Dünya İnsan Hakları Günü - Son Dakika
Yerel

Dünya İnsan Hakları Günü

Dünya İnsan Hakları Günü

BEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezer: "Küreselleşme insan hakları konusunda birçok olumlu etkilere sahip olmasına karşın kişi güvenliği, iletişim özgürlüğ...

10.12.2013 18:07

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özcan Sezer "Küreselleşme insan hakları konusunda birçok olumlu etkilere sahip olmasına karşın, kişi güvenliği, iletişim özgürlüğü, özel yaşamın gizliliği, kültürel ve sosyal haklar alanında olumsuz etkilere de sahip olabilmektedir" dedi.

Sezer,  Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla üniversiteyle Zonguldak Valiliğince düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, 2. Dünya Savaşı süresince ortaya çıkan insan hakları ihlallerinin uluslararası geçerliliğe sahip hukuk kurallarının oluşturulması çabalarını başlattığını söyledi.

Söz konusu dönemden sonra devletlerin, insan haklarına saygıyı iç ve dış politikalarının bir parçası haline getirmeye başladığını ifade eden Sezer, şöyle konuştu:

"İnsan hakları da tıpkı küreselleşme gibi ortak bir tanımı olmayan bir kavramdır ancak ondan daha eskidir. Bugün bu iki kavram arasında sıkı bir bağ vardır. Küreselleşmeyle birlikte ulus devletin gücü de sınırlanmıştır ve özellikle insan haklarını ihlal eden devletler küresel sivil toplumun baskısı karşısında bazı adımlar atmak zorunda kalmaktadır. Ancak burada bir paradoks var. Bir yandan insan hakları düzenlemeleri, insan haklarını korumak ve güçlü olan devleti sınırlamaya çalışırken küreselleşme ise devleti zayıflatmıştır. İnsan haklarını koruma konusunda bu olumlu bir gelişme sayılabilir ancak zayıflayan ulus devlet bir yandan ortaya çıkan yeni aktörlerin hak ihlallerini önleyememekte, vatandaşını koruyamamakta ve hem sivil ve siyasal hem de ekonomik ve sosyal hakları garanti edememektedir. Bu anlamda küreselleşmenin olumsuz yanları da göz ardı edilmemelidir."

Konferansa Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdigen, emniyet personeli ve öğrenciler katıldı. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dünya İnsan Hakları Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement