"Sosyal Güvenlik Reformu Yansımaları" - Son Dakika
Yerel

"Sosyal Güvenlik Reformu Yansımaları"

"Sosyal Güvenlik Reformu Yansımaları"

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam, "Genel Sağlık Sigortası dünyanın hiçbir yerinde yok."

24.12.2012 17:39  Güncelleme: 19:05

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam, "Genel Sağlık Sigortası dünyanın hiçbir yerinde yok. Sadece Türkiye'de 18 yaşın altındaki herkese annesi, babasının durumuna bakılmaksızın sağlık hizmeti veriliyor" dedi.

SGK Başkan Yardımcısı Sağlam, Erzurum Ticaret Odası Konferans Salonu'nda

"Sosyal Güvenlik Kurumu'na İlişkin Düzenlemeler ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları" konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın son uygulama tarihinin 31 Aralık'ta sona ereceğini anımsattı.

SGK'nın en önemli paydaşının işverenler olduğunu ifade eden Sağlam, "5084 sayılı yasanın devam etmesini kurum olarak en az işverenler kadar istiyoruz. Ama bu siyasal bir inisiyatifi, hükümet kararını gerektiriyor. 5084 bitse bile 6 bölgeli teşvik yasası yeterli olmazsa hükümetin bu durumu görüp 5084 muadili bir düzenleme çıkaracağını düşünüyorum" diye konuştu.

Sağlam, 38-43 yaş erken emekliliğin Türkiye ekonomisine asgari yansımasının dönemin parasıyla 800 katrilyon lira olduğunu ifade ederek, daha sonra reforma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bu reform kapsamında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın tek çatı altında birleştirildiğini hatırlatan Sağlam, şöyle devam etti:

"Sosyal güvenlik bir ülkenin kaderidir. Sosyal Güvenlik ne kadar iyi yönetilirse ülkenin 50 yıl sonraki ekonomik ve diğer dengeleri de o derece sağlam olur. Geçmişte yapılan hatalar nedeniyle 2000'li yıllarda sosyal güvenlik iflas noktasına geldi. Genel Sağlık Sigortası dünyanın hiçbir yerinde yok. Sadece Türkiye'de 18 yaşın altındaki herkese annesi, babasının durumuna bakılmaksızın sağlık hizmeti veriliyor. Türkiye'de şu anda kadınlar 48, erkekler 49 yaşında emekli olabiliyor."

Erzurum Vali Yardımcısı Özgür Arslan da Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kayıt dışı istihdamı engellemek için çalıştığını belirtti. SGK'nın kayıt dışı istihdamla mücadele ettiğini vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

"Hem kurum içi gelirleri arttırmak hem de iş dünyasında haksız rekabeti önlemek amacıyla yapılan çalışmalar dahilinde önemli birkaç rakam vermek gerekirse ilimizde sigortalı çalıştıran iş yeri sayısı 2012 Ekim ayı itibarıyla 8 bin 285, bu iş yerlerinde çalıştırılan sigortalı sayısı 74 bin 538'dir. Kendi adına bağımsız çalışan esnaf ve tarım sigortalısı olarak da toplam 25 bin 631 kişi, 5510 sayılı kanun kapsamında tescilli bulunmaktadır. Bu rakamlar öncelikle ilimizde istihdam oranının yeterli olmadığının bir göstergesidir."

Konferans, soru cevap bölümüyle sona erdi.

Muhabir: Zehra Melek Çat

Yayıncı: Emine Konuk - ERZURUM

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Sosyal Güvenlik Reformu Yansımaları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement