Zeytinde Hasat Sonu Yaklaştı - Son Dakika
Yerel

Zeytinde Hasat Sonu Yaklaştı

Zeytinde Hasat Sonu Yaklaştı

Aydın il genelinde zeytin hasat sonuna yaklaşılırken, özellikle sahil bölgelerinde rekolte eksikliğinin yaşandığı belirtildi.

15.02.2014 09:59  Güncelleme: 10:03

Aydın il genelinde zeytin hasat sonuna yaklaşılırken, var yılı olmasına rağmen özellikle sahil bölgelerinde rekolte eksikliğinin yaşandığı belirtildi.

Aydın il genelinde zeytin hasat sonuna yaklaşıldığını belirten Didim Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Ak, var yılı olmasına rağmen özellikle sahil bölgelerinde rekolte eksikliğinin yaşandığını söyledi. Zeytinde rekolte düşüklüğünün en büyük sebeplerinden birinin yazın yaşanan aşırı sıcakların neden olduğunu belirten Ak, diğer taraftan zeytin yetiştiriciliğinde mevcut zararlı ve hastalık sorunlarına ek olarak Verticillium solgunluğu olarak bilinen ve ağaçlarda kısmi dal kurumalarına veya tam kurumaya neden olan bir hastalık daha kendini gösterdiğini belirti. Ak, "Bu yıl zeytin rekolte düşüklüğünün en büyük sebeplerinden biri yazın yaşanan aşırı sıcaklar oldu. Düğer taraftan yörede kuruyan zeytin ağaçların da her geçen yıl artış görülüyor. Zeytin yetiştiriciliğinde mevcut zararlı ve hastalık sorunlarına ek olarak Verticillium solgunluğu olarak bilinen ve ağaçlarda kısmi dal kurumalarına veya tam kurumaya neden olan bir hastalık daha kendini gösterdi. Dal kurmasıyla kendini gösteren hastalık el nihayet ağacı kurutuyor. Henüz hastalığın nedenleri ve sonuçları hakkında net bir bilgi yok. Zeytin dal kuruma hastalığı sahillerde daha çok görüldüğü, Aydın il genelinde yüzde 4 iken sahil bölgesinde Didim ve Kuşadası'nda bu oran yüzde 6 civarındadır. Mücadeleye rağmen zeytindeki kurumayı önleyemem bölge çiftçisi tedirgin olmaya başladı" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Zeytinde Hasat Sonu Yaklaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement