İslahiye Myo'da Milli Egemenlik Konulu Konferans - Son Dakika
Yerel

İslahiye Myo'da Milli Egemenlik Konulu Konferans

İslahiye Myo\'da Milli Egemenlik Konulu Konferans

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İslahiye Meslek Yüksekokulu ile İslahiye Kaymakamlığı işbirliğiyle, GAÜN Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Tevfik Gülsoy’un konuşmacı olarak katıldığı ‘Milli Egemenlik’ konulu konferans düzenlendi.

07.05.2014 12:26

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İslahiye Meslek Yüksekokulu ile İslahiye Kaymakamlığı işbirliğiyle, GAÜN Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Tevfik Gülsoy'un konuşmacı olarak katıldığı 'Milli Egemenlik' konulu konferans düzenlendi.

Konferansın açılışında konuşan GAÜN İslahiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Y. Doç. Dr. H. Ahmet Deveci, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyetini, O'nun emanet ve değerlerine sahip çıkmak gerektiğini söyledi.

GAÜN Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Tevfik Gülsoy, egemenliğin millette ait olduğunu, Türklerde millet olma fikrinin Türk tarihinin en eski devirlerine kadar uzandığını ifade etti.

Orhun kitabelerinde, Türk töresi ve Türk milleti şeklinde millileştirildiğini belirten Prof. Dr. Gülsoy, "Evliya Çelebi Osmanlı'dan bahsederken 'Türk' olarak kullanmıştır. Ancak devletin yönetiminin, pek çok ulusta görüldüğü gibi millet iradesine dayanması yakın çağların insanlığa öğrettiği bir yönetim biçimidir. Burada Türk modernleşmesi çerçevesinde ele alınması gereken milli egemenlik prensibinin genelde Türk dünyası, özelde Türkiye'de geçirmiş olduğu sürece bakıldığında tarihin dahi şahsiyetlerinden biri karşımıza çıkmaktadır: Mustafa Kemal Atatürk" diye konuştu.

Milli egemenliğin bir çağdaşlaşma ve aydınlanma sonucu ortaya çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Gülsoy, "Bunun da lokomotifi milliyetçilik fikridir. Türk aydınlanması dediğimiz şey, dünyada benzer büyük aydınlanma modelleri ile boy ölçüşebilecek özgünlüğe sahiptir. Yani Türk aydınlanmasının Rus, Almanya, Fransız aydınlanmasından geri kalır tarafı yoktur" diyerek, Türk aydınlanmasının gelişim çizgisini bir şeyin karşıtı olarak görmemek gerektiğini söyledi.

İslahiye Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa, İslahiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Y. Doç. Dr. H. Ahmet Deveci, İslahiye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Altuntaş, İslahiye Belediye Başkan V. H. İbrahim Doğan, İslahiye Belediye Başkan Yardımcısı İzzettin Aytekin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Demirtaş, akademik ile idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferans sonunda, Gaziantep Üniversitesi İslahiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Y.Doç. Dr. H. Ahmet Deveci Prof. Dr. M. Tevfik Gülsoy'a teşekkür belgesi takdim ederken, İslahiye Belediye Başkan Yardımcısı İzzetin Aytekin tarafından hediye takdim edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İslahiye Myo'da Milli Egemenlik Konulu Konferans - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement