Ebb'den Afet Risklerine Karşı Değerlendirme Çalışması İçin Protokol: İlk Etapta 22 Bin Yapı İncelenecek - Son Dakika
Yerel

Ebb'den Afet Risklerine Karşı Değerlendirme Çalışması İçin Protokol: İlk Etapta 22 Bin Yapı İncelenecek

Ebb\'den Afet Risklerine Karşı Değerlendirme Çalışması İçin Protokol: İlk Etapta 22 Bin Yapı İncelenecek

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi (EBB), Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi iş birliğiyle, 2021’den bu yana çalışmaları devam eden Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin en önemli verilerinden yapı stokunun tespiti ve afet risklerine karşı değerlendirilmesi çalışması için TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile hizmet protokolü imzalandı. Protokol kapsamında kentte ilk etapta 22 bin yapı incelenecek.

10.02.2023 14:52  Güncelleme: 14:59

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi (EBB), Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi iş birliğiyle, 2021'den bu yana çalışmaları devam eden Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'nin en önemli verilerinden yapı stokunun tespiti ve afet risklerine karşı değerlendirilmesi çalışması için TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile hizmet protokolü imzalandı. Protokol kapsamında kentte ilk etapta 22 bin yapı incelenecek.

2021'den bu yana sürdürülen Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi çalışmaları kapsamında EBB Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Orkun Kılıç, Eskişehir'in yapı stokunun envanterinin oluşturulması ve yapı güvenliğinin deprem riski açısından değerlendirilmesini içeren hizmet protokolüne imzayı attı.

Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu'nda yapılan imza töreninde konuşan Başkan Büyükerşen, "Bu imzanın bugüne kalmış olması, protokolün yaşanan deprem afeti sonrası aklımıza geldiğini göstermez. Özellikle bunun altını çiziyorum. Afetin çok öncesinde biz üç belediye olarak risk durumunun tespiti için çalışmalar başlatmıştık" dedi.

2012 yılından itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'ne projeler çizdirildiğini hatırlatan Büyükerşen, 'Afet Riskli Alanların Dönüşümü kapsamında Eskişehir Riskli Alan Projesi'nin 11 yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca çeşitli revizyonlarla bekletildiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Bakanlık'a bölgenin afet riskli alan ilan edilmesi için başvurduğumuzda biz 17 hektar teklif ettik, Bakanlık 56 hektara çıkardı. Ancak bölgede bir kişiye açtırılan dava ile mahkeme yürütmeyi durdurma kararı, iptal kararı derken bir de Danıştay kararı eklendi. Böylece Eskişehir'deki afet riskli alan projesi topyekun iptal edildi. O çalışma yapılırken parasının yarısını biz, yarısını Bakanlık karşılamıştı. Bugün Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nce planlama yaptığımızda afet riskli alanımız tüm belge bilgilere rağmen yok görünüyor. Tabii burada çalışma iptal olunca bölgede yeniden inşaatlar yapılmaya başlandı. Biz de İnşaat Mühendisleri Odası ile çalışalım, çok sayıda genç mühendisimiz bilgilerinden yararlanarak hızlı bir yapı stoku tespiti çalışmasına başlayalım dedik. Üç belediye ve oda olarak bu protokolü imzalıyoruz. Depremin ne zaman olacağı belli değil. 2012'den bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi ile kendi teknik personellerimizle yaptığımız çalışmalar şu anda planlarda yok görünüyor. Bu husus mutlaka bilinmelidir. Allah ülkemize bir daha afet göstermesin. Bu protokolle devam eden çalışmalarımız kapsamında sadece riskli alanlar değil tüm kent incelenecek. İlk aşamada 22 bin bina incelemeye tabi tutulup aşama aşama ilerlenecek. Mühendislerimize güveniyor, kolay gelsin diyorum."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Ebb'den Afet Risklerine Karşı Değerlendirme Çalışması İçin Protokol: İlk Etapta 22 Bin Yapı İncelenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement