Bigader'den İlk Basın Şehidinin Mezarına Ziyaret - Son Dakika
Yerel

Bigader'den İlk Basın Şehidinin Mezarına Ziyaret

Bigader\'den İlk Basın Şehidinin Mezarına Ziyaret

Bitlis Basın ve Gazeteciler Derneği (BİGADER) üyeleri, Türkiye’nin ilk basın şehidi sayılan ve mezarı İstanbul’da bulunan gazeteci Hasan Fehmi Efendi’nin kabrini ziyaret etti.

30.05.2014 20:02

Bitlis Basın ve Gazeteciler Derneği (BİGADER) üyeleri, Türkiye'nin ilk basın şehidi sayılan ve mezarı İstanbul'da bulunan gazeteci Hasan Fehmi Efendi'nin kabrini ziyaret etti.

Basın şehitlerinin mezarlarına ziyarette bulunmaya devam eden BİGADER üyelerinin bu kez Türkiye'nin ilk basın şehidi sayılan Gazeteci Hasan Fehmi Efendi'nin kabrini ziyaret ettiler. İlk basın şehidi Serbesti Gazetesi Başyazarı Hasan Fehmi Efendi'nin Çemberlitaş Divanyolu'nda bulunan II. Mahmut Türbesi'ndeki mezarı başında ziyaret ederek dua eden BİGADER üyeleri, daha sonra mezarı aynı türbede bulunan diğer bir gazeteci Ahmet Samim'in mezarını ziyaret ettiler. BİGADER Başkanı Mahir Okay, BİGADER olarak şehit gazetecilerin ve basın emekçilerinin mezarlarını sık sık ziyaret etmeye devam edeceklerini belirtti.

HASAN FEHMİ KİMDİR?

Hasan Fehmi (1874-6 Nisan 1909), Osmanlı gazetecisi. Yazı işleri müdürü ve başyazarı olduğu Serbesti Gazetesi'ndeki yazılarında İttihat ve Terakki yönetimini sert bir dille eleştiren gazeteci, 6 Nisan 1909 günü vurularak öldürülmüş ve Türkiye'de ilk basın şehidi olarak tarihe geçmiştir. Öldürülmesinden sonra gelişen olaylar, İttihat ve Terakki yönetimine karşı gelişen 31 Mart Ayaklanması'nı tetikledi. Öldürüldüğü 6 Nisan günü, Türkiye'de "Öldürülen Gazeteciler Günü" olarak kabul edilir. Hasan Fehmi Efendi'nin mezarı Çemberlitaş Divanyolu'nda bulunan II. Mahmut Türbesi'nde bulunuyor. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bigader'den İlk Basın Şehidinin Mezarına Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement