Kışın vazgeçilmezi közde patates Muş'ta yaşatılıyor - Son Dakika
Yerel

Kışın vazgeçilmezi közde patates Muş'ta yaşatılıyor

Kışın vazgeçilmezi közde patates Muş'ta yaşatılıyor Muş'ta uzun kış gecelerinin vazgeçilmezi közde patates geleneği devem ediyor.

10.01.2023 09:50  Güncelleme: 10:17

Kışın vazgeçilmezi közde patates Muş'ta yaşatılıyor

MUŞ - Muş'ta uzun kış gecelerinin vazgeçilmezi közde patates geleneği devem ediyor. Doğalgazın hayatımıza girmesi ile birlikte evlerde artık yapılmayan patates közlemesi soğuk kış gecelerinde tarihi mekanlarda yaşatılıyor.

Muş'ta geçmiş yıllarda oldukça yaygın olarak kullanılan soba, bugünlerde yerini doğalgaza ve çeşitli ısınma araçlarına bırakırken kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri de yok olmayla karşı karşıya kaldı. Muş'ta özel sobalarda yapılan patates közlemesi, soğuk kış gecelerinde kent sakinlerine nostalji yaşatıyor. Tarihi Yıldızlı Handa kurulan kuzineli sobada meşe odunu közünde pişen patatesler soğuk akşamların vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor. Vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören közde patates, üzerine tereyağı, kaşar ve çeşitli baharatlar serpiştirilerek tüketiliyor.

Muş Alparslan Üniversitesinde öğrenim gören İbrahim Yıldırım, patates közleme eşliğinde sobanın başında arkadaşları ile sohbet ederek sınav stresini attıklarını ifade ederek, "Sınavımız vardı bu gün. Sınav çıkışı arkadaşlarla birlikte yeni açılan Yıldızlı han geldik. Kış aylarının vazgeçilmezi közde patates ve kestaneyi arkadaşlarımızla birlikte tatmaya geldik. İşletme sahibi, patatesleri ve kestaneleri közlememize müsaade etikleri için teşekkür ederim. Patates ve kestane közleme eşliğinde arkadaşlarımız ile birlikte çok güzel sohbetler yaptık. Tarihi dokusu ve dekorasyonu olan Yıldızlı Handa geçmişi yad ettik" dedi.

Doğalgaz ile birlikte vatandaşların bazı lezzetlerden mahrum kaldığını belirten işletme sahibi Burak Yüce, "Mekanımızda uzun kış gecelerinin vazgeçilmezi közde patates pişiriyoruz. Önceden hepimizin evlerinde sobalar mevcuttu. Tabi bu zamanla doğalgaza dönüştüğü için insanlar bu lezzetten mahrum kaldı. Bizde bu mahrumiyeti gidermek için işletmemizde kuzineli sobaya yer verdik. İnsanlara bu lezzeti tattırıyoruz. Patatesi, tereyağı, kaşar ve çeşitli baharatla harman edip ikram ediyoruz. Gelen müşterilerimiz beğeni ile ayrılıyor talep fazla, bizlerde bu ilgiden dolayı mutluyuz" ifadelerini kullandı.

Kışın vazgeçilmezi közde patates Muş\'ta yaşatılıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kışın vazgeçilmezi közde patates Muş'ta yaşatılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement