Arınç'tan "27 Mayıs" Değerlendirmesi

Son Güncelleme:

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İnternet Medya Derneği tarafından Kadir Has üniversitesinde düzenlenen “Medya mı, İnternet mi, İnternet Medyası mı ? “ konulu internet zirvesine verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İnternet Medya Derneği tarafından Kadir Has üniversitesinde düzenlenen “Medya mı, İnternet mi, İnternet Medyası mı ? “ konulu internet zirvesine verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı.


"HİçBİR SİTE HAKKINDA ŞİKAYETTE BULUNMADIK"


Arınç, ilk olarak Türkiye’de kapalı olan video paylaşım sitelerinin açılıp açılmayacağı sorusuna yanıt verdi. Arınç, “Bu yargı kararıdır. Mahkemenin kararına itiraz oldu ama reddedildi. Dolayısıyla 2 seneden beri, dünyanın her yerinde izlenebilen bu sitenin Türkiye’den erişimi olmuyor. Buna benzer yine pek çokları olabilir. Bunun hükümetle ya da siyasi bir kararla hiçbir ilgisi yok. Biz hükümet olarak Youtube da dahil hiçbir site hakkında şikayet ve suç duyurusunda bulunmadık. Ama şikayet edenler var müdahil olanlar var. Yargı bu konuda karar veriyor ve bu karar uygulanıyor. Şüphesiz sınırsız ve özgür bir alan internet ama temel haklar kişilik hakları ve özel dünyamızla ilgili ve henüz suç teşkil eden konularla ilgili İletişim Başkanlığınca belki bir yasak kararı istenmiş olabilir. Bunun takibi yapılacaktır.Mahkemenin kararı kalktığı anda da buna erişim mümkün hale gelebilecektir “ dedi.


“BUGüNLERDE YOUTUBE’A GİRMİYORUM “


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir soysal paylaşım sitesine üye olmasıyla ilgili soruya da yanıt veren Arınç, “Ben doğrusu bunu takip etmiyorum. Ne facebook’te ne de twitter’da benim üyeliğim paylaşımım yok. 'Bülentarınç.com.tr’de beni arayanlar bulur" dedi. Youtube’u takip edip etmediği sorusuna ise Arınç “Takip etmek istesem ederim ama bugünlerde girmiyorum “ diye yanıt verdi.


“çOK BüYüK BİR SUç VE çOK BüYüK BİR AYIPTI “


"Yeni muhalefeti nasıl değerlendiriyorsunuz ?" sorusuna "Ona girmeyelim" diye yanıt veren Arınç, 27 Mayıs 1960 ihtilalinin yıldönümüyle ilgili soruları da yanıtladı. Arınç, "27 Mayıs 1960 darbesinin üzerinden 50 yıl geçti. Tabii bu darbe gününü hatırlamayan milyonlarca insan var Türkiye’de . Ben tarihte ortaokuldaydım. 12 yaşındaydım. Ama bu darbenin neler getirip götürdüğünü yıllar sonra fark ettim. çok acı bir olaydı. Milletin seçtiği meşru bir hükümet maalesef bir darbeyle alaşağı edilmişti. Bu çok büyük bir suç ve çok büyük bir ayıptı" diye konuştu.


“KEŞKE İDAM OLMASAYDI“


Hükümet üyelerinin yüz kızartıcı gayri adil suçlarla suçlandığını kaydeden Arınç, “Adil bir yargılama yapılmadı. Yüksek yargıçlar verdikleri karar ve yaptıkları yargılamanın tek bir özeti vardı. Siz, buraya tıkan kuvvet öyle istiyor. Verdikleri karar yüz kızartıcı bir karardır. Hukuk adına bir cinayettir “ dedi.


Yargılanan kişilerden sadece üç kişinin idam edildiğini kaydeden Arınç, “ Keşke idam olmasaydı. çünkü siyasi bir suçun karşılığı hiçbir zaman idam olmamalıdır. Buna benzer çok büyük ayıplar çok büyük suçlar işlendi. Kara bir gündü. Kara bir olay olarak yıllarca hatırlandı" diye konuştu.


TANSEL çÖLAŞAN’A ELEŞTİRİ


Danıştay Eski Başsavcısı Tansel çölaşan’ı da eleştirerek, "Şüphesiz belli bir zamana kadar bayram gibi kutlandığını da biliyorum. Hala Türkiye’de çok az sayıda da olsa mesela Tansel çölaşan gibi 27 Mayıs’ı bir bayram günü olarak kabul eden bundan büyük sevinç duyan çok az sayıda insanlar da var. Ama milyonlarca Türk milleti milyonlarca insanımız 27 Mayıs’ı kara bir gün ve kara bir dönem olarak hatırlıyor. O günlerden bugünlere çok az insan kaldı. Ama darbeyi yapanlar ve darbenin etkisinde kalarak meşru hükümetin başında olan insanları idam edenler Türk milleti tarafından hiçbir zaman saygıyla anılmadı" diye konuştu.


“ARTIK DARBELER MİLLETTEN NEFRET ALIYOR “


Arınç, " Menderes ve dönemini kötüleyen siyasetçiler 60 senedir iktidar yüzü göremiyor. Menderes sevgisi ve Menderes’ duyulan hayranlık bugün bile Türkiye’de canlılığını heyecanını devam ettiriyor. Menderes , Özal ve Tayyip Erdoğan çizgisinin Türkiye’de önemli bir çizgi olduğunu da herkes söylüyor ve buna inanıyor. Yani geçmişteki o karanlık günü minnetle şükranla anmak mümkün değil Türkiye’de . Kara bir olay ve kara bir gündü ve artık öyle günleri hiçbir zaman Türkiye’de hatırlamayacağız. Türkiye demokratikleşti; Türkiye özgürleşti artık darbeler muhtıralar gece yarısı ve gündüz yapılanlar milletten nefret alıyor" şeklinde konuştu.


Pınar çITAK KOYGUN - Yaşar KAçMAZ/ İSTANBUL DHA

Kaynak: DHA