Ahilik Haftası Foça'da Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Ahilik Haftası Foça'da Kutlandı

Ahilik Haftası Foça\'da Kutlandı

Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı İzmir'in Foça İlçesinde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

27.09.2013 16:01  Güncelleme: 16:23

Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı İzmir'in Foça İlçesinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlama programı İzmir Esnaf Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekiriya Mutlu ve beraberinde ki heyetin Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge'yi makamında ziyaret etmesi ile başladı. Başkan Mutlu'nun ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti belirten Ulugölge, anlamlı ziyaret için teşekkürlerini sundu. Daha sonra Foça Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen sabah kahvaltısına CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, bürokratlar, siyasi partilerin ilçe başkanları, çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Foça Esnaf Odası üyeleri katıldı.

Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odası (FESO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ahilik Haftası kutlama etkinliklerinin gerçekleşmesinde emeği geçen ve programa katılım gösteren herkese teşekkür eden FESO Başkanı Günal Menemenli birlik beraberliğin önemine vurgu yaparak, Ahiliğin kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamına geldiğini söyledi.

ESNAFTAN YEREL SEÇİMLERDE ŞARTLI DESTEK

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu da, Ahiliğin önemine dikkat çekti. Geleceğe güvenle bakmak için bu tarihi mirasın kıymetinin bilinmesi gerektiğini savundu. Türkiye'nin yerel seçim arifesinde olduğunu hatırlatarak,siyasi partilerin İl ve İlçe Başkanlarına seslenen Başkan Multu; "Önümüzde ki Mahalli İdareler seçimlerinde belediye meclis üyeliği aday listelerinde Esnaf Teşkilatımızın temsilcilerini görmek istiyoruz.Fakat öyle 22. sıradan değil, seçilebilecek sıralarda olmalılar.Bizden destek isteyenlerin listelerine bakacağız.O listelerde Esnaf ve Sanatkarlarımızı temsil eden isimleri gördüğümüzde taktirde bizde sonuna kadar onlara desteğimizi vereceğiz. Ama yok ise hiç kimse kusura bakmasın" diye konuştu.

KIRMIZI KART DEĞİL, KIRMIZI HALI

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ise; "Esnaf Teşkilatının Türkiye'de ki önemini ve algısını değiştirmek gerekiyor" diyerek,şunları söyledi: "Özellikle sanayileşme dönemi ile birlikte sanki küçük işletmelerin önemi kalmamış, büyük işletmeler ve sanayileşme küçük işletmelerin tasfiye olduğu bir süreci başlatmış, artık hep büyükler olacak,küçükler piyasada olmayacak ve modası geçmiş kesimin yerini büyük işletmeler alacakmış gibi bir algı oluştu. Bu algı dünyada ve ülkemizde Esnaf ve Sanatkarı hep ihmal eder noktaya geldi.Ne zaman ki dünyada yeniden krizler yaşanmaya başladığında ve 'neden bu ülkelerde krizler yaşanıyor?' deyip bir değerlendirme yapıldığında 2 tane şey ortaya çıktı.Birincisi; ticaretin ahlaki tarafı yani Ahilikte olan; ahlaklı olmak, dayanışma,paylaşma,sosyal adalet, yardımlaşma eksik kaldı.Çünkü rekabet ortamının getirdiği acımasızlık içersinde birbirini yok etmeye, rakibi hemen boğazlamaya yönelik ticaret anlayışı ortaya çıktı.İkincisi ise; tekelleşme denen olgu bilgiyi teknolojiyi ve yeniliklerde her şeyi kendi tekelinde topladı.Diğerlerine paylaştırmadan karı maksimize eden bir anlayış ortaya çıktı.Bunun içindir ki Birleşmiş Milletler ve Avrupa birliği Kobileri yeniden teşvik etme kararını aldı.Bu kararın sloganı da şu oldu: Kobiler artık kırmızı kart çıkartılıp oyun dışına bırakılacak kesim değil, önüne kırmızı halı serilip sahaya davet edilecek kesimdir."

Kahvaltı etkinliği sonrasında kutlama komitesi Foça Çarşı esnafını ziyaret ederek karanfil dağıttı.Reha Midilli Caddesi üzerinde bulunan mekanlara tek tek giren İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ve beraberindeki heyet esnafa hayırlı işler ve bol kazançlar diledi.

Kutlama etkinlikleri Demokrasi Meydanı'nda sergilenen halk oyunları gösterileri ile devam ederken, protokol üyeleri ve vatandaşlar Foça Reha Midilli Kültür Merkezinde günün anlamına uygun olarak kurulan unutulmaya yüz tutmuş meslek tezgahları gezdi. Kutlama programı ESOB Tiyatro Grubu tarafından sahnelenen, Anadolu'da esnaf tarafından çırağın kalfa, kalfanın da usta olmasını simgeleyen 'şed kuşanma' töreni ile son buldu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ahilik Haftası Foça'da Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement