ABD Başkanı Obama, NSA Reformlarını Açıkladı

Son Güncelleme:

ABD Başkanı Obama, Adalet Bakanlığı'nda yaptığı konuşmayla NSA'nın istihbarat takibi yöntemlerine dair planladığı reformları açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama, istihbarat camiasına, "Zorlayıcı bir ulusal güvenlik maksadı olmadıkça, ABD'nin yakın dostları ve müttefiklerinin devlet ve hükümet başkanlarını iletişimlerinin izlenmeyeceği" yönünde net talimat verdiğini söyledi.


Obama, ABD Adalet Bakanlığı'nda yaptığı konuşmayla NSA'in istihbarat takibi yöntemlerine dair planladığı reformları açıkladı.


Konuşmasının sonuna doğru yabancı liderlerin dinlenmesi hususuna değinen Obama, ABD'nin istihbarat toplama alanındaki kapasitelerinin, sadece Amerikan halkını değil, dost ve müttefiklerinin de korunmasına katkı sağladığını savundu.


Obama, "Çabalarımız, ancak diğer ülkelerdeki sıradan vatandaşların ABD'nin onların mahremiyetine de saygı gösterdiğinde etkili olur. Yakın dostlarımız ve müttefiklerimizin de bir konu hakkında ne düşündüklerini öğrenmek istediğimde, izleme yöntemlerine başvurmak yerine, telefon elime alıp onları arayacağını bilmeye hakları var" diye konuştu.


ABD Başkanı, ülkesinin küresel liderliğinin, güvenlik gereksinimleriyle dünya genelindeki haklar ve liderlerle güven ve işbirliği tesis edilmesi ihtiyacı arasında bir denge kurmayı gerektirdiğini vurguladı.


Bugün yayımladığı yeni Başkanlık talimatıyla, ABD'nin istihbaratı sıradan insanların e-postaları ya da telefon görüşmelerini ayrım gözetmeksizin takip etme değil, sadece meşru ulusal güvenlik amaçlarıyla kullanacağını net şekilde ortaya koyduğunun altını çizen Obama, yabancılara yönelik belirli korumaların artırılması, kişisel bilgilerin saklanabileceği sürenin sınırlanması gibi tedbirler geliştirilmesi yönünde de talimat verdiğini belirtti.


Obama, şöyle devam etti:


"Önemli olan şu; dünya genelindeki insanları, milliyetleri ne olursa olsun, ABD'nin ulusal güvenliğimizi tehdit etmeyen sıradan insanları gizlice dinlemediğini ve onların mahremiyet kaygılarını dikkate aldığımızı bilmeliler. Bu, yabancı liderler için de geçerli. Bu konunun topladığı anlaşılır ilgi gözönüne alındığında, istihbarat camiasına şunu net olarak vurguladım; zorlayıcı bir ulusal güvenlik maksadı olmadığı müddetçe, yakın dost ve müttefiklerimizin devlet ve hükümet başkanlarının iletişimlerini izlemeyeceğiz. Ulusal güvenlik ekibime ve istihbarat camiasına, önümüzdeki dönemde güveni yeniden inşa edecek şekilde koordinasyon ve işbirliğini derinleştirmek için yabancı muhataplarla birlikte çalışmaları talimatı verdim.


Şu noktada net olayım; istihbarat kurumlarımız hükümetlerin niyetleri hakkında bilgi toplamaya devam edecek, tıpkı her ülkenin istihbarat servislerinin yaptığı gibi. Servislerimiz daha etkili olabilir diye özür dilemeyeceğiz. Ancak yakından çalıştığımız ve işbirliklerine ihtiyaç duyduğumuz devlet ve hükümet başkanları, onları gerçek ortaklar olarak gördüğümüz konusunda emin olmalılar. Talimatını verdiğim değişiklikler bunu yerine getiriyor."


Obama, son olarak, bu reformların takibini yapabilmek için, hükümet içinde birtakım organizasyonel düzenlemelere de gittiğine değinerek, bu bağlamda Dışişleri Bakanlığı'nın teknoloji ve istihbaratla alakalı konularda diplomasiyi koordine etmek üzere üst düzey bir yetkili tayin edeceğini aktardı.


Beyaz Saray'da da, bugün açıkladığı yeni adımları uygulamaya geçirmek için üst düzey bir yetkili atayacaklarını bildiren Obama, danışmanı John Podesta'dan da büyük çaplı veriler ve mahremiyetle alakalı kapsamlı bir çalışmaya öncülük etmesini istediğini kaydetti.


Barack Obama, tüm bu konularda yeni tartışma ve fikirlere açık olduğunu ifade ederek, "Bugün teklif ettiğim reformlar, Amerikan halkına, istihbarat ve güvenlik kurumları bizim emniyetimizi korumak için gereken araçlara sahip olmayı sürdürürken bile, haklarının korunmakta olduğuna dair daha büyük bir güven vermeli. Bu tartışma bizi daha güçlü hale getirecek. Bu değişim zamanında, ABD öncülük etmeli" dedi.


- Washington DC

Kaynak: AA