Amasya'da Yeşilırmak Nehri Hem Elektrik Üretecek Hem Turizme Katkı Verecek
Amasya'da Yeşilırmak Nehri hem elektrik üretecek hem turizme katkı verecekAMASYA Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan proje kapsamında Yeşilırmak Nehri'nin 300 metrelik kısmına kauçuk bentler kurularak su seviyesi yükseltildi.
Amasya'da Yeşilırmak Nehri hem elektrik üretecek hem turizme katkı verecek
AMASYA Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan proje kapsamında Yeşilırmak Nehri'nin 300 metrelik kısmına kauçuk bentler kurularak su seviyesi yükseltildi. Proje ile nehir üzerinde kayıklarla tur düzenlenecek. Ayrıca kulan bentlerle üretilecek elektrik belediye hizmet binası, bölgede rekreasyon çalışmalarındaki ışıklandırmada kullanılacak.
Amasya Belediyesi tarafından hazırlanan Yeşilırmak Kauçuk Bendi, Rekreasyon Alanların Oluşturulması, Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim Projesi'nde sona gelindi. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın da destek olduğu proje kapsamında Yeşilırmak Nehri'nin Amasya kent merkezinden geçen yaklaşık 300 metrelik kısmında kurulan kauçuk bentlerle su seviyesi 2 metre 80 santim yükseltildi. Su seviyesi yükseltilen bu alanda kayıkla turistik nehir gezintisinin yapılacağı belirtildi. Ayrıca kurulan bentlerin yanına kurulan sistemle elektrik üretimi yapılacak. Üretilen elektrik belediye hizmet binası ve bölgedeki rekreasyon çalışmalarındaki ışıklandırma için kullanılacak. Şişirilebilir kauçuk bent sistemi ve Türkiye'de tek yatay akarsu üzerinde enerji üretim projelerinde test aşamasının başarı ile sonuçlandığı belirtildi.
Proje ile ilgili bilgi veren Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, "Amasya'nın ortasından şehri boydan boya geçen bir Yeşilırmak'ımız var. Yıllardır bu su akıyor, ama bu suyun güzelliklerinden şehir olarak yeterince istifade edemiyorduk. Burada bir den çok amacımız olan bir proje geliştirdik. Birincisi mevsimsel olarak suyun debisinin azaldığı dönemlerde çevre kirliliğini önlemek, ve suyun seviyesini yükselterek belli miktarda su bırakarak, ırmağın yatağında sürekli su bulundurmak amaçlı. İkincisi ise rekraasyon çevre düzeni amaçlı. Üçüncüsü ırmak üzerindeki her türlü motorlu araçların yani tekne ve su botlarının rahat hareket edebileceği ve su sporlarının yapılacağı bir ortam. Dördüncüsü de Türkiye'de ve dünyada hatta ilk sayabileceğimiz arşiment burgusu dediğimiz yani helozon yöntemiyle ırmak içerisinde kısa mesafede akan suyun enerjisini kullanarak enerjiye dönüştürme projemiz vardı. Bu nihayet test aşamalarından geçti. Şuanda kauçuk bentle şişirmemiz tamamlandı. Suyun en derin noktadaki 2 metre 80 santim derinden 2 kilometre mesafeye kadar her türlü su aracının, her türlü su motorlarının rahat hareket edebileceği bir ortam oluştu" diyerek sözerine şöyle devam etti:
"Burada her türlü su sporlarının yapılmasının yanında nostaljik amaçlı gezilerinde yapılabileceği bir ortam oluştu. Yine etrafındaki rekraasyon çevre düzenleme çalışmaları ve belediye hizmet binası olarak kullanacağımız bina çalışmalarında da sona gelindi. ve içerisinde bulunan ve arşiment burgusu dediğimiz ve dünyada çok özel olan tek olan sistemde hizmete girdi. Yaklaşık iki tane burgumuz var, 220 kilowat enerji üretecek. Bu enerjiyi bir kısmını kendi ihtiyacımıza kullanacağız. Diğer kısmını da ulusal ağa bağlayarak ekonomik olarak da girdi sağlayacağız. Diğer bir özelliği de yine özellikle o burgunun soğutmasında kullandığımız suyunda kış aylarında da binanın ısıtmasında kullanacağız. Kısacası binamızda tam bir yeşil bina oldu. Yani yenilebilir enerji ile enerjisini sağlayan, kışın ısıtmasını kendisi sağlayan tasarruflu bir bina haline dönüştü."