28 Şubat Davası
Tuğgeneral Keşap: "BÇG'de hiç çalışmadım" Sanık Tavazar: "Daire Başkanım Hüsnü Dağ da BÇG ile ilgili bana hiçbir görev vermediğini ifade etmiştir"
28 Şubat Davası'nda savunmasını yapan sanık Tuğgeneral Metin Keşap, BÇG'de çalışmadığını belirterek, "36 yıldır üniforma taşıyorum ve kritik görevlerde bulundum. Ama şimdiki kadar hiç zorlanmadım" dedi.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın öğlen sonraki oturumunda savunmasını yapan Keşap, 2012'de bazı internet sitelerinden, BÇG'ye girmeye yetkili personel listesinde isminin geçtiğini öğrenmesinden kısa süre sonra tutuklandığını belirtti.
Bu liste dışında hiçbir yerde isminin geçmediğini, listenin de imzasız ve hukuksuz olduğunu ileri süren Keşap, BÇG'de çalışması için sözlü ya da yazılı emir almadığını söyledi.
Keşap, "BÇG'ye katılmam ve toplantılarında bulunmam söz konusu değil. Plan subayı, Genelkurmay'da en alttadır. Bu yönde hiçbir emir verilmedi. Hakkımda kuvvetli suç delili yok. Kısacası BÇG'de hiç çalışmadım. 36 yıldır üniforma taşıyorum ve kritik görevlerde bulundum. Ama şimdiki kadar hiç zorlanmadım" diye konuştu.
Keşap'ın avukatı Müşteba Aydın da müvekkiline BÇG'de görev verilmediğini ifade etti.
"BÇG'ye girmeye yetkili personel listesi belgesinin, gerçek olmadığını" ileri süren Aydın, "Bu, 45 personelin isminin yer aldığı imzasız bir evraktır. Belgenin daireden çıkış ve giriş kaydı yok. Askeri kurallara göre hazırlanmamış, ayrıca rütbelerde yanlışlık ve çelişki var. BÇG'de çalışan 17 kişidir. Listedeyse 45 kişinin ismi var. Bu bile listenin doğru olmadığını açıklıyor" diye konuştu.
Sanık Mustafa İhsan Tavazar da Haziran 1996'da Genelkurmay Genel Sekreterliği Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığında plan subayı olarak göreve başladığını bildirdi.
Genelkurmay Karargahı'nda, BÇG'nin faaliyet yürüttüğü alana giriş yetkisi verilen personele ait listede isminin bulunması dolayısıyla suçlandığını anlatan Tavazar, BÇG'de görev yaptığı iddiasının tek dayanağının bir word belgesi olduğunu, burada isminin yer almasının nedenini ise bilemediğini kaydetti.
Karargahta bulunduğu sürede Genelkurmay Başkanlığındaki birçok şubeye koordine amaçlı gidip geldiğini anlatan Tavazar, İç Güvenlik Harekat Dairesine de aynı amaçla birkaç kez gittiğini ancak burada BÇG'ye gitmediğini ifade etti.
BÇG giriş kartı verilecek personel listesi belgesinin gerçekliğinin tartışmalı olduğunu belirten Tavazar, kendisine BÇG'ye girmesi için bir kart verilmediğini bildirdi.
-"BÇG'de görev yapmadığım ortada"
İç Güvenlik Harekat Dairesinin bulunduğu katta kontrol yapılmadığını, buraya girmek için özel izin gerekmediğini ifade eden Tavazar, "Bu demektir ki karargah giriş kartı olan herkes buraya girip çıkabilirdi" dedi.
"BÇG'de görev yapmadığım ortada" ifadesini kullanan Tavazar, bunun, sanıklardan İdris Koralp ve Hüsnü Dağ'ın savunmalarıyla da doğrulandığını kaydetti.
Tavazar, "Daire Başkanım Hüsnü Dağ da BÇG ile ilgili bana hiçbir görev vermediğini ifade etmiştir" dedi.
Sanığın avukatlarından Levent Özçelik de o dönemde kurmay yüzbaşı rütbesinde bulunan müvekkilinin, BÇG'de faaliyet yürütmediğini, BÇG'nin kuruluşu ve faaliyetlerine ilişkin hiçbir belgede isminin geçmediğini kaydetti.
Avukat Namık Öztürk ise müvekkilinin müebbet hapis cezasıyla suçlandığını ancak kendisine icrai bir eylem atfedilmediğini, sadece bir belgede isminin geçtiğinin söylendiğini kaydetti.
Duruşma, sanıklar Mehmet Ali Yıldırım, Metin Keşap ve Mustafa İhsan Tavazar'a ilişkin vareste kararı verilerek, yarın saat 09.30'a ertelendi. - Ankara