Konak'ta "Cumhuriyetin Kazandırdıkları" Konulu Panel Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Konak'ta "Cumhuriyetin Kazandırdıkları" Konulu Panel Düzenlendi

Konak\'ta "Cumhuriyetin Kazandırdıkları" Konulu Panel Düzenlendi

Konak Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Cumhuriyet'in Kazandırdıkları" konulu panelde, Cumhuriyet'in kadınlar için getirdiği en büyük kazanımlardan biri olan seçme ve seçilme hakkı ile kadın erkek eşitliği ele alındı.

05.12.2012 11:02

Konak Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Cumhuriyet'in Kazandırdıkları" konulu panelde, Cumhuriyet'in kadınlar için getirdiği en büyük kazanımlardan biri olan seçme ve seçilme hakkı ile kadın erkek eşitliği ele alındı.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 78. yıldönümü nedeniyle Konak Belediyesi Kent Konseyi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Sanat Merkezi'nde "Cumhuriyet'in Kazandırdıkları" konulu bir panel düzenledi. Moderatörlüğünü Konak Belediyesi Meclis üyesi Avukat Nimet Haytabay'ın üstlendiği panele, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, CHP Parti Meclis üyeleri Seniye Nazik Işık ile Berrin Gürçay Dilekçi konuşmacı olarak katıldı. CHP'lilerin büyük ilgi gösterdiği paneli, CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Birgül Ayman Güler, Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlı, Karabağlar İlçe Başkanı Polat Manduz, eski İl Başkanı Tacettin Bayır, Kent Konseyi üyeleri ve çok sayıda İzmirli takip etti.

Kadınlara, birlik ve beraberlik içinde olma mesajının verildiği panelde CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Dokuzcan, Cumhuriyet öncesinde ve sonrasında gelişen kadın hareketlerini değerlendirerek; 1908-1920 yılları arasında kadınlara büyük haklar tanındığını söyledi. 2. Meşrutiyet zamanında kadınların 25 civarında dernek kurduğunu ifade eden Hilal Dokuzcan, "Bu dönemde kadınlarının elde ettiği geniş eğitim imkanı, kadınların toplumsal hayatta daha aktif olarak varlığını ortaya koymasını sağlamıştır. Dönemin kadınları tarafından özgürlüğün ilanı olarak algılanan İkinci Meşrutiyet'in ilanı, yeni modern kadın modelinin de şekillenmeye başladığı süreç olmuştur. Tanzimat Dönemi'nden başlayarak verilen bu mücadele sürecinde sosyal, siyasal, ekonomik gelişmeler ile hukuki haklar alanında önemli gelişmeler olmuştur" dedi.

Dokuzcan, Cumhuriyet'i yok etmek isteyenlere karşı birlik ve beraberlik içinde olunması gerektiğini belirterek, kadınlara, 'Sol açık, yola çık' sloganıyla seslendi. Dokuzcan, kadınların çalışmalara büyük bir gayretle hız vermelerini ve kenetlenmelerini istedi.

Parti Meclis üyesi Seniye Nazik Işık da, siyasette kadınlar olmayınca, siyasette ve bürokraside kadın sorunlarının çok az dikkate alınacağını kaydetti. Kadın sorunlarının toplumun sorunu olduğunu ifade eden Işık, "Çözümden herkes sorumludur. Kadın erkek eşitliğini güçlendirmek isteyen bir partiyiz. Önümüzdeki yerel seçimlerde tarihimizde ilk kez kadınların aday listesindeki oranı yüzde 33 olacak" diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ise, kadınların giyimine müdahale edildiğini belirterek, "Kadın ve erkek eşittir, ikisi de giyinir. Kadına örtün dersen eşitliği bozarsın" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konak'ta 'Cumhuriyetin Kazandırdıkları' Konulu Panel Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement