+1 T Gazete Tasarım Günleri, Sona Erdi

Son Güncelleme:

Zaman Gazetesinin Gelenekselleşen +1T Gazete Tasarım Günleri'nin Kapanış Gününün Konukları; Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi Görsel Danışmanı Reha Erdoğan İle Ünlü Reklamcı Serdar Erener'di.

'Yayın Yönetmeninin Gözüyle' başlıklı konuşmasında Enis Berberoğlu, tasarımı belirleyen şeyin içerik yani haberin kendisi olduğunu anlattı. Berberoğlu, "Ben genel yayın yönetmeni olarak, 'içerik formatı zorlar' diye düşünüyorum. İyi haber gelirse, iyi tasarım kendiliğinden çıkar. Hürriyet'te 8 bin vuruşluk bir haber asla yazmam. Ben bir işi görseliyle düşünürüm" diye konuştu.


Enis Berberoğlu, Hürriyet'in tasarımda öncülük yaptığı noktanın, istikrar olduğunu söyledi. Berberoğlu, Hürriyet'in çıktığı günden bu yana tasarımda da istikrarı önemsediğini şu sözlerle dile getirdi: "Çıktığımız günden bu yana, biz bir istikrarda geliştik. Sarı logodan kırmızı logoya geçerken tiraj kaybetmeyi bile göze aldık. Okur, yeniliği o kadar kolay kabul etmiyor. İstikrar düşündük, her zaman doğru malzeme ortaya koymayı bildik. Hürriyet kurulduğundan bugüne belli bir çizgide değişim yaşadı. Hürriyet'in çatısı belli olduğu için sayfaların mizanpajı evrime tabi olarak gelişiyor"


Kendisinin masadan başlamak yerine sahadan başlayarak terfi ettiğini anlattı. Hürriyet'i 'hibrid' bir gazete olarak nitelendiren Enis Berberoğlu, gazeteye gelen hiçbir haberin 'sayfada kaybolacak' diye gelmediğinin altını çizdi: "Bizde, yazılan her haber manşettir. 'Bu haber, şu sayfada kaybolacak' diye gelmez haber." Berberoğlu, Hürriyet'in yayına başladığı 1 Mayıs 1948'den bugüne kadar yayımlanmış manşetlerden de örnekler verdi. Özellikle Kardak krizi, Turgut Özal dönemi, Tansu Çiller dönemi ve darbe dönemlerindeki yayınlarını değerlendirdi.

Hürriyet Gazetesi Görsel Danışmanı Reha Erdoğan: "Tasarımlarınızla, haberleri hayal ettirmelisiniz"


+1 T'nin kapanış gününde, Hürriyet Gazetesi Görsel Danışmanı Reha Erdoğan da, 'Gazetede Grafik Elemanlar' konusunu masaya yatırdı. Erdoğan; 22 yıl önce Hürriyet'e, ABD'ye gitmek için ihtiyaç duyduğu portfolyoyu hazırlamak üzerine başladığını belirterek, tasarımcılık öyküsünün başlangıcını şöyle anlattı: "İşe başladığımda, tasarım eğitimi almış insan sayısı çok azdı. Bilgisayarın devreye girmesiyle o kadar işin üstesinden gelebildik."


Tasarımda insan psikolojisinin önemine değinen Erdoğan, "İnsanlara haberleri hayal ettirmek zorundasınız. Tasarım o yüzden var." dedi. Her şeyi tasarım olarak görmeye başladıktan sonra, hayata da o gözle bakmaya başladığını söyleyen Reha Erdoğan, "Toplumu görmek


zorundasınız. Toplum ne istiyorsa, onu vermek zorundasınız." şeklinde konuştu. İnternet üzerinde hazırlanan kişisel blogların, kitap haline gelerek 'en çok satanlar' listesinde zirveye oturduğu örneğini veren Erdoğan, "Önemli olan boşluğu yakalamaktı. İnternette bambaşka bir tipografi çıktı ortaya. Harfler bile farklılaşmaya başladı. Bunları görmezden gelemezsiniz. İnsanların beş duyusuna hitap edeceğini unutmayın." sözlerini kullandı.


İzleyicilere "Hayatınızın bir mimari çizimini yapın" diyerek seslenen Hürriyet'in görsel danışmanı, "Gazete tasarımının da bir mimarisi olmalı" ilavesinde bulundu.

Kaynak: Bültenler