Özbekistan'da Dünya Turizm Örgütü Genel Kurulu Başladı - Son Dakika
Turizm

Özbekistan'da Dünya Turizm Örgütü Genel Kurulu Başladı

Özbekistan\'da Dünya Turizm Örgütü Genel Kurulu Başladı

Özbekistan'ın tarihi Semerkant şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (BMDTÖ) 25. Genel Kurulu'na Türkiye'den Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı da katıldı. Yazgı, Türkiye'nin Özbekistan'a turizm alanında destek vermeye devam edeceğini belirtti.

18.10.2023 12:18  Güncelleme: 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özbekistan'ın tarihi Semerkant şehrinde 16 Ekim'de başlayan Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (BMDTÖ) 25. Genel Kurulu'nun bugünkü oturumuna Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı da katıldı. Toplantıdaki oturumun bitmesinin ardından açıklamalar yapan Yazgı, "Dünya Turizm Örgütü'nün Genel Kurul toplantısının Semerkant'ta olması bizim için çok özel. Dost ve kardeş ülke Özbekistan'da turizmin gelişmesi noktasında Türkiye olarak elimizden gelen desteği bugüne kadar sağladık bundan sonra da sağlamaya devam edeceğiz" dedi.

Dünyanın 130'dan fazla ülkesinden aralarında bakan ve üst düzey yöneticilerin de yer aldığı binden fazla yetkili ve uzmanın katıldığı Genel Kurul'a, Türkiye'den Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı da iştirak etti.

Özbekistan'ın hem kültür hem de dostluk anlamında Türkiye için çok önemli bir yerde olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, "Turizm noktasında hızlı bir ilerleyişi var bunu gözlemleyip destekliyoruz. Hem Türk vatandaşlarımızın Özbekistan'a hem de Özbek turistlerin ülkemize gelmesinde direk uçuşlarda ciddi bir artış var. Bu süreci Türk Hava Yolları (THY) ve Özbekistan Hava Yolları ile beraber yürütüyoruz" diye konuştu.

SEMERKANT KÜLTÜR VARLIĞI OLARAK ORTADOĞU'NUN EN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİ

Bakan Yardımcısı Yazgı, "Semerkant kültür varlığı olarak Ortadoğu'nun en önemli merkezlerinden biridir. Özbekistan'ın kültür turizmi noktasında hak ettiği yere gelmesi için elimizden gelen desteği sağlıyoruz. Pandemi en çok turizm sektörünü etkiledi. Bu süreçten sonra en hızlı toparlanmayı Türkiye olarak biz gerçekleştirdik. Dünyada örnek alınacak birçok projeye imza atarak turizmin hızlı bir şekilde toparlanmasını sağladık. Güvenli turizm sertifikası uygulamasıyla lider olduk. Ardından da bu toplantının da birinci gündem maddelerinden olan sürdürülebilir turizmin en önemli parçaları haline geldik" ifadelerini kullandı.

TURİZMİ GELİŞTİRMEK NOKTASINDA ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERİYORUZ

Türkiye'nin çevresindeki birçok olumsuz gelişmelere rağmen turizm hedeflerini gerçekleştirmek için birçok çaba sarf ettiklerini aktaran Yazgı, "Yaptığımız çalışmalarla da dost ve kardeş ülkelere model oluşturuyoruz. Onlarla bilgi ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Özbekistan başta olmak üzere dostlarımızın dünya turizm payından hak ettiklerini alması için elimizden geleni yapıyoruz. Her Türk vatandaşının başta Özbekistan olmak üzere Türki Cumhuriyetlere rahatça ulaşmaları için ülkelerle fikir alışverişlerinde bulunuyoruz. Bu toplantıların asıl amacı da ikili ilişkilerle var olan ya da olması beklenen problemlerin çözümünü sağlamak. Turizmi geliştirmek noktasında elimizden gelen çabayı gösteriyoruz" dedi.

ŞİRİNCE'YE 'EN İYİ TURİZM KÖYÜ' ÖDÜLÜ

Bakan Yardımcısı Yazgı, Genel Kurul kapsamında ödül de alacaklarını dile getirdi. Yazgı, "Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü turizmi kırsal kalkınma, dönüşüm ve toplum refahı için pozitif bir güç haline getirme hedefi ile 2021 yılında 'BMDTÖ En İyi Turizm Köyü' girişimini başlattı. Bu çerçevede üye devletler, en fazla 15 bin nüfuslu, tarım, ormancılık, hayvancılık ve balıkçılık gibi geleneksel faaliyetlerin yürütüldüğü, geleneksel yaşam tarzını ve değerlerini sürdüren ve bu yönde turizm vizyonuna sahip gelişmekte olan en fazla 8 destinasyon ile başvuruda bulunmaktadır. 2023 yılında BMDTÖ tarafından ilan edilen kriterlerlere uygun olarak seçilen destinasyonlara ilişkin başvurular (adaylık formu, başvuru formu, görsel işitsel materyal, sunum) bakanlığımızca tamamlanmıştır. 2023 yılı için İzmir Şirince Köyü 'En İyi Turizm Köyü' unvanını almaya, Erzincan - Kemaliye ve Antalya-Kale Üçağız köyleri de 'İyileştirme Programı'na (Upgrade Program) katılmaya hak kazanmışlardır. Bu köylerimizin de ödül alması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Turizm Özbekistan'da Dünya Turizm Örgütü Genel Kurulu Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement