Al Şark Gençlik Yıllık Konferansı 2017" - İstanbul

Son Güncelleme:

Al Şark Forum tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı ve El Cezire'nin desteğiyle düzenlenen "Al Şark Gençlik Yıllık Konferansı 2017" kapsamındaki oturumlarda, Orta Doğu ve İslam dünyasının mevcut durumu, geleceği ve gençlere düşen...

Al Şark Forum tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı ve El Cezire'nin desteğiyle düzenlenen "Al Şark Gençlik Yıllık Konferansı 2017" kapsamındaki oturumlarda, Orta Doğu ve İslam dünyasının mevcut durumu, geleceği ve gençlere düşen roller masaya yatırıldı.


Konferansın ikinci gününde düzenlenen oturumda konuşan Genç MÜSİAD'ın eski başkanı iş adamı Yavuz Fettahoğlu, Arap dünyasında orijinal üretimin olmadığını, daha çok ithal ürünler bulunduğunu belirterek, genç Arap girişimcilerin bir an önce özgün projeleri hayata geçirmeleri gerektiğini söyledi.


Türkiye'nin bölge ülkelerine nazaran kendi projelerini ürettiğini ve bunu da uluslararası kanallarla paylaştığını aktaran Fettahoğlu, "Türkiye, tüm bölge genç girişimcileri için de önemli. Taklit üretimini aşmak, kendi ürünümüzü tasarlamak noktasında çok ciddi adımlar atıyoruz." dedi.


Dijital çağda herkesin her şeyi bildiğine işaret eden Fettahoğlu, "Arap dünyasının gençlerinin girişimcilik, ekonomiye katılımı konusunda çok bilgi sahibi olmasam da şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Arap dünyasının bence en büyük sorunlarından biri özgün bir şey ortaya koymamak. Arap ülkelerini gezdiğimde piyasada bir tane özgün ürün bulamadım. Piyasa yabancı ürünlerle dolu. Arap gençler özellikle bu konu üzerinde ciddi bir şekilde düşünmek ve kendi projesini, kendi ürününü tasarlamak zorunda." değerlendirmesinde bulundu.


"Türk girişimciler bölgedeki diğer ülkelerdeki genç girişimcilerden daha şanslı"


Brookings Enstitüsü Yöneticisi ekonomist Tarik Yousef ise genç Türk girişimcilerin bölgedeki diğer ülkelerdeki genç girişimcilerden daha şanslı olduğunu belirterek, Türkiye'de genç girişimcilere destek veren özel birçok kuruluşun olduğunu kaydetti.


Ciddi bir proje sunulduğu takdirde bu gençlerin finanse edildiğini anlatan Yousef, Türk hükümeti ve akademik çevrelerin de ayrıca bu tip girişimleri desteklediğini aktardı.


Orta Doğu'da, özellikle baskıcı rejimlerin yeni proje ve girişimcileri tehdit olarak algıladığına dikkati çeken Yousef, "Bu yönetimlerin, halkla iletişim kurmak, sorunlarını gidermek, yeterli sağlık hizmetlerini sunmak gibi bir dertleri yok. Genç girişimciler her şeye rağmen, o bölgelerde acil çözülmesi gereken sorunlar için projeler üretmek zorunda. Özellikle Libya, Suriye ve Yemen'de işleyen bir devlet yok. Bu bölgede gençlerin yapacağı çok şey var. Bizce her şeyi onlar yapabilir. İnsanları mobilize edebilirler. Onlara hizmet sağlayabilirler, onlara fonlama sağlayabilirler." ifadelerini kullandı.


Yousef, bölgede genç girişimcilerin ekonomiye katılımını sağlamak, yeni projeler üretmelerine öncülük etmek için, hükümetlerin ve akademik çevrenin destek vermesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Bölgedeki gençler girişimcilik konusunda ailelerinden çok daha yetkin ve başarılılar. İşe girmeye kendilerini hazır görüyorlar. Toplumun kendilerine sunduğu fırsatların çok iyi farkındalar. Bir kere bu başarı için en önemli madde ve bu da onlarda var. Gelişmiş ülkelerde ekosistem diye bir şey var. Yani yeni proje ve girişimlerde bulunmak için hükümetlerle işbirliği, endüstri ile işbirliği ve akademi ile işbirliği. Ama bizim bölgede maalesef bu ekosistem bir türlü olmuyor. Bir an önce bu coğrafyada bu ekosistem inşa edilmeli. Bunun için üniversiteler var, vakıflar var, gençlerimiz var ve ellerinde çok başarılı projeler var."

Kaynak: AA