Ankara Keçisi ve Sof Kumaşı Çalıştayı
Kazan’da “Ankara’nın Tarihi Kumaşı Sof, Ankara Keçisi ve Tiftik Çalıştayı” düzenlendi.
Kazan'da "Ankara'nın Tarihi Kumaşı Sof, Ankara Keçisi ve Tiftik Çalıştayı" düzenlendi.
Tiftik ve Sof Araştırma ve Geliştirme Derneği tarafından Kazan Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştay 1 gün sürdü.
Çalıştaya katılan 10 akademisyen ve uzman Tiftik Keçisi Yetiştiriciliği, Türkiye'de Tiftik Üretimi ve Ticareti, Ankara'da Tiftik ve Sof Kumaşı, Halk Kültüründe Ankara Keçisi, Tiftik ve Sof, Tiftiğin Sof Dokuma İçin İp Haline Getirilmesi, Tiftik İpleri Sof Dokumaya Hazırlanması İşlemleri, Sof Kumaşı ve Yeniden Üretilme Çalışmaları, Sof Kumaşta Tasarım, Türk Çoban Geleneği, Kültürel Değer Olarak Tiftik ve Ankara Keçisi başlıkları altında bildiri sundu.
Katılımcılardan araştırmacı - yazar Abdulkerim Erdoğan "Ankara'da Tiftik ve Sof Kumaşı" konulu bir bildiri sundu.
Erdoğan Osmanlı Hazinesine Bursa'dan sonra en çok vergi veren şehirin Ankara olduğunu belirterek, bunun sebebinin Ankara Tiftik Keçisinden elde edilen Sof kumaşı geliri olduğunu söyledi.
Ankaralı kadınların erkeklerden daha zengin olduğunu ve erkeklerden daha fazla hayır işlerine yöneldiğini ve vakıf kurduğunu kaydeden Abdulkerim Erdoğan bunun sebebinin de hemen her kadının evinde Sof Kumaşı dokuma tezgahı bulunması olarak açıkladı.
Katılımcılardan Tiftik ve Sof Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Ömeroğlu Ankara Sofu'nun UNESCO Kültür Mirası listesine girmesi için Ankara Kültür Müdürlüğü bünyesinde kurulan Somut Olmayan Kültürel Miras Komisyonunun çalışmaları olduğunu belirterek, "2 yıldır bakanlığımızdaki üs komisyona raporlar gönderiyor Ankara Sofunun somut olmayan kültürel miras listesine alınması için. Fakat buradaki temel problemimiz Sof kumaşının henüz üretilmiyor olması. Doğrusu bakanlıktaki komisyon da bunu şevkle bekliyor. Ümit ederim Kazan'daki bu çalışmalarla Sof kumaşı üretildiğinde Ankara'nın bu değeri UNESCO'nun Kültürel Miras girerek uluslar arası bir tescil bulmuş olacak" dedi. - Ankara