, ancak tıknaz değil. Full HD çözünürlüğü var, 441 ppi. HTC'nin LCD'den AMOLED'e geçmesi de ayrı bir konu. Renkler gayet doyurucu, ama bazı zamanlar biraz biraz pastelliğin olduğu kendini belli ediyor. Ama bu noktaya dikkat etmek gerekli. Bu arada ekran ayarlarından standart RGB veya AMOLED'i de seçebilirsiniz. Parlaklık ve görüş açıları itibarı ile One A9 kesinlikle başarılı. Farklı açılardan bakınca görüntüde herhangi bir kayıp olmuyor. Güneş altında kullanımda da beğendim. M8 ve M9 kullandım, bu telefonlarda ekranla parmağınız arasında mm'lik bir boşluk olsa da, ekran sanki dokunmuş gibi tepki verebiliyordu. En azından benim başıma birkaç kere geldi ve bu konu biraz tartışılmıştı. One A9'u kullandığım süre içinde böyle bir şey yaşamadım.



Ekranın altındaki parmak izi okuyucusu bir düğme değil, aynı M9+'taki gibi sadece bir tarayıcı. Gayet de güzel ve hızlı çalışıyor. 5 tane parmak izini kaydedebilirsiniz. Parmak izini telefona kayıt etmek hiç zor değil, çok kısa süren bir işlem. Parmak izi okuyucu ana ekrana dönüş ve telefonu uyandırmak için kullanılıyor. HTC One Max'taki parmak izi okuyucu başarısızdı, şirket dersini bu konuda gayet iyi çalışmış.


Kasa içindeki güç!


Telefonda 8 çekirdekli Snapdragon 617 yongaseti bulunuyor. Çekirdeklerin hepsi Cortex-A53. 4 tanesi 1.5 GHz'de, geri kalan 4 tanesi ise 1.2 GHz'de çalışıyor. Grafik işlemcisi Adreno 405. RAM ve depolama alanı değişen kısımlardan biri. Cihaz 16 GB depolama alanı/2 GB RAM, 32 GB depolama alanı/3 GB RAM olarak ayrılıyor. Yani iki farklı model var. Bize teste gelen cihaz ise 16 GB'lık model oldu. 2 TB'a kadar microSD kart desteği var, ama piyasada zaten en fazla 200 GB'lık microSD kart bulunuyor. Depolama alanının neredeyse 7 GB'ı sisteme ait. Video ve müzik arşivi için microSD kart gerek. Günlük olarak kullanılan sosyal medya ve diğer normal uygulamaların açılması, kapanması, ana ekrana geri dönüş hızlı. Arka planda farklı birçok uygulama açık olsa da, cihaz yavaşlamıyor.


#Sayfa#


İşi biraz daha yokuşa sürdüm ve daha ağır uygulamaları denedim. Dead Trigger serisinin yapımcıları bir süre önce Unkilled adında yeni bir FPS oyunu çıkardı. Grafikleri de mobil platform için gayet güzel ve detaylı. Bu oyunu grafik ayarları en yükseğe alıp denedim, en başta yavaşlık olsa da Unkilled'ı oynadım. Oyundan ana ekrana dönüş, gecikmeli olmadı. Ancak grafik ayarını en düşüğe alınca Unkilled'ın performansı uçuyor. Sonra yüksek detaylı grafiği olan birkaç oyun denedim, sonuç olarak A9 işini başarılı şekilde yaptı. Bu kadar oyun performansı ısınma durumunu da ölçmemi sağladı. Cihaz çok ısınmıyor.



Yazılım


HTC One A9, Nexus 6P ve Nexus 5X dışında başka bir üreticiden gelen Android 6.0'la çalışan ilk telefon unvanına sahip. Cihazın performanslı olmasının diğer sebeplerinden biri de yazılım. HTC özellikle son Sense sürümlerinde optimizasyonu çok iyi şekilde başardı. HTC One A9'un yazılım tecrübesi M9'a benziyor. Sense 7'de Home Widget'ı var. Bu widget kullanıcının nerede olduğuna göre (İş ev veya dışarısı) 8 ana uygulamayı (Veya klasörleri) ekrana getiriyor. İsteğinize göre de düzenleyebilirsiniz. Temalar kısmında kendinize göre tema oluşturabilir veya başka temaları indirebilirsiniz. Sanal tuşların sırasını değiştirme veya yeni tuş ekleme özelliği yok.


Değişen kısımlardan birisi BlinkFeed. Yine çeşitli kategorilerden haberler okunuyor, ama haberlerin kaynağı News Republic'e bağlanmış. İçerik ekle seçeneğine tıklanınca, gelen liste News Republic ve sosyal medya hesaplarından oluşuyor. News Republic içinde çeşitli kategorilerden, haber kaynaklarına ulaşılıyor. Yayınlanan makaleleri daha sonra okumak için saklayabilir veya sosyal medyada paylaşabilirsiniz. Haberlere yorumlar yapılıyor, ancak Facebook'tan giriş yapmak gerekli. News Republic'i kullanması kolay. BlinkFeed, HTC'nin en çok kullandığım uygulamalarından biri oldu. Gündemde ne kadar konu varsa kısa yoldan ulaşıyordum. Eski kategori ekleme özelliğine alıştığım için yeni sürüm bana en başta biraz ters geldi.


#Sayfa#


Sense arayüzünde uygulamaları düzenleme (Sıralama) veya üç noktalı ayarlar seçeneğine tıklayınca açılan menü efekti bana değiştirilmiş geldi. Eski sürümlere göre daha estetik ve yumuşak olmuş. Stok Android'te tüm e-posta hesapları tek bir yerde. Ancak A9'da HTC'nin kendi posta uygulaması da var. Ana ekran düğmesine basınca ekranın kenarlarından çizgiler yükseliyor ve Google Now açılıyor. Google Asistan ülkemizde aktif değil. Ekran kilidi için koyduğunuz şifre, depolama alanının da şifresi oluyor. Eğer telefonu yeniden başlatırsanız veya kapatıp açarsanız, açılış ekranında şifreyi girmeniz gerek. 30 tane deneme hakkınız var.



Kamera


HTC ana kamerada ultrapiksel teknolojisinden uzaklaştı. A9'da optik görüntü sabitleyici özelliği olan ve safir lensli 13 MP'lik ana kamera var. Önde ise ultrapiksel (4 MP'lik) selfie kamerası bulunuyor. Bu arada artık RAW formatı da var. Genel olarak fotoğraf kalitesinde detaylar bol. Renkler belirgin ve sıcak. Yakın çekimler de etkili biçimde işleniyor. Sadece bir iki fotoğraf örneğinde çok çok hafif bir kumlanmaya denk geldim o kadar. Düşük ışık koşullarında kameranın performansı kabul edilebilir. Bence A9'un kamerası M9'daki eksiklikleri kapatmış.



Ön ve arka kameranın Full HD video kayıt yeteneği var, ama 4K video kaydı yok. Telefonun ön kamerası düşük ışık koşullarında üstün performans göstermek için HTC'nin teknolojilerini kullanıyor. Bu konuda da başarılı. Kamera arayüzü için herhangi bir şey söylemeye gerek yok. Temiz ve basit arayüz değiştirilmemiş. Neyin nerede olduğu belli, seçeneklere kolayca ulaşılıyor.


#Sayfa#


Ses ve pil


M9'da ve M8'de arkasında desteği olan kılıflar kullanıyordum. Böylece telefonu yatay olarak masanın üstüne koyar ve videoyu açar, izlerdim. Tabii ki BoomSound hoparlörlerden gelen ses eşliğinde güzel oluyordu. Podcast'leri de dinliyordum. Ama A9'un da hoparlörü iyi. Ses kalitesi net ve kapalı alanları kapsayacak şekilde etkili. Ses performansı konusunda A9'un iyi olmasının diğer nedenlerinden biri de Dolby Audio. Kulaklıkla veya normal şekilde sadece hoparlörden olsun, A9'u beni memnun etti. Farklı tarzlardaki müzikleri dinledim, videolar izledim ses konusunda sıkıntı yaşamadım. Test telefonu yanında gelen kulaklıklar A9'un kendi özel kulaklıkları değildi, A9'a özel olanlar ise ayrı şekilde satılacak.



Tabii ki işin biraz daha detaylarına indim. Evimde bas gitarımı telefona ve tablete bağladığım aparatım, ayrıca mini stüdyo kuracak kadar ekipmanım var. Bu vesileyle HTC One A9'un ses performansıyla daha yakından ilgilendim. Sonuç olarak gitarla yaptığım kayıtlar, denemeler vs... sonra belirli bir sonuca ulaştım. One A9'un ses çıkışı, iPhone 6s'e göre biraz daha düşük görünüyor. En azından kendi yaptığım denemelerden sonra elde ettiğim veriler böyleydi. HTC'nin kendi müzik uygulaması yerini Google'ın uygulamasına bırakmış.


2150 mAh'lık pil değeri günümüz için cılız görünüyor. Zaten HTC'nin sevmediğim tarafı da pil konusunda cimrilik etmesi. Normal bir kullanımla pil ancak 1 gün gidiyor. Sabahtan akşama kadar yaptığım rutin kullanım sonucu eve girdiğimde şarj yüzdesi %15 civarında kalıyordu. Ama yoğun kullanımla birlikte kullanım süresi azalıyor. Acil durumlar için Üstün Güç Tasarruf Modu var. Gelelim şarj olma süresine. Telefonu yanında gelen adaptörle şarj ettim. Yarım saat içinde 0'dan %23'e şarj oluyor. 1 saat 5 dakikada ise %50'ye ulaştı. İki buçuk saatlik bir zamanda ise %100 şarj oldu. Test telefonu ve yanında verilen adaptörün şarj performansı özetle bu şekilde. Cihazda Hızlı Şarj 2.0 desteği bulunuyor.


Sonuç olarak HTC One A9 gerçekten hoşuma giden bir cihaz oldu. Tasarımı, kasa kalitesi ve günlük kullanımdaki performansı ile başarılı. A9'un Türkiye fiyatı belli değil, ama 2000-2500 TL arasında olması bekleniyor.



Hasan Uğur Nayır - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Htc One A9 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement