Ağrı'daki Meya Antik Kenti, Kapadokya'yı anımsatıyor - Son Dakika
Turizm

Ağrı'daki Meya Antik Kenti, Kapadokya'yı anımsatıyor

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde bulunan tarihi Meya Antik Kenti, yapısı ve peribacalarıyla Kapadokya'yı andırıyor. Yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilen antik kent, tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor.

10.10.2023 16:53  Güncelleme: 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AĞRI'nın Diyadin ilçesinde tarihsel süreç içerisinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi 'Meya Antik Kenti sahip olduğu yapısı ve manzarasının yansıra çevresinde zamanla oluşan peribacaları ile Kapadokya'yı andırıyor.

Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Günbuldu köyünün batı tarafında kalan dağın tepesindeki sarp kayalıkların oyulmasıyla yapılan barınma yerleri, tapınak, ibadethane, oda ve mağaralardan oluşan Meya Antik Kenti, her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turistin uğrak noktası oluyor. Tarihsel süreç içerisinde ev sahipliği yaptığı medeniyetler tarafından barınma, güvenlik, savunma anlamında kullanılan ve henüz yeteri kadar bilinmeyen tarihi Meya Antik Kenti'ni ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler, bölgenin kendilerine Kapadokya'yı anımsattığını söyledi.

'BURASI BEKLENTİLERİMİZİN ÇOK ÇOK ÜZERİNDE ÇIKTI'

Bir grup doğaseverle Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek üzere sürekli gezdiklerini belirten gezgin Turgay Öndemir, Tarihi Meya Antik Kenti'nin, Kapadokya kadar güzel bir manzaraya sahip olduğunu söyledi. Öndemir, Ailece gezi turlarına katılmaya karar verdik. Türkiye'nin birçok bölgesine gidip tarihi ve doğal güzelliklerini gezdik. Bu günde Ağrı'da Tarihi Meya Mağaraları olarak bilinen antik kentteyiz. Burası gerçekten beklentilerimizin çok çok üzerinde çıktı. Şu an çok büyük bir keyifle geziyoruz. Buraya çıkması da inmesi de zahmetli ama gezip görmek çok keyifli. Peribacalarını da gezme fırsatım oldu. Oralara benzer bir yapısı var. Ama engebe ve eğim olarak buralar daha keyifli yerler. Buraların çıkışı ve inişi hem dağ yürüyüşü şeklinde hem de mağaralara girip çıkması, manzarayı seyretmek çok daha keyifli oluyor diye konuştu.

'SADECE MEYA MAĞARALARI DEMEK HAKSIZLIK OLUR'

Yaklaşık 5 yıldır Ağrı'da yaşayan ve kurdukları doğa grubu ile bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerini gezen gezgin Lütfü Yiğit de, bölgenin mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olduğunu dile getirerek, Bu gün grubumuzla beraber Ağrı'nın doğal güzelliklerinden biri olan Diyadin Meya Mağaralarına geldik. Buraya sadece Meya Mağaraları demek haksızlık olur. Bura da bir antik kent var. Binlerce yıl öncesine ait izler ve kalıntılar var. Murat Nehri var. Murat Kanyonu var. Çok güzel bir vadi manzaralı Antik Kent var. İnsanlar uzun yıllar buralarda yaşamışlar. Görülmesi gereken önemli tarihsel bir miras dedi.

Bir diğer gezgin Lütfullah Tarhan ise Diyadin Meya Mağaralarında eski yaşam kalıntı izleri var. Toprak yapısı gereği de yumuşak olduğu için eski kavimler, buralarda barınma yerleri yapmışlar. Kuşgözü gibi yerler yapmışlar. Bizlerde Ağrı'daki doğa gezginleri olarak buraları gezip, görüyor ve keşfediyoruz. Ayrıca insanlara buraları anlatıyoruz diye konuştu.(DHA)

Ağrı\'daki Meya Antik Kenti, Kapadokya\'yı anımsatıyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Turizm Ağrı'daki Meya Antik Kenti, Kapadokya'yı anımsatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement