"16 Milyar Dolarlık İhracat Kapasitemiz Var" - Son Dakika
Yerel

"16 Milyar Dolarlık İhracat Kapasitemiz Var"

"16 Milyar Dolarlık İhracat Kapasitemiz Var"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları, "Şu anda 16 milyar Dolarlık ihracat kapasitemiz var." dedi.

12.11.2013 21:42  Güncelleme: 22:05

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, "Bundan 10 yıl önce 20 milyar dolarlık hasılat üretirken şimdi 63 milyarlık hasılat gerçekleştiriyoruz. Şu anda 16 milyar dolarlık ihracat kapasitemiz var" dedi.

Vedat Mirmahmutoğulları, Çeşme ilçesinde düzenlenen "Bitki Sağlığı ve Karantina Program Prensipleri Yıllık Değerlendirme Toplantısı"ndaki konuşmasında, dünyada su kaynakları, enerji, gıda arz ve pazarı için ciddi mücadele olduğunu söyledi.

Dünya genelinde 206 milyon hektar alanın, başka ülkeler tarafından ya satın alınmış ya da kiralanmış durumda olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, "Bir de ülkelerin kendi firmaları vasıtasıyla kapatılan alanlar var. Bu öyle acımasız bir mücadele ki 8 ülkenin kendisine ait toprakları yok. Kendi vatandaşlarının toprağı başka ülkeler tarafından ya satın alınmış ya da kiralanmış durumda. Günümüzde bu kadar acımasız bir mücadele yaşanıyor" diye konuştu.

Mirmahmutoğulları, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü rakamlarına göre Türkiye'nin tarım ekonomisinde dünya yedincisi, Avrupa'da ise birincisi olduğunu kaydetti.

Vedat Mirmahmutoğulları, şöyle konuştu:

"Bundan 10 yıl önce 20 milyar dolarlık hasılat üretirken şimdi 63 milyarlık hasılat gerçekleştiriyoruz. Şu anda 16 milyar dolarlık ihracat kapasitemiz var. Son 8 yıldır sürekli büyüme kaydediyoruz. Bu çok güzel bir gidişat ama potansiyelimizin çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Alacağımız çok mesafe var."

Geçmişte yurt dışına gönderilen ürünlerin, "sakıncalı" oldukları gerekçesiyle geri gönderildiğini hatırlatan Mirmahmutoğulları, günümüzde ise durumun değiştiğini ve çok olumlu tepkiler alındığını dile getirdi.

İzmir Valisi Toprak

İzmir Valisi Mustafa Toprak ise bitkisel ve hayvansal üretimin önemli merkezi konumunda bulunan İzmir'in, organik tarımın alt yapısının oluşturulması bağlamında da çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

İzmir'in EXPO 2020 adaylığına değinen Toprak, "İzmir'in EXPO hedefi var. 27 Kasım'da EXPO 2020 oylaması yapılacak. Bu oylamada İzmir, 3 ülkeyle yarışmış olacak. Ülkemizin güzelliklerini, özellikle sağlıkla ilgili olan güzelliklerini tüm dünyaya anlatmış olacağız. Bu çok önemli" diye konuştu.

Toplantıya, bakanlık çalışanları ve teşkilatına mensup 330 kişinin katıldığı bildirildi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel '16 Milyar Dolarlık İhracat Kapasitemiz Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement