Aya İrini'de Anlamlı Buluşma
Gecede Başpiskopos İlarion'nun bestelediği Hazreti İsa'nın hayatının son günlerinden bahseden "Strasti Motfeya" (Motfey'in ihtirasları) oratoryosu seslendirildi.
Gecede Başpiskopos İlarion'nun bestelediği Hazreti İsa'nın hayatının son günlerinden bahseden "Strasti Motfeya" (Motfey'in ihtirasları) oratoryosu seslendirildi. Dünyanın bir çok ülkesinde Rus Devlet Orkestrası'nın eşliğinde sahne alan oratoryo "üç Roma" projesiyle 26 Mart tarihinde İstanbul'da Aya İrini Kilisesi'nde sahne aldı. Oratoryonun bestecisi aynı zamanda Rus Başpiskopos DHA kamerasına şunları söyledi: "Bu gece çok önemli bir gece. Böyle bir konuyu zaten geçen sene Rus Patriği Kirill gündeme getirdi. Bugün de gerçekleştiriliyor. Ayrıca Türkiye'de bulunan Hıristiyan heykellerinin de yapılandırma işlerinde Rum Fener Patriği ile konuşmalarımız da devam ediyor. Bildiğiniz gibi Türkiye'ye çok sayıda turist geliyor. Bunların arasında Ruslar da yer almakta. Onların bu heykelleri ziyaret edebilmesi için biz bu çalışmalara başladık"
Gecede Rus Devlet Orkestrasına yönetmenlik yapan Aleksey Buzakov çok heyecanlı olduğunu dile getirerek: "Gerçekten muhteşem olduğuna inanıyorum. Böyle bir mekanda yönetmenlik yapmak çok heyecan verici. Zaten insan orkestraya yönetmenlik yaparken müziğin eşliğinde bir şeyleri hayal ediyor. Bu bir oratoryo. Hazreti İsa'nın hayatının son günlerinden bahsediyor.Tabii klasik müzikle beraber "İncil" den bölümler de seslenecek. Her şeyin çok güzel olacağına inanıyorum"
25 Mart tarihinde Moskova'da sahne alan program 20 Mayıs tarihinde Vatikan'da sunulacak. Konsere Papa 6. Benedict'in de katılması bekleniyor.
Aytaç CARçIYEVA -Yaşar KAçMAZ/ İSTANBUL DHA