ABD'de 2016 Başkanlık Seçimleri

Son Güncelleme:

ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin aday adaylarının sayısı, eski Teksas Valisi Rick Perry'nin de bugün yarışa dahil olduğunu açıklamasıyla 10'a yükseldi.

ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin aday adaylarının sayısı, eski Teksas Valisi Rick Perry'nin de bugün yarışa dahil olduğunu açıklamasıyla 10'a yükseldi.


Bir önceki başkanlık seçimlerinde de partisinden aday adayı olan ancak ön seçimi geçemeyen Perry, Teksas'taki bir havaalanı hangarında yaptığı açıklamayla "yarışta ben de varım" dedi.


Adaylığını, kendisinin de bir savaş gazisi olmasından yola çıkarak, bir grup savaş gazisi ve bir C-130 kargo uçağı eşliğinde duyuran Perry, Obama yönetimini kastederek, "başarısız liderlik dönemini sona erdirme" sözü verdi.


Perry, Amerikalıların "gerçek bir lidere" ihtiyacı olduğunu belirterek, "Amerika'nın gücünü yeniden ortaya koyacak ve ekonomiyi tekrar rayına oturtacak güçlerinin olduğunu ve bu nedenle de başkanlık için yarıştığını" söyledi.


Teksas'ta 14 yıl valilik yaptıktan sonra geçen ocak ayında bu görevinden ayrılan Perry, valiliği süresince eyalette özellikle ekonomi alanında sağlanan ilerlemelere işaret ederek, bu başarıyı getiren politikaları Washington'a da taşıyabileceği mesajını verdi.


Perry'nin adaylığını açıkladığı mitinge katılanlar arasında, "Lone Survivor" (Son Kalan) filminde hikayesinin anlatıldığı, 2005 yılında Afganistan'da Taliban'ın kuşatmasına maruz kalan 4 Amerikan SEAL komandosundan tek kurtulan olan Marcus Luttrell ile "American Sniper" filmine konu olan, Irak savaşı sırasında ABD ordusunda görev yapan ünlü keskin nişancı Chris Kyle'in dul eşi Taya Kyle da vardı.


Perry, bir önceki başkanlık yarışı ön seçimlerine iddialı bir giriş yapmış, ancak özellikle bazı gafları nedeniyle yarıştan erken çekilmek zorunda kalmıştı. Perry'nin o dönem en akıllarda kalan gafı, katıldığı bir televizyon açık oturumunda, başkan olması halinde kapatacağının sözünü verdiği üç federal kurumu sıralarken, üçüncü kurumun adını bir türlü hatırlayamamasıydı. Notlarına bakması ve programa katılan diğer adayların yardımlarına rağmen üçüncü kurum bir türlü aklına gelmeyen Perry, izleyenlerin kahkahaları arasında zor anlar yaşamış ve "özür dilerim..oops" diyebilmişti.


Rick Perry ile birlikte, şu ana kadar senatörler Lindsey Graham, Marco Rubio, Ted Cruz ve Rand Paul, önceki başkanlık yarışında da aday olan eski senatör Rick Santorum, Arkansas Valisi Mike Huckabee, iş kadını Carly Fiorina, yazar Ben Carson ve eski New York Valisi George Pataki Cumhuriyetçi Parti'den aday adaylıklarını resmi olarak duyurdu.


Partiden önümüzdeki günlerde de Florida'nın eski valisi Jeb Bush, Wisconsin Valisi Scott Walker, New Jersey Valisi Chris Christie ve diğer bazı isimlerin adaylıklarını açıklaması bekleniyor.


Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, yarışta en iddialı isimlerden biri olması öngörülen Bush, Cumhuriyetçi Parti'den aday adayı olduğunu bu ay ortasında resmen açıklayacak.


Ekibinden ismini açıklamayan bazı üst düzey yetkililere dayandırılan haberlerde, Babası George H.W. Bush Bush ve kardeşi George W.Bush'dan sonra, Bush ailesinin Beyaz Saray'daki üçüncü üyesi olmak için yarışacak olan 62 yaşındaki Jeb Bush'un başkanlığa aday olduğunu 15 Haziran'da Miami'de açıklayacağı belirtildi.

Kaynak: AA