Para Cezası Caydırıcı Oldu - Son Dakika
Yerel

Para Cezası Caydırıcı Oldu

Para Cezası Caydırıcı Oldu

112 Acil Hattına gelen asılsız ihbar sayısı, yeni yasayla para cezası öngörülmesinin ardından azalmaya başladı.

28.03.2014 12:01  Güncelleme: 12:05

FATİH DOĞAN - Uşak'ta günde yaklaşık 800 ile 1000 çağrı alan 112 Acil Komuta Merkezi, vakalara anında ulaşmaya çalışırken asılsız ihbarlarla da mücadele ediyor.

"Ambulans gönderin yarışalım", "Saat kaç?", "Komşum gürültü yapıyor" gibi çağrılar alan 112 Acil Hattına gelen asılsız ihbarlar, yeni çıkan yasayla para cezası öngörülmesinin ardından azalmaya başladı.

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Alper Cem Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gereksiz çağrı ve asılsız ihbarlardan dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını, ocak ayında 112'ye gelen 29 bin 980 çağrının 2 bin 650'sinin gerçek vaka, yaklaşık yüzde 90 gibi bir kısmının ise gereksiz ve asılsız olduğunu vurguladı.

Ünal, vatandaşların 112 gereksiz aranmaması konusunda bilinçli olması gerektiğini, her bireyin eşini, çocuğunu yakınları bu konuda uyarması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"En son çıkan torba yasada gereksiz ve asılsız ihbarlarda bulunan kişilerin tespit edilmesi durumunda valilik olurlarıyla 250 lira ceza keseceğiz. Bir daha tekrarında 500 liraya kadar bu ceza çıkabilecek. Çocukların yaptığı aramalarda aileleri bilgilendirilecek çocuğun tekrar araması durumunda çocuğun ailesine bu ceza uygulanacak. Bize sürekli gereksiz bildirim yapan numara sistemimizde kayıtlı, 100 kerede arasa biz o numarayı görüyoruz tabiri caizse '112 sapığımız arıyor ama bu sefer gerçekten ambulansa mı ihtiyacı var' diye iyi niyetli düşünüyoruz ama bundan sonra çıkan yasayla birlikte bu asılsız ihbarların azalacağını düşünüyoruz. Yasanın çıkmasıyla birlikte asılsız ihbar sayılarında son bir ayda azalma tespit ettik. Yüzde 90 olan asılsız ihbarlar yüzde 70'lere düştü, daha da düşeceğini ümit ediyoruz. "

-  "Tamirciler de cihazı denemek için 112'yi arıyor"

112 Komuta Doktoru Ahmet Kipici de Uşak 112 olarak günde 800 ile 1000 çağrı aldıklarını, bunların 85-90'ına ambulans gönderdiklerini, diğerlerinin ise asılsız olduğunu söyledi.

Genellikle tatil döneminde çocukların rahatsız ettiğini kaydeden Kipici, "Tam kanıtlanmış olmasa da bazı telefoncular tamir ederken içinde hat olmadığı zamanlarda cihazın çalışmasını denemek için 112'yi arıyorlar. Bunun yanında tost isteyen, saati soranlar oluyor, 'Ambulans gönderin yarışalım' şeklinde cümleler duyuyoruz" dedi.

"1-1,5 saat vaka aradığımız zamanlar oluyor"

112 A1 İstasyon Doktoru Funda Özfidan da bazen asılsız ihbarlar ile geceleri insanların evlerine gittiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Gece saat 1 civarında komutaya gelen bir ihbar üzerine verilen adrese gittik ve vatandaşın kapısını çaldık. Kapıdaki beyefendi bizi görünce şok oldu ve panikledi. 'Bir şey mi oldu' diye sordu. Biz de bu adreste bir hastanın olduğu ihbarını aldığımızı söyledik. Bu sefer o vatandaşı yatıştırmaya çalıştık bunun yanında komşuları çıktı ve insanları bu asılsız ihbar yüzünden tedirgin olmalarına neden olduk. Bunun yanında gece il dışı bölgelere asılsız trafik kazası ihbarlarında bulunup 1-1,5 saat vaka aradığımız zamanlar oluyor."

ATT Halil İbrahim Aydın da yaklaşık 10 gün önce bir kişinin 112'yi arayıp Ulubey ilçesi yakınlarında önündeki bir aracın kaza geçirdiğini ve yaralının kolunun kesildiğini söylemesi üzerine bir ambulans sevk edildiğini söyledi. Aydın, "112 üzerinden bize yerini, arabasını tarif etmeye çalışıyor 'şuradayım, buradayım' diye oyaladı ama iki ambulans ile bulamadık. En son komuta ile görüşmesinde yaralıyı dereye attığını söyleyip telefonu kapatmış ve bir daha o telefona ulaşamadık" diye konuştu. - Uşak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Para Cezası Caydırıcı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement