Van Depreminin Yıldönümü - Son Dakika
Yerel

Van Depreminin Yıldönümü

Van Depreminin Yıldönümü

VAN (İHA) – Van’da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin yıldönümü nedeniyle anma programları düzenlendi.

22.10.2015 17:09

VAN (İHA) – Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin yıldönümü nedeniyle anma programları düzenlendi.

Erciş Kaymakamlığı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin birlikte organize ettiği anma programının ilki Sahil Kent Mahallesi'nde bulunan Büyük Hafız Camii'nde öğlen namazını müteakip okutulan Mevlid-i Şerif ile başladı. Programa Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Erciş Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Topal, Erciş Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Fikret Yaşar, İlçe Müftüsü Ziya Albayrak, AK Parti Van Milletvekili Adayı Vahdettin İnce, kamu kurum amirleri ile vatandaşlar katıldı. Okutulan mevlit ve ilahilerinin ardından, depremde yakınlarını kaybedenlerin ailelerine Van YYÜ Rektörlüğü tarafından içerisinde seccade, Kur'an-ı Kerim ile tespih bulunan hediye paketleri takdim edildi. Programın ardından, Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte Seyyid Muhammed Kabristanlığı'nda geçerek burada deprem şehitlerinin mezarlarını ziyaret edip, kabirlere gül bıraktı. Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Kaymakam Yaşar, depremin yıldönümünün yarın olduğunu, ancak bu sene Van Valiliği'nin öncülüğünde YYÜ ile işbirliği içersinde Van'da daha büyük bir program düzenleneceğini bildirerek, "Biz Erciş'teki deprem şehitlerimizi anmadan geçemezdik. Onun için Erciş programımızı bir gün erkene aldık. 23 Ekim 2011 yılında yaşanan, en çokta ilçemizi vuran büyük felaketin yıldönümündeyiz. Bölgenin incisi olan Erciş'imiz bu afatta hem toplumsal, hem fiziksel yaralar aldı. Rabbimizden niyazımız bir daha bu memlekete böyle acılar yaşamayalım. Erciş depremi bilhassa eğitim camiamızı vurdu. Onlarca arkadaşımızı kaybettik. Hasetten onlar için de rabbimden rahmet diliyorum. Esnaflarımızı, çocuklarımızı, büyüklerimizi kaybettik. Ölüm muhakkak, ancak afetler rabbimizin bizlere bir şeyleri bir kez daha gözden geçirmemiz için verdiği bir uyarı, bir işarettir diye değerlendiriyorum şahsım adına. Gerek Ercişli yöneticiler, gerek Erciş halkı bu afetten, bu depremden gerekli dersleri almışızdır. Özellikle yapılaşma konusunda, dayanışma konusunda inşallah duyarlılığımız artmıştır diye düşünüyorum. Görüyoruz ki, depremin önünde, afetin önünde hiçbir şekilde plansız programsız ve hazırlıksız olduğumuz zaman duramıyoruz. Elbette ki her şeye gücümüz yetmez ama Allah'ın koyduğu kuralların yanında koyduğu fizik kuralları da biz insanlar içindir. Bunlara uymamız gerektiğini düşüyorum. Bu vesileyle burada yatan kardeşlerimizi bir kez daha rahmetle anarken, Cenab-ı Allah'tan ülkemize hem bu tür afetleri yaşatmamasını hem de iç huzuru, iç barışı vermesini niyaz ediyorum. Bölgemizdeki terör olaylarının bar an önce sona ermesini; ülkemize, bölgemize, Erciş'imize yeniden kardeşlik ikliminin hakim olmasını diliyorum. Bizler de kendi payımıza bu afetten yeterince ders almışızdır. Bir kez daha böyle bir şeyle inşallah karşılaşmayız. Ama karşılaşırsak da daha hazırlıklı, daha duyarlı olacağımızı ümit ediyorum. Katılımlarınız için herkese teşekkür ediyorum" dedi.

İlçe Kaymakamı, gazetecilerinin Erciş'e deprem anıtının yapılması konusundaki sorusuna ise, şimdiye kadar bu konuda kendilerine bir talebin gelmediğini, ancak değerlendirileceğini belirterek, "Deprem Anıtı sırf anıt olsun diye değil, bakıp bakıp bir şekilde bizi her an nelerin bekleyebildiğini hatırlama konusunda faydalı bir girişim olur diye düşünüyorum. Ben şahsım adına bu girişimi desteklerim. Elimizden geleni yaparız. Oluruna da bakarız" şeklinde konuştu. - VAN

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement