Nesli tükenmekte olan Türk Semenderi Kayseri'de görüntülendi - Son Dakika
Yaşam

Nesli tükenmekte olan Türk Semenderi Kayseri'de görüntülendi

Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde nesli tükenmekte olan Türk Semenderi görüntülendi. Bu endemik hayvan Türkiye'de yaşamaktadır ve korunması önemlidir.

09.11.2023 13:08  Güncelleme: 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nesli tükenmekte olan Türk Semenderi Kayseri'de görüntülendi

KAYSERİ - Nesli tükenmekte olan Türk Semenderi, Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde görüntülendi.

Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar personeli, nesli tükenmekte olan Türk Semenderi'ni görüntüledi. Bu canlı ülkemizin endemik bir hayvanıdır. Yani sadece Türkiye'de yaşar. Su kenarlarında, vadi yamaçlarında ve nemli ortamlarda bulunur. Türk Semenderi, genellikle Türkiye'nin güney ve doğusunda yaşayan, nesli tehdit altında olan bir semender türüdür. Latince adı Salamandra infraimmaculata'dır. Siyah renkli ve üzerinde sarı benekler bulunan bir vücuda sahiptir. Boyu 10-15 cm arasında değişir. Orman açıklıkları, su kenarları, taşlık ve kayalık alanlar ana yaşam alanlarıdır. Türk semenderi, Avrupa lekeli semenderi ile yakından akrabadır. Ancak Avrupa lekeli semenderi, Türk semenderinden daha büyük ve daha renklidir. Ayrıca Avrupa lekeli semenderi, zehirli bir deri salgısına sahiptir. Türk semenderi ise zehirsizdir. Endemik bir tür olduğu için yaşam alanlarının korunması ayrıca önemlidir. Nesli tehdit altında olan bu tür aynı zamanda ülkemizin zengin biyoçeşitliliğinin bir göstergesidir.

'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi' çerçevesinde tespit edilmiş olup her yıl izleme çalışması yapılmaktadır. Kayseri'de ise 6 lokalitede gözlemlendi.

Nesli tükenmekte olan Türk Semenderi Kayseri\'de görüntülendi
Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Nesli tükenmekte olan Türk Semenderi Kayseri'de görüntülendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement